Chutná tekvica nemusí byť iba na slano. Koniec koncov podľa botanikov patrí medzi ovocie. A tak siahnite po tomto sladkom recepte, ktorý môžete obmieňať podľa nálady. Vaša tekvicová úroda sa vďaka nemu minie v priebehu pár dní!
Potrebujeme:
1 väčšiu tekvicu (1 kg)
250 g hladkej múky
100 g masla
1 plechovku kondenzovaného mlieka
1 téglik smotany na šľahanie
2 PL kukuričného škrobu
2 PL medu
2 PL oleja
3 vajíčka
mletú škoricu
štipku soli
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 °C. Tekvicu rozkrojíme, ošúpeme a zbavíme semienok. Následne pokrájame na menšie kúsky a necháme piecť do mäkka približne 1 hodinu. Medzitým si pripravíme cesto. Najskôr zmiešame múku a soľ, potom pridáme maslo. Keď sa cesto začne drobiť, prilejeme 0,5 až 1 dcl vody podľa potreby. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Upečenú tekvicu rozmixujeme na pyré. Pridáme kondenzované mlieko, smotanu na šľahanie, kukuričný škrob, med, vajíčka, olej, škoricu a soľ a dobre premiešame. Cesto vyberieme z chladničky, opatrne premiestnime do formy, zalejeme plnkou a pečieme 45 minút pri teplote 200°C.
Náš tip:
Do tekvicovej plnky môžeme pridať posekané orechy alebo tvaroh. Jemne sladkú tekvicu môžeme ozvláštniť aj kúskami čokolády alebo hrozienkami namočenými v rume. Cesto možno rozdeliť na dieliky a upiecť ako samostatné koláčiky v plechu na muffiny.
Zdroj foto: Pixabay