Šport alebo politika? Aj takéto príbehy napísala olympiáda!

Paríž sa z mesta lásky zmenil na mesto športu.
(Zdroj: Olympic.sk)

Najčastejšie sa síce v súvislosti so športom na vrcholovej úrovni píše a hovorí o rôznych dopingových škandáloch, ale keď ide o zápolenie pod piatimi kruhmi, boli sme už svedkami udalostí, na ktoré sa ani po rokoch nedá zabudnúť. Vedeli ste napríklad, že jedna reprezentantka bývalého Československa pre lásku prešla cez železnú oponu? A že obrovskú podporu a sympatie burácajúceho davu na štadióne si získala študentka, ktorá ledva dobehla do cieľa a ani nemala športové oblečenie? Veru, aj takéto udalosti patria k najväčšiemu športovému sviatku na svete.

Najsmutnejší osud

V čínskom Pekingu v roku 2008 sa na olympiáde predstavila mladučká somálska športovkyňa Samia Yusuf Omarová. V tom čase mala 17 rokov a pochádzala z rodiny poznačenej tragédiami. Nemala ešte ani 15 rokov, keď jej otec zahynul počas teroristického útoku na trhu, kde pracoval, a ona musela prestať chodiť do školy a pomáhať mame so starostlivosťou o rodinu.

Už odmalička však vynikala v šprinte a chcela sa tomuto športu venovať, ako moslimka však mala v Somálsku veľké problémy, miestni obyvatelia jej v tom bránili. Samia sa však nevzdávala a prihlásila sa na majstrovstvá Afriky v atletike. Skončila však posledná. Keďže však veľa žien v Somálsku nešportovalo, domáci olympijský výbor ju aj tak nominoval do Pekingu.

Zrodila sa hviezda

Mladá atlétka nemala ani poriadne bežecké oblečenie a svet s úžasom sledoval, ako na preteky nastúpila v legínach a dlhom tričku. Skončila opäť posledná, ale jej príbeh zaujal médiá a z Omarovej sa stala senzácia. V jej rodnej krajine ju však nepoznal nikto a o jej štarte na olympiáde sa vôbec nehovorilo.

To najhoršie však pre Samiu prišlo po návrate z olympiády. Moslimskí militanti si ju vyhľadali a obvinili zo zakázaných aktivít. Atlétka bola útokom taká vydesená, že s behom okamžite skončila a s celou rodinou sa radšej presťahovala do utečeneckého tábora blízko hraníc s Etiópiou. Plánovala sa dostať do Londýna a trénovať na ďalšie olympijské hry. Zaplatila pašerákom, aby ju previedli cez hranice, tí ju však odviedli do Líbye, kde ju úrady uväznili.

Smrť vo vlnách

Tu však jej príbeh nekončí. Z väzenia sa jej v roku 2012 podarilo utiecť a na preplnenom člne sa spolu so svojou tetou a ďalšími desiatkami ľudí chcela preplaviť do Talianska. Keď čln chcela zachrániť pobrežná hliadka, emigranti sa začali strkať a mnohí spadli do mora a utopili sa. Bola medzi nimi aj v tom čase 21-ročná Omarová. Od ďalšieho štartu na olympiáde v Londýne ju delilo len pár mesiacov.

Somálska spisovateľka Igiaba Scegová, ktorá o zosnulej športovkyni napísala knihu, tvrdí, že jej osud je určitým symbolom pre mladých Somálčanov. „Sú ľudia, ktorí sa narodili počas vojny, a to znamená, že nemôžu študovať, premýšľať o budúcnosti, o práci. V dvadsiatich rokoch života sa sníva o dobývaní sveta. A Samia snívala o tom, že bude aj naďalej pokračovať v behu, možno o trénovaní, pretože fyzické schopnosti na to mala: potrebovala iba ľudí, ktorí by mohli v jej schopnosti viac veriť.“

Nie každý športovec má šťastie na podporu zo strany rodiny alebo štátu.
Nie každý športovec má šťastie na podporu zo strany rodiny alebo štátu.
(Zdroj: Pixabay)

Najväčšia lovestory

Nie je žiadnym tajomstvom, že športovci si počas pobytu v olympijskej dedine často nájdu svoju spriaznenú dušu a mnohí z nich vďaka takýmto známostiam neskôr uzatvoria aj manželstvá. O jednu veľkú lovestory sa postarala aj československá reprezentantka v hode diskom Olga Fikotová († 91).

V roku 1956 na olympiáde v Melbourne vybojovala zlato a príjemným bonusom bolo aj to, že sa tam zamilovala. V búdke, do ktorej si vrhači ukladali svoje náčinie, sa počas tréningu zrazila s urasteným americkým kladivárom Haroldom Connolym. Medzi oboma atlétmi, ktorí si v Melbourne vybojovali zlaté medaily, hneď preskočila iskra.

Rozdelila ich železná opona

Treba podotknúť, že sa to stalo len približne tri roky po smrti Stalina a Gottwalda a železná opona bola takmer nepreniknuteľná, keď išlo o reprezentanta „západnej imperialistickej mocnosti“. A aj napriek tomu, že jej náklonnosť opätoval, museli sa po skončení hier rozísť a informovali o tom všetky svetové médiá.

Odlúčenie im však dlho nevydržalo a Conolly sa rozhodol pre dovtedy nevídaný krok. Opustil Spojené štáty a rozhodol sa žiť so svojou láskou v komunistickom Československu. Svadba bola veľmi komplikovaná aj preto, že Olgin otec bol komunistický politický väzeň, ale napokon páriku pomohol najslávnejší športovec spoza železnej opony – Emil Zátopek, ktorý sa za povolenie na sobáš prihovoril u komunistických funkcionárov.

Čechoslováci ju odmietli

Život v bývalom Československu však pre Američana nebol jednoduchý, a tak napokon predsa len odišli – teraz už spoločne – do jeho rodnej krajiny. Olga, keďže už Československo za takýchto okolností reprezentovať nemohla, súťažila na nasledujúcich štyroch olympiádach v drese USA. Rodnú krajinu opäť navštívila až po takmer 50 rokoch a v rozhovore pre české médiá si na svoju životnú lásku, ktorá prelomila železnú oponu, zaspomínala takto: „Všetci mi hovorili, že chcem utiecť do zahraničia s americkým fašistom. Ale ja som predsa nechcela utiecť, bola som zamilovaná.”

S manželom mali štyri deti, ale ak si myslíte, že žili šťastne, až kým nepomreli, ako sa hovorí, tak vás musíme sklamať. Rozviedli sa po sedemnástich rokoch manželstva, pretože podľa Olginých slov dával Harold pred rodinou prednosť atletike. Ale aj napriek tomu sa tento príbeh zapísal do kroník olympijských hier ako najväčšia lovestory, aká sa kedy pod piatimi kruhmi odohrala.

Olga a Harold, ktorých láska prekročila železnú oponu.
Olga a Harold, ktorých láska prekročila železnú oponu.
(Zdroj: Olympic.sk)

Najväčší miláčik publika

19-ročná bežkyňa Sarah Attarová zo Saudskej Arábie dobehla v behu na 800 metrov na olympiáde v Londýne v roku 2012 úplne posledná a navyše s obrovskou časovou stratou, ale aj napriek tomu sa jej ušiel najväčší potlesk burácajúceho 80-tisícového davu. Bola totiž jednou z prvých dvoch žien zo Saudskej Arábie, ktorým krajina po dlhoročnom tlaku Medzinárodného olympijského výboru povolila štart na olympijských hrách.

Získala si sympatie

Sarah vybehla zo štartoviska oblečená podľa pravidiel svojej viery v šatke, vetrovke s rukávmi a v dlhých nohaviciach, a hoci bolo jasné, že ani zďaleka nemá na to, aby bola akou-takou konkurenciou pre svoje súperky, diváci sa do nej doslova zamilovali.

„Bolo to neuveriteľné. Byť tu a reprezentovať Saudskú Arábiu je pre mňa veľkou cťou. Je to historický moment, ide o veľký krok vpred,” vyhlásila nadšená študentka. O rok neskôr už Saudská Arábia v súkromných školách povolila telesnú výchovu pre dievčatá – v súlade s pravidlami moslimskej viery.

Moslimské bežkyne musia súťažiť tradične oblečené.
Moslimské bežkyne musia súťažiť tradične oblečené.
(Zdroj: Pixabay)


Zdroj foto: Pixabay, ancn, olympic.sk

Súvisiace:
olympiáda Paríž 2024

Šport

Socialne siete