Stretli sme sa so speváčkami, ktoré boli známe ako sestry Bezákové: Spievajú si už len doma

Stretli sme sa so speváčkami, ktoré boli známe ako sestry Bezákové: Spievajú si už len doma

Patríte do generácie, ktorá si pospevovala popevky – Vraj sa veľmi podobáme či Disko, disko, disko, tancuj pri mne blízko? Potom si poľahky spomeniete na sestry Bezákové. Drahomíra Bezáková (68), Kvetoslava Lehotská (67) a Blanka Rossi (63) dnes už nespievajú na veľkých pódiách. Ako žijú talentované speváčky?

Najmladšia Blanka sa pred rokmi presťahovala do Austrálie. Niekoľkokrát za rok však prichádza na Slovensko, niekedy sama, inokedy s rodinou a ako hovorí, čím je staršia, tým sú návštevy častejšie. Aj nedávno v septembri zavítala na Slovensko. So staršími sestrami pobehali hlavné mesto, nákupné centrá, stihli navštíviť niekoľko kultúrnych podujatí, medzi nimi autogramiádu Tublatanky, krst knihy Marcely Laiferovej a, žiaľ, aj pohreb kamaráta Doda Paulíniho († 66).

Talent po rodičoch

K spevu ich priviedli rodičia, mamička bola učiteľka hry na husle, otec hral na klavír. „U nás sa odjakživa spievalo, bolo preto celkom prirodzené, že sme k tomu inklinovali už odmalička,“ prezradila nám Drahomíra, ktorá však vyštudovala medicínu, a celý život sa jej aj venovala. „Okrem detských pesničiek, ktoré sa vysielali v tom čase v rozhlase, sme spievali aj na sobášoch,“ dodáva Blanka. Počas strednej školy účinkovali staršie dve sestry na speváckej súťaži Detvianska ruža, ktorú s prehľadom vyhrali. „Písal sa rok 1974 a stretli sme sa tam aj s Marikou Gombitovou, ktorú ešte takmer nikto nepoznal,“ prezrádza Kvetka. „Nemali sme vtedy vlastné skladby, spievali sme nejaké prevzaté, ale už si nepamätám aké. No vtedy to bola vychytená súťaž. Bolo tam množstvo redaktorov z rozhlasu, ktorým sme sa dostali do povedomia. Všimol si nás Ali Brezovský a napísal nám skladbu Vraj sa veľmi podobáme. Stala sa naším nesmrteľným hitom,“ vraví Drahomíra, ktorá spolu s Kvetkou dostala ponuku účinkovať s kapelou Jany Kocianovej († 72) a spoločne s Milanom Lasicom † 81) a Júliusom Satinským († 61) prebrázdili s hudobným programom celú republiku.

Zmeškaný koncert

Kvetka sa usmeje pri spomienke na zážitok z Čiech. Muzikanti cestovali na koncert mikrobusom, Jana Kocianová s manželom, bubeníkom Josefom Škvařilom a Kvetka a Drahomíra v aute s Jurajom Lehotským († 77) – neskorším manželom Kvetky. „Po koncerte sme si vždy povedali, kde a o koľkej vystupujeme nasledujúci deň, a každý si šiel po svojej línii. Tak sa stalo, že sme si nejako pomýlili čas vystúpenia,“ prezrádza Kvetka.  „Prišli sme do mesta, blížili sme sa k amfiteátru a videli sme davy ľudí odchádzať z amfiteátra. Pýtame sa, kde je tu koncert Jany Kocianovej? A tí ľudia – jáj, ten sa práve skončil. Zamrazilo nás, Drahuška sa rozplakala, ja som mala slzy na krajíčku, keď sme vošli do šatne. Tam bolo mrazivé ticho, len Julo Satinský prišiel k Jurkovi Lehotskému a hovorí: Toto je moja nočná mora, že zmeškám vystúpenie, vždy sa mi o tom sníva! Našťastie nás zaskočila speváčka Gabika Šusteková, ktorá rovnako robila vokalistku Jane Kocianovej. My so sestrou sme mali aj vlastné hudobné bloky. Tentoraz všetko musela odspievať Gabika.“

Muzikantská rodina

Kvetka mala sladkých dvadsať, keď sa zamilovala do ženatého trubkára Juraja Lehotského, brata kapelníka Modusu Janka Lehotského. Juraj hral v kapele, ktorá sprevádzala Janu Kocianovú aj sestry Bezákové. „Ročne sme hrali aj 160 koncertov, takže sme spolu trávili veľa času, no a preskočila iskra, ktorej sa nedalo brániť,“ spomína na začiatky lásky so svojím dnes už nebohým manželom Jurajom. Popri spievaní a láske študovala na vysokej škole prírodné vedy. V roku 1982 otehotnela, s Jurajom sa zobrali a narodil sa im syn Janko. Paradoxom je, že Jurajov brat Janko Lehotský má syna Juraja a Juraj zas syna Janka. „Keď som bola tehotná, švagor Janko sa stále vypytoval, ako sa bude volať, keď to bude chlapec?“ smeje sa po rokoch Kvetka. „Bolo nám jasné, kam tým mieri. Keďže on už mal syna Juraja, rozhodli sme sa, že náš bude Janko.“ Spievanie odišlo bokom, Kvetka sa venovala materským povinnostiam a Jurajovi, ktorý mal množstvo koncertov. Zabezpečovala servis, vrátane šoférovania. Syn Janko je hudobník po otcovi, hosťuje vo viacerých kapelách a zahral si aj so strýkom Jankom v Moduse.

Manžela si našla na lodi

Najvážnejšie to so spevom myslela práve najmladšia Blanka, pretože keď doma nebolo príliš veľa príležitostí, vybrala sa spievať s kapelou na loď. V tých rokoch to bola celkom bežná vec. Spievala v kapele Karola Konárika, potom u Braňa Hronca († 81) v čase, keď sa Konárik rozhodol podnikať a na čas sa nevenovať hudobnej kariére. Práve s časťou kapely Braňa Hronca sa Blanka dostala na zahraničné hudobné pódiá, kde sa stretla aj s Janou Kocianovou či
s Dušanom Grúňom. Na lodi stretla aj muža snov – Fabia. „Fabio, môj manžel, má otca Taliana a mamku Nemku, v tom čase bol práve na lodi na dovolenke,“ vysvetľuje Blanka, dnes pani Rossi. „Prišiel s tým, že chce speváčky pozvať na drink. Bolo nás viac, ale ostatné pozval len pod zámienkou. Zrejme sa bál, že sama by som nešla. A mal pravdu,“ smeje sa Blanka. „Vymenili sme si adresy. Neskôr mi napísal list, že s rodičmi lekármi žije v Austrálii a že ma miluje a chce si ma vziať.“

Sesterská rada

Najstaršia Drahomíra sa nevydala, prevzala na seba starostlivosť o mladšie sestry. Ešte donedávna sa venovala lekárskej praxi. V čase, keď sa Blanka zamilovala do fešáka z Austrálie, poradila sestre, aby sa tam išla najprv pozrieť, či všetko, čo napísal, je pravda, a až potom nech sa rozhodne. Od prvého stretnutia uplynul rok a pol a zaľúbenci sa v Austrálii rovno zasnúbili. „Odmlada som cestovala, bola som zvyknutá na samostatnosť. Napokon, rodinu som mala skvelú, vždy som sa mohla vrátiť, pokiaľ by to nevyšlo,“ hovorí s úsmevom Blanka. „Ale vyšlo to, brali sme sa v roku 1994 najprv v Melbourn, potom sme vychystali svadbu aj pre rodinu na Slovensku v bratislavskom Modrom kostolíku. Manželstvo sa nám vydarilo, trvá dodnes. Máme 22-ročného syna, ktorý študuje medicínu, a máme z neho radosť.“ Blanka sa však po svadbe rozlúčila s kočovným speváckym životom, nastúpila do školy, aby sa naučila výborne angličtinu a venovala sa rodinnému životu.

Návrat na pódium

Zaujímavé je, že sestrám nikdy nik nenapísal spoločnú pieseň pre všetky tri. „Blanka bola od nás mladšia, medzi nami staršími sestrami bol rozdiel iba rok,“ vysvetľuje Drahomíra, prečo spievali spolu len so sestrou Kvetkou a Blanka zas sólovo. „Keď Blanka dospela a začala spievať, my sme už študovali na vysokých školách a spevu sme sa venovali menej.“ Na svoju spevácku kariéru si dámy opätovne zaspomínali prostredníctvom televíznej relácie Repete. Ivan Krajíček († 57) oslovil Drahomíru a Kvetku, či by nezaspievali svoj veľký šláger Vraj sa veľmi podobáme v televíznej relácii. Bola to ponuka, aká sa neodmieta, veď Repete bola najsledovanejšia hudobná relácia 90. rokov. Nechali sa teda okamžite zlákať na krátkodobú spoluprácu a dodnes na to rady spomínajú. „Zábavné bolo, že Ivan stále spomínal pieseň Disko, disko, disko..., vraj nevie zistiť, kto to spieva a kto je tá speváčka. Bolo to naozaj vtipné, vybuchli sme do smiechu a prezradili mu, že to spieva naša najmladšia sestra Blanka, ktorá žije v Austrálii. Raz za rok chodí domov na dovolenku, a tak slovo dalo slovo a keď v roku 1996 prišla na Slovensko, všetko mala pripravené a mohla oprášiť svoje spevácke schopnosti v Repete.“ Hoci Repete bolo posledným stretnutím sestier Bezákových so spevom, nezanevreli naň, naopak, doma si spoločne nielen rady zaspievajú, ale s láskou listujú aj v bohatom archíve fotiek a s úsmevom spomínajú na príhody z ciest i na koncerty.


Zdroj foto: ancn

Rozhovory

Socialne siete