Recepty

Tradičná linecká torta

Tradičná linecká torta je skvelou pochúťkou pre vás aj vaše deti.
(Zdroj: Pixabay)

V našich končinách je adventnou tradíciou pečenie lineckých koláčikov najrôznejších tvarov. U našich susedov v Rakúsku, odkiaľ linecké cesto pochádza, však pripravujú tradičnú lineckú tortu. Namiesto mriežky ju môžete vyzdobiť vianočnými symbolmi, napríklad hviezdičkami. Chutnú tortu môžete pripravovať po celý rok, vždy sa po nej určite doslova zapráši.

Potrebujeme:

140 g mäkkého masla

140 g kryštálového cukru

1 vajce

200 g hladkej múky

140 g mleté lieskové orechy

podľa chuti mletú škoricu

200 – 250 g lekváru podľa vlastného výberu

práškový cukor

Postup:

Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom a so štipkou soli, potom zašľaháme jedno vajce. Múku spojíme s mletými lieskovcami. Múčnu zmes pridáme do misy k maslovej hmote a jemne vareškou spracujeme na cesto.

Cesto rozdelíme na tri časti, každú zvlášť zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Jednu časť vychladeného cesta dáme na papier na pečenie, prikryjeme ďalším papierom na pečenie a rozvaľkáme na okrúhlu placku, ktorú vložíme do tortovej formy spolu so spodným papierom na pečenie.

Z druhej časti cesta vyváľame tenký valček, ktorý prilepíme po obvode cesta v tortovej forme a vytiahneme asi do výšky 3 cm. Pomocou vidličky zľahka popritláčame na boky formy. Na cesto rozotrieme lekvár. Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a povykrajujeme hviezdičky. Časť hviezdičiek poukladáme na lekvár a časť hviezdičiek poukladáme zvlášť na plech na papier na pečenie. Všetko dáme chladiť opäť na 30 minút. Rúru vyhrejeme na 180 °C, pečieme približne 40 minút. Hviezdičky na plechu pečieme pri rovnakej teplote asi 8 minút, potom vyberieme a necháme vychladnúť. Potom posypeme práškovým cukrom a poukladáme na tortu.

Náš tip:

Dôležité je, aby všetky používané suroviny na linecké cesto mali teplotu pod 20 ° C. S týmto cestom treba pracovať rýchlo, aby sa ingrediencie príliš nezohriali. Keď do vajec pridáme trochu citrónovej šťavy, cesto bude potom ešte krehkejšie a ľahšie. Rovnaký efekt docielite, keď k múke pridáte tiež trochu škrobovej múčky.

Tradičná linecká torta je mimoriadne obľúbená sladká pochúťka.
Tradičná linecká torta je mimoriadne obľúbená sladká pochúťka.
(Zdroj: Pixabay)


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
recepty

Rady a tipy

Socialne siete