Slovensko na XXXIII. hrách letnej olympiády v Paríži: Športové úspechy aj veľká smola!

Skejtbordista Richard Tury
(Zdroj: olympic.sk)

Mesto módy či mesto lásky, Paríž, patrilo od 26. júla do 11. augusta športu a piatim olympijským kruhom. Slovensko na olympiádu vycestovalo s najmenšou výpravou v ére samostatnosti, poslali sme na ňu len 28 športovcov. Niektorí z nich však ešte pred samotnou cestou neskrývali medailové ambície. Komu sa podarilo prekvapiť a kto naopak sklamal?  

Najväčšia radosť

Richard Tury (31), skejtbording

Richard Tury (31) sa stal prvým slovenským skejtbordistom, ktorý súťažil na olympijských hrách. Z kvalifikácie sa ako jediný Európan prebojoval do finále, v ktorom atakoval medailové pozície. Napokon obsadil konečnú 5. priečku.

Jeho radosť je o to väčšia, že vo veku 31 rokov bol vo finále najstarší a medzi najlepšiu osmičku prekĺzol z poslednej možnej pozície. „Siahol som si na maximum, som veľmi spokojný. To, čo som trénoval dva roky, sa mi vrátilo, neskrýval šťastný úsmev po vydarenom výkone Richard Tury.

Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková
Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková
(Zdroj: olympic.sk)

Najväčší prepadák

Zuzana Rehák Štefečeková (40), streľba

Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková (40), ktorá je až trojnásobná olympijská medailistka, vypadla napokon už v kvalifikácii a obsadila 12. miesto. Sklamanie je to väčšie, že sa od nej v Paríži všeobecne očakávala najcennejšia medaila.

„Očakávania a ambície sú také, že chcem byť po súťaži spokojná s tým, ako som strieľala a povedať si, že som do toho dala svoje maximum,“ povedala nám tesne pred odchodom na olympiádu Rehák Štefečeková. Žiaľ, v Paríži ju to povestné športové šťastie úplne opustilo.

Tenistka Anna Karolína Schmiedlová
Tenistka Anna Karolína Schmiedlová
(Zdroj: olympic.sk)

Najväčšie prekvapenie

Anna Karolína Schmiedlová (29), tenis

Naša tenistka Anna Karolína Schmiedlová (29) potešila na začiatok tým, že sa prebojovala do štvrťfinále dvojhry na OH v Paríži, keď v osemfinále vyradila štvrtú nasadenú Talianku Jasmine Paoliniovú. Slovenská tenistka uviedla, že tento duel patrí medzi najvydarenejšie v jej kariére.

Napokon skončila na štvrtom mieste, keď v boji o bronz podľahla Poľke Ige Swiatekovej po setoch 2:6 a 1:6. Pripísala si tak na svoje konto najväčší úspech Slovenska na olympiáde v ére našej samostatnosti.

Vodný slalomár Matej Beňuš
Vodný slalomár Matej Beňuš
(Zdroj: olympic.sk)

Najväčšie zadosťučinenie

Matej Beňuš (36), vodný slalom

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš (36) získal v Paríži bronzovú medailu v C1 a stal sa tak držiteľom prvej slovenskej medaily na tejto olympiáde. Úspech ho osobne teší o to viac, že na hrách v Tokiu v roku 2021 skončil šiesty, pritom v Riu de Janeiro v roku 2016 získal striebro.

Ešte pred svojou cestou do Paríža pre Nový Čas Nedeľa povedal, ako vníma olympiádu aj šport, ktorý mu doslova ukradol srdce. „Je to nádherný šport, nevyspytateľný. Nebojujeme proti súperovi na druhej strane ihriska, ale bojujeme so svojou hlavou a hlavne sa snažíme čo najviac spolupracovať s vodou. Takže veľmi často je celá moja jazda improvizácia a musím rýchlo reagovať na aktuálnu situáciu a meniacu sa vodu. Milujem na tom to, že to nie je monotónny šport a každý prejazd vo valci je iný.“

Vodná slalomárka Zuzka Paňková
Vodná slalomárka Zuzka Paňková
(Zdroj: olympic.sk)

Najväčšia smola

Zuzana Paňková (19), vodný slalom

Naša najmladšia vlajkonosička a vodná slalomárka Zuzana Paňková (19) skončila vo finále C1 na olympijských hrách v Paríži tesne za stupňami víťazov, na štvrtom mieste. K zisku bronzu jej chýbalo 1,12 sekundy. Paňková aj tak ale dosiahla po medaile kolegu Matej Beňuša zatiaľ druhé najlepšie slovenské umiestnenie na prebiehajúcich hrách.

„Môj cieľ na olympijských hrách je taký istý ako na každých pretekoch – podať ten najlepší výkon, 100 percent zo mňa. Výkon sa postará o výsledok. O štarte pod piatimi kruhmi som snívala odmalička,“ priznala sa nám Zuzka krátko pred svojím odchodom do Paríža s tým, že už samotná nominácia ju rozplakala a boli to slzy šťastia.

Strelec Patrik Jány
Strelec Patrik Jány
(Zdroj: olympic.sk)

Najväčší smútok

Patrik Jány (27), streľba

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány (27) mal rovnako ako vodná slalomárka Zuzana Paňková naozaj obrovskú smolu, pretože aj on len veľmi tesne nepostúpil do finále ľubovoľnej malokalibrovky 3 x 40 na olympiáde. Na to, aby sa dostal medzi osem najlepších reprezentantov, mu chýbal len jeden jediný bod.

„Môžem povedať, že som urobil všetko pre to, aby som mohol byť súčasťou tejto olympiády a snažil som sa podať čo najlepší výkon. Podarilo sa mi umiestniť sa na 10. a 20. mieste so solídnymi výsledkami. Určite to mohlo byť lepšie a niektoré chyby ma budú chvíľu bolieť, ale aj o tom je šport. Som rád, že som mohol byť toho súčasťou a verím, že ma tieto skúsenosti posunú ďalej! Ďakujem vám všetkým za milé správy a podporu,“ odkázal na sociálnej sieti Patrik Jány svojim fanúšikom a podporovateľom.

Strelkyňa Vanesa Hocková
Strelkyňa Vanesa Hocková
(Zdroj: olympic.sk)

Najbližšie k úspechu

Vanesa Hocková (24), streľba

24-ročná Hocková bola na olympijských hrách po prvýkrát a obsadila nepopulárne štvrté miesto. Keďže jej kolegyňa Danka Barteková skončila na šiestej priečke, Slovensko malo prvýkrát vo svojej histórii v šesťčlennom finále skeetu až dve reprezentantky.

Samotná Vanesa má pritom so „zemiakovými medailami“ viacero skúseností, a ako po hrách nešťastne priznala, sú jej asi „súdené.“ Jej cesta k streľbe však nebola taká priama, pôvodne začínala s plávaním a celkom sa jej darilo, chodila aj na súťaže. „Choroba obličiek mi nedovolila pokračovať a po dlhodobom liečení prišiel moment, keď som sa mohla opäť vrátiť k detskej túžbe – strieľať,“ prezradila Vanesa, pre ktorú je momentálne streľba jej najväčšou vášňou a určite by chcela navštíviť aj nasledujúce olympiády.

Atlétka Gabika Gajanová
Atlétka Gabika Gajanová
(Zdroj: olympic.sk)

Najnovší rekord

Gabriela Gajanová (24), atletika

Skvelá Gabika Gajanová (24) prekonala časom 1:58,22 min slovenský rekord ešte z roku 1987, o ktorý sa postarala Gabriela Sedláková a mal hodnotu 1:58,40. Ani takýto fantastický čas jej však nestačil na postup do finále behu na 800 m. Paríž bol totiž plný bežkýň svetovej úrovne, ktoré začali približne 250 metrov pred cieľom našej reprezentantke unikať a cenný kov z toho nebol.

„Myslím si, že formu mám, že som na správnej ceste a budem môcť prekonávať ďalšie méty,“ povedala nám pred cestou na olympiádu Gabika Gajanová. Neskôr prezradila, že ju, samozrejme, uniknuté finále mrzí, ale potešil ju nový slovenský rekord.

Komentátor Slovenskej televízie Tomáš Košec
Komentátor Slovenskej televízie Tomáš Košec
(Zdroj: Matúš Lago)

Ako sa darilo našim športovcom?

Tomáš Košec, športový komentátor zo Slovenskej televízie

V úvodných deviatich dňoch sme mali štyroch zástupcov medzi najlepšou štvoricou, čo nie je zlá vizitka. Je veľká škoda, že z toho vypálila iba jedna bronzová medaila. Kanoistovi Matejovi Beňušovi vyšla najdôležitejšia jazda a tretie miesto bolo vo finálovej konkurencii výborným výsledkom. Všetci naši vodní slalomári naplnili papierové predpoklady a postúpili do finále.

Zuzana Paňková skončila v C1 na peknom štvrtom mieste a určite si získala veľa nových fanúšikov. Má veľký potenciál a môže ostať medailovou adeptkou na vrcholných fórach aj v ďalších rokoch. Kajakára Jakuba Grigara stála jedna chyba medailu a skončil šiesty, vicemajsterka sveta Eliška Mintálová zasa vo finále K1, žiaľ, nemala svoj deň a čakalo sa od nej viac ako 9. miesto.

Tenistka Karolína Schmiedlová bola najväčším prekvapením ženského turnaja. Jej štvrté miesto je mimoriadnym úspechom. V medailových zápasoch čelila súperkám, ktoré jej herne nevyhovovali, no predtým zdolala veľké mená, vrátane dvoch hráčok top 10.

Veľmi potešil Richard Tury, ktorý bol v skejtbordingu vďaka piatemu miestu najlepším Európanom. Veľkú cenu má aj 4. miesto Vanesy Hockovej vo finále skeetu. Niektoré medaily boli blízko, ale nie sú už samozrejmosťou a každým rokom bude ťažšie ich získať.

Naša trojnásobná olympijská medailistka v trape Zuzana Rehák Štefečeková i ďalší strelci, ktorí mali dobré predpoklady ísť do finále, neuspeli v kvalifikácii. V tomto športe nám to, žiaľ, necinklo.

Z ostatných slovenských športovcov treba vyzdvihnúť Gabrielu Gajanovú. Naša osemstovkárka skončila v olympijskej konkurencii kráľovnej športu jedenásta a zabehla skvelý slovenský rekord. Posledný týždeň bude Slovákov už poskromne, šancu na medailu má ešte Tajmuraz Salkazanov.

Novak Djokovič túži po olympijskom zlate
Novak Djokovič túži po olympijskom zlate
(Zdroj: wikipédia )

Najzaslúženejšia olympijská medaila

Zlato pre Novaka Djokoviča!

Diváci olympijského tenisu majú zážitok na celý život. Sledovať napínavý zápas dvoch aktuálne najlepších tenistov sveta bolo totiž podľa športových znalcov vrcholom tohtoročnej olympiády.

Srbský tenista Novak Djokovič si odniesol z Paríža vytúžené zlato, prvé v jeho veľkej zbierke tenisových úspechov. A aj keď ho mnohí vo veku 37-rokov už pokladali za veterána, on opäť dokázal, že vďaka tvrdej práci, húževnatosti, cieľavedomosti a neuveriteľnému športovému talentu to ešte stále dokáže poriadne „natrieť“ aj o generáciu mladším hráčom.

„Zisk olympijského zlata v Paríži prevýšil všetko,“ vyhlásil Djokovič po zápase s 21-ročným Carlosom Alcarazom, ktorý po zápase povedal, že to bola naozaj „neľútostná bitka.“


Zdroj foto: olympic.sk, wikipédia

Šport

Socialne siete