Spisovateľ Peter Gašparík o neuveriteľnom geste slávneho herca: Delonov dojemný telefonát

Alain Delon prepustil svoje miesto v aute tlmočníčke.
(Zdroj: apg)

Svet opäť raz na chvíľu zastal. V pondelok 18. augusta odišiel do hereckého neba jeden z posledných veľkých hereckých európskych bardov. Alain Delon, charizmatický umelec, hrdina filmového plátna, idol žien. Francúzsky herec v minulosti navštívil aj Slovensko, keď v roku 2001 odovzdával ceny ankety televízie Markíza TOM. Sprevádzala ho Tereza Gašparíková († 59), významná tlmočníčka a prekladateľka, ktorá tlmočila prezidentom i filmovým hviezdam. Jej syn, spisovateľ a režisér Peter Gašparík (47) opísal dojemné chvíle, ktoré ich rodine venoval slávny Delon.

Tereza Gašparíková († 59) pracovala nielen ako tlmočníčka, ale aj manažérka, sprostredkovateľka návštev filmových hviezd. Jej syn Peter ide v jej koľajach, naposledy sa podieľal na sprostredkovaní návštevy francúzskej herečky a speváčky Chiary Mastroianni na Slovensku. Hoci on osobne sa s Alainom Delonom nestretol, zato sa zoznámil s jeho kolegom Belmondom († 88) na filmovom festivale v Trenčianskych Tepliciach v júni 2001. Mal vtedy dvadsaťštyri rokov, študoval práve filmovú réžiu na VŠMU, stretnutia s hviezdami filmového plátna boli preňho preto ešte vzácnejšie.

Súkromné stretnutie s Belmondom dostal ako darček k meninám. „Mama bola od mladosti očarená Belmondom. Často ho porovnávala s Alainom Delonom, s ktorým sa ako tlmočníčka stretla na podujatí v Markíze v roku 2001,“ prezrádza režisér a spisovateľ Peter Gašparík, „Keď som sa o oboch hercoch s mamou zhováral, hovorila, že boli úplne rozdielni. Delon bol vždy za toho krajšieho,“ spomína s úsmevom Peter Gašparík.

„Čo ma trochu prekvapilo, bol vraj často veľmi nervózny, nemal rád, keď ho ľudia zahŕňali prehnanou pozornosťou, ba až otravovali. Prihovoril sa im, len keď chcel on. Naopak Jean-Paul Belmondo pôsobil na okolie oveľa príjemnejšie, mal obrovskú charizmu. Neodmietol žiadny autogram, keď to čo i len trošku šlo, tak sa dotyčnému podpísal. Keď bola mama v strese, tak ju Belmondo upokojoval: ,Sú aj horšie veci na svete...’ Zachovával si rozvahu, pokoj a rozdával sa pre iných. Na odľahčenie prezradím ešte jednu pikošku – išli sme s Belmondom okolo obchodu s pánskymi odevmi. Keď uvidel nad vchodom nápis Alain Delon, tak prevrátil oči a bez komentára pokračoval ďalej,“ pousmeje sa nad vtipnou historkou.

Foto z filmu Čierny tulipán v hlavnej úlohe s Alainom Delonom
Foto z filmu Čierny tulipán v hlavnej úlohe s Alainom Delonom
(Zdroj: wikipédia )

Rozdielne povahy

Peter Gašparík si presne pamätá, ako jeho mama zariaďovala Delonov príchod na Slovensko. „Mamu oslovili z televízie a jej sa skutočne podarilo nevídané – vybaviť francúzsku hereckú hviezdu Alaina Delona. Aj samotný manažér bol prekvapený, že herec súhlasil s návštevou Slovenska, lebo na podobné ceremónie zvykol prijať účasť naozaj len výnimočne. Mama mi hovorila, že Delonovi sa dostalo do uší, ako fantasticky sa u nás cítil jeho herecký kolega Belmondo. Tomu sa na Art film Feste v Trenčianskych Tepliciach nesmierne páčilo.

A tak aj Delon chcel zakúsiť, čo za krajinu je vlastne Slovensko a na pozvanie prikývol. Na Slovensko pricestoval dva mesiace po návšteve Belmonda,“ spomína Peter Gašparík a medzi rečou prezradí, aká bola jeho mama z Alaina Delona spočiatku prekvapená. Bol vraj úplne iná povaha ako Belmondo. „Belmondo sa stále usmieval, dával najavo prívetivosť. Delon bol chvíľami dosť nepríjemný.

Oveľa ťažšie znášal podpisové akcie a davy ľudí, ktorí za ním prišli do televízie v Záhorskej Bystrici. Aj jeho francúzština bola celkom iná, chvíľami s mamou prechádzali dokonca do taliančiny, keďže Delon v Taliansku strávil celé roky. Keď však osameli a bol sám sebou, naplno sa prejavila jeho charizma a obrovský šarm. Nervózny bol najmä z toho, že nevedel, ako podujatie dopadne, či to celé bude na úrovni a či sa tou akciou nepošramotí jeho povesť. Upokojil sa až po ceremónii,“ hovorí Peter Gašparík.

Detailista a džentlmen

Hoci od hercovej návštevy uplynulo 23 rokov a pani Tereza Gašparíková v apríli 2011 podľahla zákernej chorobe, spomienky zostali trvalé. „Mamina mi hovorila, ako Delon pred ceremóniou nastúpil do auta, ona si ho letmo premerala, on zneistel a povedal: ,Máš pravdu’ a vyhlásil, že sa ešte treba vrátiť do hotela. Mama netušila o čo ide, vzápätí to však zistila – Delon nebol spokojný so šálom, a tak mu pomohla vybrať celkom iný, inú farbu.“ Ako mnoho veľkých ľudí, aj Delon bol schopný prekvapiť veľkým úprimným gestom.

„To sa prejavilo, keď mame po tlačovej besede otvoril zadné dvere na aute a pred zrakmi novinárov ju nechal nastúpiť dozadu, tam kde sa vozia hviezdy. On sa posadil dopredu vedľa vodiča, na miesto, kde bežne sedávajú tlmočníci. Krásne gesto, ktoré mamu odrovnalo. Fotografiu z toho momentu uchovávame doma ako klenot. vždy ma chytí za srdce, keď ju vidím,“ hovorí so smútkom v hlase tlmočníčkin syn Peter.

Spisovateľ Peter Gašparík si zaspomínal na dojímavé gesto slávneho herca.
Spisovateľ Peter Gašparík si zaspomínal na dojímavé gesto slávneho herca.
(Zdroj: ancn)

Dojemné gesto

Napriek tomu, že osobne sa Peter Gašparík s Alainom Delonom nikdy nestretol, predsa len ho s hercom spája veľká emócia. „Ako to píšem aj v mojom románe Ružová vila, snáď deň na to po večeri zazvonil u nás doma telefón. V televízii práve vysielali správy. Zdvihol som telefón, počul som tam nejakého cudzinca niečo ševeliť, ale vyrozumel som len – Alain Delon. Myslel som si, že si z nás niekto uťahuje a chystal som sa zložiť. Mama mi však našťastie rýchlo vzala mobil z ruky a ja som len s prekvapením pozoroval, ako s volajúcim na druhej strane linky komunikuje a potom dáva mobil Majke. Majka je moja zdravotne znevýhodnená sestra, ktorá nechodí a nerozpráva, aj keď naplno vníma svet okolo seba. Pomerne dlho jej mama držala telefón pri uchu a dotyčný jej niečo rozprával, Majka sa usmievala. Potom s ním ešte hovorila mama. Keď skončili, tak som sa jej spýtal, kto to bol.

,Delon, chcel pozdraviť Majku. Zapamätal si, že je postihnutá a nástojil, že jej povedať zopár slov,’ usmiala sa mama. ,To nemyslíš vážne!?’ hlesol som šokovaný. Chvíľu mi trvalo, kým som si uvedomil, s kým som mal česť zopár sekúnd hovoriť,“ uzatvára Peter Gašparík rodinný i osobný príbeh s francúzskou hereckou legendou. 


Zdroj foto: apg, ancn, wikipédia

Súvisiace:
Alain Delon

Rozhovory

Socialne siete