Štrajk v Markíze: Renomovaný novinár kritizuje Kovačiča

Štrajk v Markíze: Renomovaný novinár kritizuje Kovačiča

Nový Čas Nedeľa vás už informoval, že po tom, ako v živom vysielaní Michal Kovačič kritizoval televíziu Markíza a vedenie to zmietlo zo stola, sa na podporu moderátora ozvala približne stovka kolegov. Obliekli sa do čierneho a vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Renomovaný novinár však odkazuje, že Kovačič hrubo zneužil vysielanie televízie.

Denník Plus jeden deň informuje, že za vedenie Markízy v spore s Kovačičom sa postavil aj renomovaný novinár Hans Mahr, ktorý spolupracuje s PPF v spoločnosti Central European Media Enterprises. Skupina PPF dokončila v roku 2020 nákup spoločnosti CME, vďaka čomu sa stala majiteľom televízie. Podľa novinára Hansa Mahra Michal Kovačič hrubo zneužil vysielanie televízie a porušil redakčné smernice CME. 

Kritika moderátora

„Niet pochýb o tom, že pán Michal Kovačič svojimi výrokmi 26. mája v relácii Na telo porušil svoje novinárske povinnosti a redakčné smernice CME. Za svoju dlhoročnú profesionálnu kariéru si nepamätám, že by som sa stretol s takýmto neprofesionálnym a neprípustným zneužitím v priamom prenose zo strany moderátora politickej relácie tak, ako to predviedol pán Kovačič minulý týždeň,“ reagoval podľa denníka Plus jeden deň na situáciu v TV Markíza Hans Mahr, senior konzultant a člen redakčnej rady CME v Editorial Board Hans Mahr response to May 28 IPI.

Štrajk v Markíze: Renomovaný novinár kritizuje Kovačiča
Štrajk v Markíze: Renomovaný novinár kritizuje Kovačiča

Podľa Mahra sa Kovačič dopustil porušenia pravidiel a princípov slobodných médií. „Je to neetické a nemožno ho tolerovať. Po tejto udalosti plne podporujem rozhodnutie TV Markíza pozastaviť vysielanie relácie na letnú sezónu. Nikdy nebolo plánované ani uvedené, že relácia Na telo bude zrušená, ako to bolo nesprávne interpretované v médiách ako priame ukončenie. Bolo oznámené, že bude pozastavená na zvyšok epizód pred, štandardnou a plánovanou letnou prestávkou. Po rozhovoroch s vedením TV Markíza a vedením redakcie som presvedčený, že Na telo sa po tejto plánovanej prestávke vráti aj keď v trochu inom formáte a samozrejme s moderátorom, ktorý sa správa profesionálne a nezneužíva svoju moderátorskú rolu,“ uviedol Mahr, popredný rakúsko-nemecký novinár a mediálny manažér s viac ako 40 ročnými skúsenosťami v oblasti médií v službách CME.

Obliekli sa do čierneho

Toto vyjadrenie určite nepoteší niektorých zamestnancov Markízy, ktorí sa na podporu Kovačiča obliekli do čierneho, vyhlásili štrajkovú pohotovosť a žiadajú, aby sa vedenie televízie najneskôr do piatich dní písomne zaviazalo, že zabezpečí nepretržité dodržiavanie uspokojivých pracovných podmienok členov redakcie spravodajstva tak, ako ich predpokladajú ustanovenia interných smerníc a ďalších dokumentov.

Pripomeňme, že celú kauzu odštartovala deklarovaná neochota politikov vládnej koalície chodiť diskutovať do Markízy, ktorú označili za tendenčnú a zaujatú. Nové vedenie televízie chcelo napäté vzťahy medzi politikmi a Markízou dať do poriadku, ich snaha sa však nestretla s podporou vlastných zamestnancov, ktorí ich obvinili z cenzúry. 


Zdroj foto: tv markíza, Facebook Michal Kovačič

Šoubiznis

Socialne siete