Hliva ustricová, známa aj pod názvom Pleurotus ostreatus, je jednou z najpopulárnejších jedlých húb na svete. Konzumenti oceňujú jej vynikajúcu chuť a tiež množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje. Hliva prirodzene rastie na kmeňoch stromov, a ak ju chcete pestovať aj doma, nie je to vôbec náročné, tak smelo do toho!
Prínos pre zdravie
Táto huba je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Obsahuje napríklad vitamíny skupiny B, vitamín D, železo, selén a zinok. Reguluje cholesterol a krvný tlak. Okrem toho má aj protizápalové a antioxidačné účinky. Navyše je aj nízkokalorická, čo oceňujú najmä tí, ktorí chcú schudnúť.
Využitie v kuchyni
Hliva je ideálna do polievok, omáčok, rizota alebo z nej môžete urobiť aj vynikajúce rezne. A ak ju chcete mať stále poruke, potom vás poteší informácia, že pestovanie hlivy ustricovej je naozaj jednoduchá záležitosť. Ale pozor, na rozdiel od šampiňónov, ktoré môžete pestovať v pivnici, hliva potrebuje svetlo.
Takto si ju vypestujete
Hliva sa doma môže pestovať rôznymi spôsobmi, ale najjednoduchší je asi tento. Zájdete do záhradkárskych potrieb a kúpite si igelitový balík s hotovým naočkovaným substrátom. Postavíte ho na svetlé miesto s teplotou medzi 20 až 25 °C. Substrát sa nemusí zalievať, rastúce plodnice je však dobré dvakrát denne zahmlievať vodou.