Slovensko sa pripravuje na olympiádu v Paríži: Minimum športovcov, veľké ambície!

Slovensko sa pripravuje na olympiádu v Paríži: Minimum športovcov, veľké ambície!
Slovensko sa pripravuje na olympiádu v Paríži: Minimum športovcov, veľké ambície!

Paríž, hlavné mesto módy, sa onedlho zmení na hlavné mesto športu. 26. júla privíta najlepších športovcov z celého sveta na letnej olympiáde, ktorá rozhodne nebude taká ako predošlé. Francúzi sa totiž rozhodli zorganizovať najekologickejšie hry v histórii. Škoda len, že zo Slovenska na ne vycestuje najmenšia športová výprava v ére našej samostatnosti.

Okrem mimoriadneho dôrazu na ochranu životného prostredia, ktorá sa bude vyžadovať od nádejných medailistov, aj návštevníkov, Paríž prekvapil aj ďalšou novinkou. Po prvýkrát v histórii sa totiž olympiáda slávnostne neotvorí na štadióne, ale športovci sa budú plaviť na lodiach na rieke Seina. Zatiaľ je isté, že medzi nimi nebudú chýbať ani štrnásti slovenskí reprezentanti. 

Kto sa pridá?

Vo viacerých športoch vyvrcholia kvalifikácie až koncom júna, už dnes ale vieme, že v žiadnom z kolektívnych športov nebudeme mať zastúpenie. „Verím, že sa do Paríža podarí prebojovať aj ďalším atlétom, plavcom, rýchlostným kanoistom, triatlonistom, lukostrelcom, zápasníkom, boxerom,“ povedal riaditeľ športového oddelenia Slovenského olympijského a športového výboru Roman Buček. Dôvody, pre ktorý bude Slovensko reprezentovať tak málo športovcov, sú rôzne a príčiny kompetentní stále hľadajú. Najčastejšie sa však hovorí o generačnej výmene, náročnejšej kvalifikácii či finančných problémoch. 

Novinka v našom dome

 Po období, kedy športové zápolenie nemilo poznačila pandémia koronavírusu, bude mať aj Slovensko na olympijských hrách svoj národný dom. „Som hrdý, že sa nám podarilo nájsť priestory v Parku národov. Verím, že Slovenský dom sa stane miestom nezabudnuteľných zážitkov,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel s tým, že slovenský dom bude po prvýkrát otvorený aj pre verejnosť. 

 Tip pre čitateľov Nového Času Nedeľa

Atmosféru XXXIII. olympijských hier môžete súbežne so športovou udalosťou roka v Paríži, zažiť aj v Bratislave, kde sa na jazere Kuchajda pripravuje 17 – dňový Olympijský festival. Akcia so zameraním na rodiny ponúkne návštevníkom atmosféru, akú zažívajú aj účastníci olympijských hier. Stane sa tak vďaka licencii od Medzinárodného olympijského výboru. „Ponúkame rodinám možnosť stráviť príjemné dni, vyskúšať si rôzne disciplíny v prítomnosti známych športovcov a popri tom podporovať našich olympionikov,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Kto nás bude reprezentovať?

O medaily sa pobijú športoví strelci Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Vanessa Hocková, Marián Kovačócy, Patrik Jány a Juraj Tužinský. Vo vodnom slalome budú reprezentovať Slovensko Jakub Grigar, Eliška Mintálová, Matej Beňuš a Zuzana Paňková. Do Paríža sa chystajú aj atlétky Gabriela Gajanová,  Viktória Forsterová a Slovensko má isté aj dve miestenky do cestných cyklistických pretekov s hromadným štartom, pričom v ženskej súťaži uvidíme Noru Jenčušovú.

Slovenské olympijské zaujímavosti 

- do Paríža posielame najmenšiu športovú výpravu v histórii Slovenska

- na olympiáde v Tokiu sme mali 41 reprezentantov, do Paríža ich pocestuje zatiaľ 14

- po prvýkrát od olympiády v roku 1996 v Atlante bude chýbať náš štvorkajak rýchlostných kanoistov

Parížske olympijské zaujímavosti 

- Paríž je po Londýne druhým mestom, ktoré privíta hry po tretíkrát.

- Na túto olympiádu si Parížania počkali presne 100 rokov.

- Najlacnejšie vstupenky kúpite na plážový volejbal - stoja 24 eur.

- Pre obavy z teroristických útokov sa otváracieho ceremoniálu zúčastnia len pozvaní hostia.

- Pre konflikt na Ukrajine boli z hier vylúčené tímy Ruska a Bieloruska.

- Súťažiť bude viac ako 10 000 športovcov z viac ako 200 krajín sveta. 


Zdroj foto: olympic.sk

Šport

Socialne siete