Športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková: Vráti sa z Paríža s olympijským zlatom?

Športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková: Vráti sa z Paríža s olympijským zlatom?

Mala asi dvanásť, keď ju jej otec vzal so sebou na strelnicu a ostala tam rovných 28 rokov. Vyskúšala si predtým aj iné športy, napríklad tenis či volejbal, ale športová streľba ju natoľko oslovila, že dnes v nej máme horúce želiezko v olympijskom ohni. Zuzana Rehák Štefečeková (40) má vo svojej zbierke zlatú a dve strieborné olympijské medaily. Je tiež držiteľkou nového olympijského a svetového rekordu, ktorý sa nedá prekonať, ale už iba vyrovnať.

Na rozdiel od iných športovcov, ktorých máme v slovenskej výprave, vy necestujete na olympiádu po prvýkrát. Dokonca ste si už vybojovali aj tri medaily. S akými očakávaniami cestujete do Paríža?

Na olympijské hry cestujem už po štvrtýkrát (Peking, Londýn, Tokio) a veľmi sa teším, že sú znova blízko, že sa mi podarilo kúpiť lístky a budem môcť dopriať tento zážitok aj svojej najbližšej rodine. Rovnako budem mať na strelnici počas súťaže blízkych priateľov. Očakávania  a ambície sú také, že chcem byť po súťaži spokojná s tým, ako som strieľala a povedať si, že som do toho dala svoje maximum. 

Bude táto olympiáda v niečom iná ako tie predchádzajúce?

Pre strelcov to bude úplne iná olympiáda ako všetky, ktoré som doteraz zažila. Strelnica sa nachádza v meste Châteauroux, ktoré je od Paríža vzdialené vyše 300 kilometrov. V tomto meste budú iba strelci, žiadni iní športovci, takže technicky vzaté, bude to pre nás na úrovni “vyšpičkovaného“ menšieho svetového pohára. Najlepšia atmosféra olympijských hier sa dá zažiť práve v olympijskej dedine s ostatnými športovcami, z iných športov, povzbudzovanie, spoločné fandenie v office pred telkou, keď nejaký náš športovec súťaží. Rovnako stretávať známych športovcov v olympijskej dedine, prípadne otvárací ceremoniál. A práve o toto budeme ukrátení.

Ako by ste nám, ktorí sme nikdy na olympiáde neboli, opísali, čo je pre toto športové podujatie príznačné? Aká je tam atmosféra, ako to tam žije?

Už obdržanie olympijského oblečenia pre mňa znamená poslednú prípravu na olympijské hry, že už je to naozaj tu. Väčšinou letíme viacerí športovci v jeden deň, taktiež z viacerých športov, niektorí sa poznáme, niektorí nie. Priletíme na miesto, dostaneme akreditácie, ktoré máme na krkoch počas celého nášho pobytu na olympijských hrách, presunú nás do olympijskej dediny, ubytujú a čakáme, koho zo slovenskej výpravy dostaneme do ubytovacej jednotky. Väčšinou sú to 3-4 izby akoby v jednom apartmáne, so spoločnou kúpeľňou a toaletou. Pre mňa bola vždy zábava zoznamovať sa s novými ľuďmi, vidieť ich tváre počas voľného dňa a neskôr ráno pred súťažou, každý z nás to prežíva inak. Veľmi sa mi páči spoločná jedáleň, pretože je to miesto, kde stretávate ľudí, zoznamujete sa, rozprávate sa, vymieňate si odznaky. Súťaž sa ja osobne snažím prežívať rovnako ako akékoľvek iné preteky, či už svetový pohár, majstrovstvá Európy, majstrovstvá sveta.

Športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková: Vráti sa z Paríža s olympijským zlatom?
Športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková: Vráti sa z Paríža s olympijským zlatom?

Je známe, že rodina je pre vás veľmi dôležitá. Ako sa dá spojiť život vrcholovej športovkyne s materstvom a rodinným životom?

Keď boli deti malé, mala som podmienku, že do jedného roka ich kvôli súťaži neopustím, preto som aj v roku 2016 odriekla účasť na olympijských hrách. Deti často cestujú so mnou, v poslednej dobe už však trochu menej, nakoľko starší syn je už školák a má menej možností na cestovanie. V dnešnej dobe beriem so sebou na sústredenia skôr mladšieho syna. Celkovo skĺbiť tieto dva životy dokopy je náročné. Keď súťažím niekde na opačnej strane sveta, som profesionálnou športovkyňou, no zároveň som stále mamou, ktorá rozmýšľa, ako sa deti doma majú. A takisto som manželkou, ktorá sa snaží nájsť večer, prípadne z času na čas aj víkend, kedy sme s manželom len my dvaja, bez detí. Nie je to jednoduché, ani ideálne, ale snažíme sa, ako vieme. 

Ako to vníma manžel? Je určite náročné fungovať vo vzťahu po boku úspešnej športovkyne.

Myslím, že táto otázka by mala byť smerovaná skôr na neho, ako na mňa. Určite nemá jednoduché stáť po boku úspešnej športovkyne, ale určite to nie je jednoduché ani so mnou ako osobou, mamou, ani manželkou. Som veľmi vďačná za to, že si ma vybral, vzal za manželku, za to, aký je tatino a partner a že sa naňho môžem vo všetkom spoľahnúť. 

Je nejaký rozdiel súťažiť, keď je žena bezdetná a keď je matka? Ako zvládate, že nemôžete byť zrejme vždy s rodinou a s deťmi?

Určite je to obrovský rozdiel. Vrcholová športovkyňa má na starosti seba, svoj tréning, mentálnu prípravu a regeneráciu. Mama športovkyňa má v prvom rade deti a starostlivosť o ne, potom tréning, rozvoz na krúžky, čas s manželom a je rada, keď je čas aj na regeneráciu. Mentálny tréning mám s deťmi zabezpečený každý deň (úsmev.) Ale na druhej strane hovorím, že všetky svoje méty som si splnila (športovkyňa, manželka, matka) a na rozdiel od ostatných mladších športovkýň už to svoje zázemie mám a našim chlapcom je jedno, či nejakú medailu prinesiem alebo nie. Pre nich je dôležité, že som prišla domov. 

Ako sme už spomenuli, jednu olympiádu ste pre tehotenstvo vynechali. Neľutujete, že možno tých medailí vo vitríne mohlo byť viac?

Som veľmi vďačná, že ľudia v mojom okolí mali pochopenie, že som olympiádu vynechala, hlavne preto, že ma poznajú a poznali aj moje priority. Prvý syn sa narodil, keď som mala 32 rokov, čo už je takzvane najvyšší čas, čiže nikto z môjho okolia nebol tehotenstvom natoľko prekvapený. A zase odísť od 3-mesačného dieťaťa na tri týždne na opačnú stranu sveta, to bolo pre mňa nepredstaviteľné. Ale o nič som neprišla, pretože do Tokia som sa vrátila ešte silnejšia. 

Nedávno ste oslávili 40. narodeniny. Aké sú vaše plány do budúcna?

Plány do budúcna sú stále rovnaké. Byť zajtra lepšou osobou, mamou, manželkou a športovkyňou ako dnes a užiť si každý jeden deň naplno. 

Športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková: Vráti sa z Paríža s olympijským zlatom?
Športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková: Vráti sa z Paríža s olympijským zlatom?

Čo o nej (ne)viete

Meno: Zuzana Rehák Štefečeková

Vek: 40 

Rodina: manžel Martin Rehák, synovia Nathan a Noah

Šport, ktorému sa venujem: športová streľba 

Šport, ktorému by som sa venovala, ak by som sa nevenovala streľbe: skok do reči :-) 

Obľúbený film: Forrest Gump 

Obľúbená hudba: Robo Opatovský 

Obľúbené jedlo: sviečková na smotane 

Životné motto: Byť zajtra lepší ako dnes 

Životný sen: Vychovať zdravých, čestných, múdrych a úspešných synov, so srdcom na správnom mieste 

Odkaz fanúšikom: Užite si olympijské hry, podporte našich športovcov v slnečných, ale aj upršaných dňoch. Vaša podpora nás poteší a povzbudí. 

Neprekonateľný rekord

Okrem toho, že Zuzana Rehák Štefečeková ako prvá Slovenka získala titul majsterky sveta v streľbe, dosiahla na Olympijských hrách v Tokiu ako prvá strelkyňa v histórii maximálny nástrel v eliminácii. Vytvorila tým neprekonateľný nový svetový rekord až vo výške 125 bodov. Tento rekord sa už môže len dorovnať, nie prekonať.

 

 


Zdroj foto: olympic.sk, Ján Sukup, azrs

Šport

Socialne siete