Synovia Martin a Sveťo Malachovskí spomínajú na svojho otca s láskou: Bol veľmi veľkorysý a férový človek

Synovia Martin a Sveťo Malachovskí spomínajú na svojho otca s láskou: Bol veľmi veľkorysý a férový človek
Synovia Martin a Sveťo Malachovskí spomínajú na svojho otca s láskou: Bol veľmi veľkorysý a férový človek

Slovenské národné divadlo už tradične otvára divadelnú sezónu operným galavečerom venovaným výraznej osobnosti, ktorá je spojená s našou prvou scénou. Tento rok patrí gala dlhoročnému sólistovi Opery SND Ondrejovi Malachovskému († 81), ktorého nedožité 95. narodeniny sme si pripomenuli tento rok. O tomto výnimočnom umelcovi sme sa zhovárali so synmi Martinom (56) a Sveťom (52) Malachovskými.

Otec hovorieval: ,Niet vzoru, a tak sa snažím dať latku čo najvyššie a vyprovokovať tých, čo prídu po mne.’ Akú vysokú latku postavil vám – synom?

Martin: Otec bol veľká autorita, náročný na seba aj na iných. Vďaka nemu som získal jeho pohľad na svet, to znamená: byť charakterný, dobrý človek, byť veľký profesionál, byť sebakritický, pracovitý. Bol veľmi veľkorysý, férový a veľkodušný človek. Tieto vlastnosti mi dal do života.

Sveťo: U nás v rodine, na rozdiel od iných inštitúcií, panovala demokracia. Otec s maminou nás nikdy neviedli k niečomu násilím, nevnucovali nám, čo je dobré, čo by sme mali robiť. Nechali na nás, akým smerom v živote pôjdeme. Týkalo sa to aj našich profesijných rozhodnutí. Tak ako povedal Martin, latku nastavil otec, ale v zásade obaja rodičia – vysoko. Napriek tomu, čo všetko sa v mojom živote odohralo, si stále myslím, že manželstvo môže fungovať. Verím v to, pretože sme mali predobraz v našich rodičoch. Vychovali nás k pravým morálnym hodnotám. Mali sme úžasné detstvo. Pridanou hodnotou bolo aj to, že sme vyrastali v divadle, čo je mimoriadne lákavé prostredie pre deti. Veľakrát sme sa ocitli na predstavení, na druhý deň sme nemuseli ísť do škôlky, pretože sme prišli neskôr domov. Malo to svoje benefity... (smiech).

Viac o legende slovenskej opery Ondrejovi Malachovskom († 81) sa dozviete v aktuálnom čísle Nového Času Nedeľa! 


Zdroj foto: ancn

Šoubiznis

Socialne siete