Tieto dámy pokorili tretí pól: Neuveriteľné ženy na Evereste

Tieto dámy pokorili tretí pól: Neuveriteľné ženy na Evereste

Hoci sa na Everest, najvyššiu horu sveta, dostali v máji 1953 ako prví dvaja muži, sir Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay, ani opačnému pohlaviu nechýba túžba dosiahnuť tento vrchol. Do dnešného dňa sa to podarilo vyše 740 ženám, ktoré spoločne dosiahli takmer tisícku výstupov. Ich príbehy sú mimoriadne inšpirujúce. Tento rok sa k nim pridali aj dve Slovenky, ktoré sa pokúsili o výstup. Imunologička Lucia Janičová (37) a ultrabežkyňa Lenka Poláčková (34), ktorá sa rozhodla pre výstup bez použitia kyslíka.

Lucia Janičová (37) 

Ženy tvoria len dvanásť percent spomedzi úspešných adeptov na dosiahnutie Mount Everestu. Časy sa však menia, a tak napríklad v roku 2022 bolo 23 percent povolení udelených ženám. Prvými Slovákmi na Evereste boli 15. októbra 1984 Zoltán Demján a Jozef Psotka. Po takmer štyroch desaťročiach ich dobehla aj Slovenka. Tou prvou je Lucia Janičová, ktorá úspešne vystúpila na vrch 15. mája. Sprevádzal ju šerpa, použila kyslík a klasickú cestu. Slovenská vedkyňa žijúca v Edinburghu sa venuje výskumu v oblasti imunity a onkológii.  

Tieto dámy pokorili tretí pól: Neuveriteľné ženy na Evereste
Tieto dámy pokorili tretí pól: Neuveriteľné ženy na Evereste

Lenka Poláčková (34) 

Mimoriadny výkon podala Slovenka Lenka Poláčková, za slobodna Vácvalová. Mnohí ju poznajú nielen ako herečku a televíznu moderátorku, ale v posledných rokoch hlavne ako vytrvalostnú bežkyňu, ktorá týmto spôsobom vyzbierala tisícky eur na charitu. Dvadsiateho prvého mája 2024 sa jej podarilo ako desiatej žene na svete dosiahnuť vrchol Mount Everestu  (8848,86 m) bez použitia kyslíka. Na výstup sa vydala spolu so svojim manželom Janom a dvoma šerpami. 

Na rozdiel od klasického výstupu s kyslíkom je potrebná na výstup bez kyslíka dlhá aklimatizácia, ktorú podstupovali v Himalájach od apríla. Niekoľko krát vystúpili zo základného tábora do výškových táborov, aby sa postupne pripravili na konečný výstup. Ten je možný len za ideálneho bezveterného počasia. Do dnešného dňa vystúpilo na najvyššiu horu sveta bez kyslíka len 220 osôb, mužov aj žien.  

Tieto dámy pokorili tretí pól: Neuveriteľné ženy na Evereste
Tieto dámy pokorili tretí pól: Neuveriteľné ženy na Evereste

Junko Tapei (1939 – 2016) 

Prvou ženou, ktorá úspešne zdolala Everest, bola Japonka Junko Tapei. Podarilo sa jej to v máji 1975 po štyroch rokoch čakania na voľné miesto pre výstup. Prežila lavínu a výpravu absolvovala vo výstroji vlastnej výroby. Bola vtedy len 36. osobou, ktorá dosiahla Everest.  

Tiež drží prvenstvo ako prvá žena, ktorá zdolala takzvaných Sedem vrcholov. Chcela postupne vystúpať na najvyššiu horu každej krajiny. Do smrti sa jej podarilo zvládnuť 70 z nich. Za jej neuveriteľné výkony a podporu žien v lezení je po nej pomenovaný nielen asteroid, ale aj pohorie na Plute.  

Lakpa Sherpa (51) 

Príbeh Nepálčanky Lakpa Sherpy je neuveriteľný. Bola nielen prvou Nepálčankou, ktorá vystúpala na Everest, ale drží aj rekord v počte výstupov – spolu ich má 10. Posledný z roku 2022 absolvovala ako 49-ročná.  

Hoci pochádza z veľmi chudobných pomerov, podarilo sa jej nielen finančne podporovať rodinu, ale našetriť aj na výstupy. Jeden z nich absolvovala v 8. týždni tehotenstva, ďalší len osem mesiacov po pôrode. Na Everest vystúpila aj so svojím manželom, pätnásťročnou sestrou a bratom, počas jedinej sezóny dokázala urobiť až tri výstupy, čo bol opäť rekord.  

Alison Hargreaves (1962 – 1995) 

Britská horolezkyňa Alison Hargreaves obetovala svoj život horám. Zomrela ako 33-ročná pri výstupe na K2. V roku 1995 sa jej podaril samostatný výstup na Everest bez podpory a kyslíka, a takisto samostatne zdolala aj severné Alpy a na horu Eiger v Bernských Alpách sa vyšplhala v šiestom mesiaci tehotenstva. Horolezeckú vášeň zdieľal aj jej syn Tom Ballard, ktorý zahynul pri výstupe na Nanga Parbat v marci 2019. 

Wanda Rutkiewicz (1943 – 1992) 

Nadšená poľská horolezkyňa Wanda Rutkiewicz začínala s mužskými kolegami, neskôr však viedla čisto ženské expedície. Bola treťou ženou, ktorá vystúpila na Everest a prvou na K2. Počas svojho prvého pokusu o K2 sa dostala do základného tábora s barlami. Jej cieľom bolo, aby ako prvá žena dosiahla všetkých 14 osemtisícoviek. Stratila sa počas pokusu o výstup na Kanchenjunga vo výške 8300 metrov. Jej telo sa dodnes nenašlo.  

Tieto dámy pokorili tretí pól: Neuveriteľné ženy na Evereste
Tieto dámy pokorili tretí pól: Neuveriteľné ženy na Evereste

Arumina Sinha (35) 

Arumina bola úspešnou indickou športovkyňou, kým ju počas prepadu v roku 2011 nevyhodili z vlaku. Nehoda ju pripravila o nohu a takmer aj o život. V nemocnici sa rozhodla, že zdolá Everest, čo sa jej po dvoch rokoch v máji 2013 podarilo s protetickou náhradou.  

Do konca roku 2014 sa jej podarilo vystúpať na Sedem vrcholov a v roku 2019 vystúpila na Mount Vinson v Antarktíde. Je prvou ženou, ktorá to zvládla.  

Tamae Watanabe (85)  

Tamae sa začala venovať horolezectvu vo veku 28 rokov. Vo veku 63 rokov sa stala najstaršou ženou, ktorá zdolala Everest. O desať rokov svoj výkon zopakovala. Keď práve nelezie po horách, pracuje na domácej farme. Všetky svoje expedície si financovala sama.  

Cecile Skog (50) 

Nórka Cecile Skog drží ako jediná žena titul pokoriteľky všetkých troch pólov – severného, južného i Everestu. Zároveň získala aj horolezecký Grand Slam, keďže okrem troch pólov zdolala aj Sedem vrcholov. Ako tvrdí, nikdy sa nechcela stať horolezkyňou, mala len chuť zdolávať stále vyššie vrcholy. Okrem toho je aj vynikajúcou lyžiarkou a profesionálnou zdravotnou sestrou. Jednu z expedícií cez Grónsko absolvovala na začiatku tehotenstva.  

Hory sú však zrejme jej osudom, veď aj so svojím manželom Rolfom Bae sa stretla počas výpravy na Mount Elbrus. O ruku ju požiadal na výprave na Severný pól. Žiaľ, zahynul jej pred očami počas výstupu na K2.  

Tieto dámy pokorili tretí pól: Neuveriteľné ženy na Evereste
Tieto dámy pokorili tretí pól: Neuveriteľné ženy na Evereste


Zdroj foto: alj, alp, ancn, pixabay

Zaujímavosti

Socialne siete