Spevák z Polemicu Braňo „Bejzo“ Bajza podľahol pikantnej vášni: Záhrada plná ohňa

Spevák z Polemicu Braňo „Bejzo“ Bajza pestuje čili papričky.
(Zdroj: Tibor Géci)

Vybrali by ste si jamajský Scotch Bonnet alebo dáte radšej prednosť peruánskemu Lemon Dropu? Že neviete o čom je reč? Ale možno ak spomenieme Jalapeňos, tak rýchlo pochopíte, že hovoríme o čili papričkách. Neďaleko Bratislavy, v Bernolákove ich pestuje známy spevák Braňo Bajza (51), ktorého určite poznáte z obľúbenej reggae kapely Polemic. Pre Nový Čas Nedeľa porozprával o tom, ako sa z neho stal vášnivý záhradkár a čo robí s bohatou úrodou.

Bejzo, ktorý patrí medzi zakladateľov skupiny Polemic, je okrem toho aj vášnivým cyklistom a výborným fotografom. My sme sa však dozvedeli aj to, že mal vraj vždy blízko k pikantným jedlám a príchutiam. A to bol dôvod, prečo uvažoval nad tým, že by to s pestovaním nejakej odrody skúsil aj vo vlastnej záhrade.

Pomohol mu kuchár

A príležitosť sa mu naskytla veľmi nečakane, v rannom vysielaní jednej slovenskej televízie, kde sa nachádzal medzi pozvanými hosťami okrem speváka aj známy kuchár, ktorý divákom pripravoval rôzne recepty.

Po skončení vysielania sa Braňo kuchárovi prihovoril a zisťoval, aké má plány s neminutou čili paprikou. A keďže kuchár ju už v ten deň neplánoval použiť do žiadneho receptu, tak sa muzikant vrátil domov aj so štipľavým darčekom – na semienka.

Skorá úroda

Odvtedy vraj ubehlo približne 5 rokov a obľúbený hlas zo skupiny Polemic sa rok čo rok teší z bohatej úrody a v záhrade vyhradil svojim čili papričkám čestné miesto. Tento rok sa však s úsmevom posťažoval, že vďaka rozmarom čoraz viac nepredvídateľného počasia zberal prvú úrodu jalapeňos už v prvej polovici júla, čo je vraj pomerne nezvyčajné.

„Je to extrémne skoro. Boli roky, keď som mal prvú dozretú papričku koncom augusta. Tak asi začnem s malovýrobou, keď sú už takto skoro dozreté,“ netajil spokojnosť Braňo, ktorého v pestovateľskej vášni podporuje aj celá jeho rodina.

„Keď vidia, že týmto spôsobom jednoducho šírim radosť, tak aj oni sú, samozrejme, spokojní. Úrodu si totiž nenechávame len pre nás, ale papričky suším alebo zavarím a potom to dávam kamarátom alebo ľuďom, ktorí ma chcú podporiť. Dám tam aj nejakú peknú etiketu, aby to vyzeralo dobre, a rozdávam ich ako darčeky. A je to vlastne celé moja ručná práca,“ prezradil pre Nový Čas Nedeľa Braňo Bajza, ktorý si na všetkom dáva naozaj záležať.

„Zaváram ich tak, ako keby som si ich robil sám pre seba, čiže tam nedávam žiadne „mrchavé“ kusy,“ zasmial sa. „Záleží mi na tom, aby tam boli tie najkvalitnejšie časti papričky.“

Zavára alebo suší

Tvár skupiny Polemic sa stíha záhrade venovať aj napriek tomu, že v lete je festivalová sezóna a kapela je mimoriadne obľúbená nielen na Slovensku a v podstate celé prázdniny idú muzikanti z koncertu na koncert. „Ale áno, papričky dozrievajú priebežne, nie všetky naraz. Niektoré sa zavárajú, niektoré sa sušia a melú, takže nemám s tým nijaký problém.“

Spevák z Polemicu Braňo „Bejzo“ Bajza takto zavára úrodu zo svojej záhrady.
Spevák z Polemicu Braňo „Bejzo“ Bajza takto zavára úrodu zo svojej záhrady.
(Zdroj: Tibor Géci)

Aj vy chcete pestovať čili papričky?
  • Na predpestovanie sadeníc sa odporúčajú kvetináče s výsevným substrátom a semienka sa zasypú 2 až 3 mm substrátu.
  • Čas vysievania sa pre jednotlivé odrody líši. Väčšinu vysievame od polovice februára.
  • Ideálna teplota na klíčenie je 27 – 29 °C.
  • Po vyklíčení sa odporúča semienka do marca prisvecovať umelým svetlom, vhodná teplota na ich ďalší rast je 20 °C.
  • Pozor na priveľké množstvo vody, čili papričky znesú skôr krátke preschnutie ako preliatie.
  • Intenzita zálievky závisí od svetla a tepla.
  • Vysádzame koncom mája alebo začiatkom júna, keď teplota v noci neklesne pod 10 °C.
  • Medzi bežných škodcov patria strapky, roztoče, vošky a molice, používame proti nim biologické postreky.
Balkón im vyhovuje

Čili papričky sa môžu pestovať aj v rôznych väčších nádobách, napríklad na balkóne alebo terase, pričom veľkosť kvetináča vplýva aj na veľkosť samotnej rastliny a množstvo plodov. Vysoké rastliny priväzujeme k tyči a pozor na pravidelné polievanie! Plusom je, že ich takto môžeme aj prezimovať, pretože čili papričky patria medzi trvalky. 

Prišli k nám z Ameriky

Čili papričky pochádzajú z Južnej Ameriky a rozlišujeme niekoľko ich druhov. Najznámejším je paprika ročná, kam patria rôzne bežne pestované odrody, napríklad Jalapeño či kajenská paprika Cayenne. Avšak najpálivejšie čili dopestujeme z iných druhov.

Národný poklad Inkov

Čili paprika bola neodmysliteľnou súčasťou pôvodných národov Peru a Bolívie, ktorí ju konzumujú už približne 6 000 rokov. Ich favoritkou je paprika páperistá, nazývaná aj rocoto. Na rozdiel od ostatných druhov má chlpaté listy, fialové kvety a čierne semienka.

Prečo čili páli?

Pálivosť paprík spôsobuje látka s názvom kapsaicín a jej obsah sa v odrodách meria podľa špeciálnej stupnice a v Scovillovej jednotky pálivosti. Guinessova kniha rekordov uvádza, že od roku 2013 je najpálivejšou papričkou na svete Carolina Reaper. Poradie na ďalších miestach je síce neoficiálne, ale znalci sa zhodli, že druhé miesto patrí odrode Trinidad Moruga Scorpion a bronzová medaila sa ušla papričke s názvom 7 Pot douglah.

Na toto nezabudnite

Pestovatelia čili papričiek zo semien majú vďaka internetu prístup k odrodám celého sveta, ktoré sú niekedy naozaj unikátne. Na výrobu omáčok sa však využívajú najmä odrody s veľkými plodmi, pri zaváraní neprekážajú ani tie menšie. Skúsení pestovatelia odporúčajú kupovať semienka na internete najneskôr do konca roka.


Zdroj foto: Tibor Géci, ancn

Šoubiznis

Socialne siete