Sladká návšteva lekára: Zázračná lízanka zatočí s rakovinou!

Sladká návšteva lekára: Zázračná lízanka zatočí s rakovinou!
Sladká návšteva lekára: Zázračná lízanka zatočí s rakovinou!

Pokroky lekárskej vedy neprestávajú prekvapovať. Koho by nepotešila správa, že vyšetrenie u lekára môže byť príjemné a dokonca sladké? Presne takto sa rozhodli britskí výskumníci testovať prítomnosť rakovinových nádorov v ústach. Jednoducho pomocou lízanky.

Je jasné, že pri zákernej chorobe, akou je rakovina, je mimoriadne dôležité odhaliť problém čo najskôr v jeho začiatkoch. Moderné skríningové metódy skutočne dokážu rakovinu odhaliť v najskoršom štádiu. Nie všetky metódy sú však príjemné a fungujú na všetky druhy rakoviny.

Príjemný test

Takmer 9000 ľuďom v Británii ročne diagnostikujú rakovinu ústnej dutiny, ktorá zahŕňa rakovinu jazyka, ďasien, mandlí, pier a stropu a dna úst. Pacientov je však zrejme omnoho viac, len sa k lekárovi zatiaľ nedostali. Zlepšiť diagnostiku by preto mala neobyčajná lízanka.

Pacient by ju niekoľko minút olizoval, potom by ju v laboratóriu dôkladne analyzovali. V zložení tejto pochúťky by mala byť špeciálna ingrediencia, ktorá na seba naviaže bielkoviny, ktoré uvoľňujú do svojho okolia rakovinotvorné bunky. V tomto prípade sa uvoľnia do slín, ktoré sa dostanú na lízanku.

Znepokojujúci trend

Podľa lekárov sú pri rakovine ústnej dutiny mimoriadne ohrození hlavne fajčiari a nadmerní konzumenti alkoholu. Viac ako polovica prípadov sa zistí až vtedy, keď sa nádor rozšíri do iných častí krku a hlavy, pretože len zriedka existujú zjavné príznaky. Len 50 percent pacientov diagnostikovaných v neskorom štádiu prežije viac ako päť rokov. Toto číslo je 90 percent, ak sa nádory detegujú skôr. Za posledné desaťročie došlo k 46-percentnému nárastu úmrtí na rakovinu úst.

Špeciálne lízanky budú vedci testovať ešte tri roky, potom by mali byť minimálne v Británii k dispozícii bežne u lekára alebo u zubára.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
lízanka rakovina

Zaujímavosti

Socialne siete