Túto chôdzu musíte vyskúšať: Krok vzad pre lepšie zdravie!

Túto chôdzu musíte vyskúšať: Krok vzad pre lepšie zdravie!
Túto chôdzu musíte vyskúšať: Krok vzad pre lepšie zdravie!

Skúšali ste už niekedy chôdzu pospiatky? Podľa vedcov vám táto neobvyklá aktivita zlepší nielen fyzické zdravie, ale posilní aj mozog. Za skúšku to stojí aj v prípade, že vás bolia kĺby či chrbát. Chôdza vzad je liečivá a spáli viac kalórií ako tá klasická.

Keď sa v lete 1915 päťdesiatročný americký obchodník s cigarami Patrick Harmon stavil, že prejde pospiatky zo San Francisca do New Yorku, nikto netušil, čo mu to okrem stávky 20 000 dolárov prinesie. Na hruď si nainštaloval spätné zrkadlo z auta a 290 dní kráčal pospiatky, aby zdolal neuveriteľných 6300 kilometrov.

Pevné členky

Po svojom návrate cítil mnoho zdravotných benefitov, mimoriadne si pochvaľoval silu svojich členkov. Nečudo, najnovšie výskumy, ktorými sa lekári venovali v súvislosti s chôdzou pospiatky, potvrdili, že sa pri nej nielen posilňujú členky, ale táto chôdza predstavuje omnoho menšiu záťaž na ostatné kĺby i chrbticu. Je preto vhodná pre ľudí, ktorí sa zotavujú.

Biomechanika opačnej chôdze je odlišná a pozitívne pôsobí aj na kognitívne funkcie mozgu, zlepšuje pamäť, reakčný čas, ale aj schopnosti riešiť problémy. Už dnes sa chôdza vzad využíva v tréningoch pri niektorých športoch, je však vhodná pre široké spektrum ľudí.

Dávajte pozor

O tom, že to vlastne nie je žiadna novinka, svedčia záznamy zo starovekej Číny, kedy túto aktivitu odporúčali vtedajší lekári. Popularitu si získala hlavne v priebehu 19. storočia, kedy ľudia s obľubou uzatvárali rôzne stávky. V nasledujúcom storočí sa jej však začali naplno venovať vedci.

Kto môže vykročiť späť? Prakticky každý od športovcov cez seniorov, mladých ľudí, ľudí trpiacich obezitou, osteoartritídou či v rámci rehabilitácie po porážke. Lekári však upozorňujú, že to má jeden malý háčik – vždy sa poriadne pozrite, kam kráčate, aj keď je to chrbtom napred!


Zdroj foto: shutterstock

Zaujímavosti

Socialne siete