Tekvicový koláč

Tekvicový koláč
Z tekvice sa nemusia variť len polievky, môžete z nej upiecť aj koláč.
(Zdroj: Pixabay)

Chutná tekvica nemusí byť iba na slano. Koniec koncov podľa botanikov patrí medzi ovocie. A tak siahnite po tomto sladkom recepte, ktorý môžete obmieňať podľa nálady. Vaša tekvicová úroda sa vďaka nemu minie v priebehu pár dní!

Potrebujeme:

1 väčšiu tekvicu (1 kg)

250 g hladkej múky

100 g masla

1 plechovku kondenzovaného mlieka

1 téglik smotany na šľahanie

2 PL kukuričného škrobu

2 PL medu

2 PL oleja

3 vajíčka

mletú škoricu

štipku soli

Postup:

Rúru predhrejeme na 200 °C. Tekvicu rozkrojíme, ošúpeme a zbavíme semienok. Následne pokrájame na menšie kúsky a necháme piecť do mäkka približne 1 hodinu. Medzitým si pripravíme cesto. Najskôr zmiešame múku a soľ, potom pridáme maslo. Keď sa cesto začne drobiť, prilejeme 0,5 až 1 dcl vody podľa potreby. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Upečenú tekvicu rozmixujeme na pyré. Pridáme kondenzované mlieko, smotanu na šľahanie, kukuričný škrob, med, vajíčka, olej, škoricu a soľ a dobre premiešame. Cesto vyberieme z chladničky, opatrne premiestnime do formy, zalejeme plnkou a pečieme 45 minút pri teplote 200°C.

Náš tip:

Do tekvicovej plnky môžeme pridať posekané orechy alebo tvaroh. Jemne sladkú tekvicu môžeme ozvláštniť aj kúskami čokolády alebo hrozienkami namočenými v rume. Cesto možno rozdeliť na dieliky a upiecť ako samostatné koláčiky v plechu na muffiny.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
recepty

Rady a tipy

Socialne siete