Okrem vianočnej výzdoby, upratovania či nákupov darčekov pre našich najbližších je neodmysliteľnou súčasťou adventu aj pečenie. Rozhodne by nemalo byť povinnosťou, ale naopak príjemne stráveným časom pri plánovaní a chystaní pochúťok, ku ktorým si s rodinou a priateľmi čoskoro sadnete. Vyskúšali ste už všetky z obľúbených sviatočných ciest?
Medovníkové cesto
Perníkové alebo medovníkové cesto pripravujú ľudia na sviatky už dlhé stáročia. Historici tvrdia, že toto cesto vytvorené z múky, medu a korenín pripravovali spočiatku v nemecky hovoriacich krajinách. Na Slovensku sa medovníky začali piecť koncom 14. storočia a boli veľkým luxusom, pretože exotické koreniny boli veľmi drahé. Pripraviť dobrý perník bolo umením, preto bolo pernikárstvo samostatným remeslom.
Ak by ste si chceli doma upiecť pravý medovník od našich predkov, siahnite po najkvalitnejšom mede. Presné recepty sa nezachovali, lebo boli prísne stráženým tajomstvom každého majstra. Cesto po príprave muselo odpočívať na tmavom mieste dlhý čas, týždne, mesiace a dokonca aj roky. Postupne sa z neho odkrajovalo a piekli sa medovníky. Tie sa nevykrajovali, ale vtláčali do drevených foriem.
Orechové cestá
Ak pečiete na sviatky viacero druhov koláčov, určite zaraďte na zoznam aj recept obsahujúci orechy. Mleté orechy môžu v ceste úplne nahradiť múku. Sú ideálnou ingredienciou nielen pre svoje vynikajúce výživové hodnoty, ale cestu dodajú tmavšiu, bohatšiu orieškovejšiu chuť. Siahnuť môžete po klasických vlašských orechoch, obľúbené sú však aj mandle či lieskové orechy. Výborne sa dajú kombinovať s koreninami, rumom či likérmi.
Linecké cesto
Pochúťky z tohto cesta nesmú chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Na prípravu cesta sa používa maslo, vaječný žĺtok, práškový cukor, vanilkový cukor, hladká múka a občas aj citrónová šťava.
Hoci sa u nás nazýva toto cesto podľa rakúskeho mesta Linz, Rakúšania poznajú túto pochúťku v podobe lineckej torty do ktorej pridávajú orechy alebo mandľovú múku. Najstarší recept pochádza zo 16. storočia a už vtedy bol spájaný s mestom Linz.
Tajomstvom dobrého lineckého cesta je maslo, nepoužívajte jeho náhrady. Budete tiež potrebovať dobrý džem, ideálne domáci. Hotové pečivo skladujte vždy v papierovej škatuli a prikrývajte obrúskom. V chladnej špajze nechajte koláčiky odležať týždeň i viac.
Základný recept:
Aby sa všetko podarilo, je potrebné dodržať základný pomer surovín: 3 diely múky, 2 diely masla a 1 diel cukru.