Slovensko prišlo o jednu z najväčších osobností populárnej hudby: Zomrel spoluzakladateľ Bratislavskej lýry Pavol Zelenay (†96)

Slovensko prišlo o jednu z najväčších osobností našej populárnej hudby: Zomrel spoluzakladateľ Bratislavskej lýry Pavol Zelenay (†96)

Vo veku 96 rokov zomrel v pondelok skladateľ, hudobník, aranžér, publicista a dokumentarista Pavol Zelenay. Smutnú správu potvrdil aj známy producent Juraj Čurný, ktorý si na sociálnej sieti zaspomínal na kamaráta ako na človeka, ktorý bol nielen gentleman, ale aj veľký skladateľský talent.

K úmrtiu Pavla Zelenaya sa vyjadrila aj STVR. "Slovenská televízia a rozhlas s hlbokým zármutkom prijala správu o úmrtí hudobného skladateľa, dramaturga, redaktora a publicistu Pavla Zelenaya," informovala STVR s tým, že pamiatke hudobného skladateľa sa bude venovať aj v špeciálnych reláciách, ktoré uvidíme na obrazovkách už v najbližších dňoch. 

Odišla legenda 

Pavol Zelenay (†96) bol spolu s Jánom Siváčkom zakladateľ medzinárodného festivalu Bratislavská lýra. On sám pritom dvakrát získal ako autor hudby zlatú Bratislavskú lýru. Bol známy aj ako producent prvého rockového albumu Zvoňte, zvonky skupiny Prúdy a v máji 2008 ho uviedli do Siene slávy slovenskej populárnej hudby.

Bol tiež spoluzakladateľ tanečného orchestra vysokoškolákov Kolektív 50, spolupracoval s Orchestrom Jána Siváčka a Dixielandom Siloša Pohanku, počas štúdia bol členom viacerých študentských kapiel. Skladal tanečné, populárne piesne. V roku 1952 vyšla prvá gramoplatňa s jeho skladbou Poď so mnou tancovať.

V roku 1967 až do dôchodku pracoval v Československom rozhlase na poste vedúceho redakcie zábavnej, neskôr populárnej hudby. V roku 2008 vyšla jeho autorská kompilácia Najkrajšie piesne Pavla Zelenaya i Antológia slovenskej populárnej hudby, ktorú zostavil. V decembri 2016 vydal notový album pod názvom 100 slovenských evergreenov.

Smútia aj celebrity

Za známym skladateľom smútia aj mnohí domáci hudobníci, speváčka Beáta Dubasová mu na sociálnej sieti venovala takéto krásne vyznanie.

"Dnes nás opustil pán Pavol Zelenay, vynikajúci hudobný skladateľ, aranžér, publicista, zakladateľ festivalu Bratislavská lýra, ale predovšetkým úžasný človek. Zoznámila som sa s ním v Slovenskom rozhlase ešte v roku 1982, keď viedol oddelenie populárnej hudby. Pomáhal nám s prvými rozhlasovými nahrávkami a napísal mi krásnu skladbu Šálka z porcelánu... Bol duchom mladý a zaujímal sa vždy o nové hudobné trendy. Som vďačná za jeho priateľstvo, ľudskosť aj humor, ktorým nás vedel vždy rozosmiať. Nezabudneme na neho nikdy, lebo bude žiť v piesňach ktoré skomponoval nielen pre mňa, ale aj pre mnohých ďalších mojich kolegov. Rodine a blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť. Nech odpočíva v pokoji," povedala Dubasová.

Smútok neskrýval ani spevák Karol Csino. "Sú iba dve piesne, ktoré mám v interpretácii piesní Karola Duchoňa najradšej.. Zem pamätá a S úsmevom... Obe patria jednému autorovi... Dnes odišiel za Karolom Duchoňom do hudobného neba Pavol Zelenay, legendárny hudobný skladateľ. Vaše piesne budem spievať vždy s myšlienkou na Vás," odkázal skladateľovi do neba. 

Na sociálnej sieti si na Pavla Zelenaya zaspomínala aj speváčka Marcela Leiferová. "Dnes nás vo veku 96 rokov navždy opustil hudobný skladateľ,publicista,spoluzakladateľ Bratislavskej lýry a zároveň skvelý človek Pavol Zelenay. Česť jeho pamiatke!"
 
"Vyskúšal si prácu zememerača, technika, úradníka, hudobníka, skladateľa, redaktora, hudobného publicistu. Bol spoluzakladateľom Bratislavskej lýry, je autorom desiatok hitov, víťazom medzinárodných autorských festivalov, legendou našej populárnej hudby. Drahý Paľko Zelenay, ďakujem z celého srdca za všetko, šťastnú cestu ku hviezdam," povedala moderátorka Alena Heribanová
 
"Ďakujem za krásne pesničky, za Bratislavskú lýru, Antológiu slovenskej populárnej hudby, inšpiratívne rozhovory a nadhľad vždy a všade, pán Zelenay," pripojil sa s poďakovaním aj známy moderátor Slovenského rozhlasu Roman Bomboš

 


Zdroj foto: ancn

Šoubiznis

Socialne siete