Nech odpočíva v pokoji!

Slovensko prišlo o najslávnejšieho záhradníka Ivana Hričovského († 92): Zbohom, pán profesor!

Slovensko prišlo o svojho najslávnejšieho záhradníka Ivana Hričovského: Zbohom, pán profesor!

Smutná správa! Opustil nás obľúbený a uznávaný odborník na záhradníctvo a ovocinárstvo, ktorý svojimi radami mnohým pomohol. Profesor Ivan Hričovský († 92) zomrel podľa slov jeho rodiny včera a smútiť za ním budú nielen jeho blízki, ale aj bývalí študenti, ktorých zasvätil do krásy a tajov záhradného a krajinného inžinierstva.

Ivan Hričovský († 92) bol milý a láskavý človek, čo dokazoval aj tým, že ak mal niekto nejaký problém vo svojej záhrade, mohol mu zatelefonovať a on vždy rád poradil. Podľa slov jeho fanúšikov takto rozdával cenné rady každý štvrtok doslova celému Slovensku. 

Učil sa od rodičov

Pán profesor sa narodil 23. januára 1932 pri Žiline, v Hornom Hričove, kde sa starostlivosti o záhradu a polia venovali jeho rodičia a on sa veľa naučil práve od nich. Študoval na gymnáziu a neskôr odišiel na Vysokú školu záhradnícku v Lednici na Morave. Po štúdiách pracoval v ovocinárskom výskume v Rajeckých Tepliciach, neskôr v Piešťanoch aj v Bojniciach. V roku 1989 napokon zakotvil na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde učil 21 rokov a kde aj vďaka jeho snahe vznikla sa zaslúžil Fakulta záhradného a krajinného inžinierstva. 

Oddaný práci

Jeho manželka Eva pre týždenník Šarm prezradila, že Ivan Hričovský nemal nikdy súkromný život – pracoval v sobotu aj v nedeľu. „Môjho muža nemuseli volať, aby sa prišiel pozrieť na záhradu, on sa aj sám ponúkol. Celý jeho život bola činnosť pre verejnosť,“ povedala s tým, že na žiarlivosť ale nikdy nemala dôvod. Hoci vraj bol v ich vzťahu vždy niekto tretí, bola to len a len práca, ktorú ani po 90-tke nedokázal opustiť.

Vzácny hosť v médiách

Bol pravidelným hosťom v relácii Nová záhrada na televízii JOJ a Farmárska revue na STVR, kde divákom ukazoval, ako správne pestovať a starať sa o svoje záhrady. Okrem toho sa v špecializovaných záhradkárskych programoch prihováral aj poslucháčom Slovenského rozhlasu.

Energie mal na rozdávanie

Ani vysoký vek preňho nebol prekážkou v tom, aby bol naďalej energický a činorodý. „Rád by som poradil a odkázal všetkým seniorom a ľuďom, ktorí nastúpili na dôchodok, aby nesedeli doma, nechodili po krčmách, alebo len nečakali na to, kým zomrú,“ uviedol počas osláv svojej 90-tky pre titul Život seniora. S profesorom Hričovským sme sa osobne stretli približne pred rokom aj my, a museli sme uznať, že jeho znalosti sú naozaj obrovské. Dal pred našimi očami do poriadku záhradu, ktorá si už pýtala jarné ošetrenie a popritom nás nezabudol poinformovať, ako sa starať o mladé ovocné stromčeky a čo robiť, aby mali peknú korunu.  

Vedeli ste? 
  • Ivanovi Hričovskému sa podarilo vyšľachtiť dve odrody čiernych ríbezlí, jedna z nich je samoopelivá, jediná svojho druhu u nás aj v Česku.
  • Napísal 80 kníh
  • V roku 2010 mu udelil prezident Ivan Gašparovič za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti ovocinárstva štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra druhej triedy.

 


Zdroj foto: Maroš Herc, ancn

Slovensko

Socialne siete