Smutná správa pre slovenskú kultúru: Vo veku 65 rokov zomrel známy textár Dano Mikletič

Vo veku 65 rokov zomrel známy textár Dano Mikletič
(Zdroj: adm)

Dlhší čas ho trápili rôzne zdravotné problémy, ale nestrácal optimizmus a dobrú náladu. Svedkom toho bola aj naša redaktorka Anka Ölvecká, ktorá pre Nový Čas Nedeľa pripravila jeho posledný rozhovor pre médiá.

"Keď som v novembri minulého roka zavola Danielovi Mikletičovi, že chceme rozhovor pre Nový čas Nedeľa, bol prekvapený, že čo už by on mohol povedať, texty vraj už dávno nepíše. Hneď ma oboznámil so situáciou, že leží na posteli slepý a bez jednej nohy, odkázaný na svoju manželku, ktorá sa o neho stará a ešte aj pracuje," takto si naňho spomína naša kolegyňa s tým, že rozhovor sa napriek tomu podaril a Daniel bol optimistický a príjemný.
 
"Nenariekal ani na osud, ani na život na posteli, ale súčasná hudba a texty sa mu rozhodne nepáčili. Akurát smútok v hlase mal, keď skonštatoval, že má v mobile 500 kontaktov a telefón zazvoní výnimočne, preto dokonca ani veľa ľudí z brandže nevedelo, v akom je stave a boli šokovaní po prečítaní nášho článku," dodáva Anka Ölvecká.

Takto naňho spomínajú

Veľa krásnych spomienok na Daniela Mikletiča má aj spisovateľ Daniel Hevier. "Keď sa Dano zjavil ako textárska a básnická kométa, veľmi som sa potešil, že naša textárska štafeta má nasledovateľa. Dana mnohí poznáte a máte v ušiach, aj keď o tom neviete. Je autorom textov pre Richard Müllera, skupinu Vidiek, Roba Grigorova, Janu Kirschner, Polemic a mnohých iných. Za všetky texty spomeniem Po schodoch, ktorý naozaj pozná asi každý. Dano odišiel po schodoch tam, kde sa už nebude trápiť a kde ho nebudú sužovať nijaké bolesti. Odpočívaj v pokoji, kamaráde."
 
Na kamaráta si na sociálnej sieti zaspomínala aj speváčka a moderátorka Oľga Záblacká. "Kedysi dávno po skončení pop jazzovej kapely Faun sme založili skupinu Kiwi. Texty písal Dano Mikletič. (Svet v dámskych kabelkách, Bozky na čelo, Cháp ma...). V tom období sa mi veľmi páčili jeho texty pre Skupinu Banket, napríklad: Prečo vy, ľudia XX storočia. Práve som sa dozvedela, že Daniel opustil tento svet. Je mi to veľmi ľúto... Úprimnú sústrasť najbližším, Daniel šťastný let." 
 
O spomienku na Dana Mikletiča sa podelil aj gitarista Dušan Giertl. "Život instant prežil skvelý človek, textár Dano Mikletič. Dnes navždy odišiel a je mi to nesmierne ľúto. Nedá sa na teba zabudnúť, milý priateľu, lebo tvoje pesničky budú žiť navždy. Česť a sláva, odpočívaj v pokoji." 

Posledné slová

Na facebookovej stránke, ktorá patrila obľúbenému textárovi sa dnes popoludní objavila spoločná fotografia s Karlom Gottom a tiež Danove posledné slová. Keďže sociálna sieť umožňuje po smrti užívateľa jeho blízkym napísať nejaký odkaz a spravovať jeho profil, zrejme niekto z jeho rodiny alebo blízkeho okolia napísal v textárovom mene toto: "Milí priatelia, dnes ráno som vás už po tych schodoch opustil, teraz si budem spievať pesničky tam hore. Však sa tam niekedy stretneme."


 
 


Zdroj foto: adm, wikipédia

Súvisiace:
Daniel Mikletič

Šoubiznis

Socialne siete