Streľba na premiéra Fica: Zlyhala ochranka?

Streľba na premiéra Fica: Zlyhala ochranka?
Streľba na premiéra Fica: Zlyhala ochranka?

Ako sa to mohlo stať? Táto otázka zaznela ako jedna z prvých hneď po včerajšom atentáte na predsedu vlády SR - Róberta Fica. Zlyhali členovia jeho ochranky? Dalo sa streľbe predísť? Opýtali sme sa rešpektovaného odborníka v oblasti bezpečnosti a ochrany osôb Emila Bosáka.

Emil Bosák pracoval viac ako 20 rokov v špeciálnych službách, prešiel viacerými postami a naposledy riadil expozitúru Federálnej ochrannej služby v Bratislave. Ako sa pozerá vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam na situáciu, ktorá zasiahla Slovensko v súvislosti s atentátom na premiéra SR?

Spätný a súčasný pohľad na vykonávanie ochrany ústavných činiteľov, zahraničných delegácií a objektov zvláštnej dôležitosti

Takéto služby sa vykonávajú, resp. poskytujú, vždy podľa stanovených zákonov danej krajiny a zabezpečujú ich špeciálne útvary. Na týchto pracujú, resp. by mali pracovať, špeciálne vycvičení ludia, tzv ochrankári a rada ďalších pracovníkov poskytujúca support k samotnému výkonu služby. Ochranky tu boli oddávna a mali ich už králi, cisári a pod. Doba sa mení a s ňou aj výkon služby na takýchto úradoch. Zmenilo sa zmýšľanie potencionálnych útočníkov- atentátnikov, technika a technické vymoženosti išli neskutočne dopredu.

Skúsenosti hovoria zaňho

Ja som mal možnosť pracovať viac ako 20 rokov v týchto špeciálnych službách, dnes som už mimo diania týchto činností, ale profesionálna deformácia sa vo mne nezaprie. V rámci možností sledujem a porovnávam, čo sme my  v období rokov pred 89 r. a do 92 r. robili dobre alebo zle. Jedna vec je istá, že dnešní ochrankári disponujú super výcvikom, technikou a podpornými tímami. I napriek týmto hodnotám, ak už ste na pľaci pri chránenej osobe, musíte na pľac vstupovať aj s vedomím, že pre ochranu chránenej osoby položíte i svoj život. Vždy som mojim chlapcom hovoril, že počas výkonu mimo tých všetkých špecifických činností nesmú zabúdať na ostražitosť a hlavne očný kontakt do priestoru, kam smeruje chránená osoba. Toto dokáže zneistiť potencionálneho útočníka, znervóznie, prejaví sa pot v tvári alebo niečo iné, iné prejavy ktoré by mal ochranca zachytiť a okamžite adekvátne reagovať.

Maniere chránených osôb?

Je pravda, že veľa vecí sa pripravuje protokolárne vopred, až na drobné detaily. Ale stávajú sa aj veci, situácie, kedy chránená osoba vybočí z rámca protokolu a nastane problém. Vtedy treba všetko vedieť profesionálne vyriešiť, preto sú chlapci cvičení na rôzne modelové situácie, aby ich vedeli zvládnúť. Absolvoval som protiterostický výcvik v Arizone, čo mi potom pomohlo pri mojej riadiacej činnosti. Spomínam si na takúto akciu s p. Gorbačovom, keď zastavil kolónu a vystúpil k davu ľudi na Štefánikovej ulici. Veľa takýchto nepredvídaných akcií mimo protokolu som zažil s p. prezidentom Havlom, volali sme to prepadovky alebo nútené zastávky. Hlavne v takýchto prípadoch sa prejaví profesionalita. Vždy ja to ale o danej osobe ochrankára a súhre celého kolektívu v danej veci na danom mieste. Je tiež dôležité v niektorých prípadoch sa vysporiadať  s tzv. maniermi chránených osôb. a profesionálne a nekompromisne ich riešiť.

Chrániť aj za cenu vlastného života

V dnešnom svete to ochranky majú veľmi ťažké, potencionálni útočníci sa zdokonaujú, svoje útoky pripravujú rafinovanejšími spôsobmi a dobre vybavenou technikou. Nemyslím si, že v práci ochrankárov v rámci sveta sú nejaké veľké rozdiely. Možno nejaké materiálne, ale podstata výkonu služby záujmu ochrany osôb, ktorým je ochrana poskytovaná, je ropvnaká. Vždy je to však len o osobe ochrankára a jeho pripravenosti a predvídavosti vďaka čomu sa podarilo odhaliť prípadného útočníka. O tomto je práca v ochranke bez rozdielu na celom svete, kde ju človek vykonáva a, žiaľ, aj s možnosťou v lepšom prípade poškodenia zdravia, či azda aj položenia života. Taká je pravda. Treba sa vedieť postaviť guľke do cesty a ochrániť chránenú osobu. Je to ťažká a zodpovedná práca .              

Téma dňa

Socialne siete