Poradňa

Svokrovci bezuzdne vykrmujú naše deti

Svokrovci bezuzdne vykrmujú naše deti
Svokrovci bezuzdne vykrmujú naše deti

Dobrý deň, odhodlal som sa vám napísať, lebo možno to u mojich svokrovcov zaberie, keď budú tieto riadky čítať vo vašich novinách. Mám s nimi veľký problém, bezuzdne vykrmujú naše deti, doslova ako prasiatka. Neustále im niečo tlačia do úst a už sa to výrazne prejavuje na ich tele a hlavne zdraví. Ráno raňajky, podotýkam, že nie veľmi zdravé – hlavne sladké, potom bohatá desiata, pred obedom im ešte ponúkajú nejaké snacky, obed býva trojchodový a o hodinu zase niečo otvárajú. Nasleduje olovrant a dve večere. Svokra je schopná ešte aj o deviatej večer piecť palacinky. Začínam mať problém k nim deti púšťať, samozrejme, už máme s manželkou pre toto narušenú pohodu medzi nami.

Radí sociálna koučka Annamária Higgins:

Dobrý deň, v poradni sa často stretávam s týmto prístupom a nie sú to len starí rodičia, ale aj rodičia samotní. V prvom rade je to neznalosť základných informácií o výžive dieťaťa, stále v rodinách pretrváva názor, že sladké neublíži. Sladké a hlavne nadmerné množstvo jedla ubližuje, odrazí sa to nielen na fyzickom zdraví detí, ale i na duševnom. Cukor má výrazný podiel na zápaloch v tele a na hyperaktivite dieťaťa, jeho neschopnosti sústreďovať sa. Odporúčam spísať si fakty a spraviť svokrovcom akýsi informačný zošit. Ja ho v poradni často používam. Sú tam obrázky a základné informácie o glukóze v krvi a jej kolísaní, o jej dopadoch na dieťa a jeho fyzický a mentálny výkon. A klaďte svokrovcom otázky – ako to bolo u nich v rodine, aké mali už ich rodičia stereotypy v jedle. Či boli v detstve hladní a či mali vo svojom živote dostupné jedlo. Sama som bola prekvapená, koľko mojich klientov zažilo v rodine jedlo na prídel, maškrty mali dostupné až v dospelosti. A ten detský nedostatok si potom ľudia kompenzujú neraz na vnúčatách. Otázky a ich odpovede  prepojte s vašimi poznatkami. Obrázky a krátke texty veľmi dobre fungujú.

Druhá možnosť, s ktorou sa stretávam, je, že dieťa dospelý jedlom doslova umlčí a zníži jeho aktivitu na minimum. Doslova dieťa „prežerie“, len aby od neho nechcelo aktívnu pozornosť, aby mal pokoj. Nie je výnimka, že dospelý sa nevie na dieťa a jeho svet napojiť, nedokáže sa s ním hrať, vymyslieť mu program, ponúknuť mu činnosti, kde sa môže zahrať samo. Porozprávajte sa so svokrovcami v pokoji a ponúknite im zoznam aktivít, ktoré môžu so svojimi vnúčatami robiť. A ešte odporúčam otvorene sa opýtať, či stráženie vašich detí nie je na nich priveľa a či ponúkanie jedla nie je práve spôsob, ako udržať vnúčatá v tempe, ktoré ako starí rodičia vedia zvládnuť – v tempe seniorov.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Poradňa

Rady a tipy

Socialne siete