Urobte si výlet po stopách Bielych paní

Urobte si výlet po stopách Bielych paní
Urobte si výlet po stopách Bielych paní

K starým zákutiam a pamiatkam patrí aj dobrý príbeh. Nemusí byť strašidelný, postačí, ak sa raz za čas objaví krásna Biela pani s tajomnou minulosťou. Zvyčajne ju sprevádza smutný príbeh plný utrpenia a neraz nepotrestaných zločinov. Keď navštívite tieto miesta na Slovensku, podľa pamätníkov máte veľkú šancu ich zazrieť.

Krásna Juliana z Levoče

Levoča je známa mnohými pamätihodnosťami, má však aj svoju pozoruhodnosť v podobe Bielej pani. Dodnes sa traduje príbeh o krásnej Juliane Korponaiovej, ktorá tam žila  na prelome 17. a 18. storočia. Bola šľachtičnou a jej nešťastím bolo, že sa zamilovala do kuruckého veliteľa Štefana Andrášiho, ktorý bol od nej o tridsať rokov starší.

Uhorská šľachta bojovala proti Habsburgovcom dlhú dobu a obaja zaľúbenci sa zoznámili počas Rákocziho povstania. Juliana prežívala okrem lásky i príbeh ako zo špiónskeho filmu, keďže pre vzbúrencov pracovala ako spojka a kuriér. Na príkaz cisára preto bola zatknutá a uväznená na hrade Červený kameň. Po krutom mučení ju ako vlastizradkyňu a vyzvedačku popravili. Jej utrápený duch dodnes blúdi Levočou a čaká na spravodlivosť.

Biela pani z Oravy

Keď sa povie Biela pani, väčšina ľudí na Slovensku si spomenie na Oravský hrad. Osemstoročná pamiatka je plná tajomných zákutí a nejeden návštevník potvrdzuje, že medzi jej múrmi zažil zvláštne udalosti. V roku 2008 ho prišli preskúmať dokonca americkí lovci duchov, ktorí sa nechceli dať zahanbiť, a tak pomocou rôznych prístrojov potvrdili na hrade prítomnosť nadprirodzených síl.

Jednou z nich je aj duch manželky rytiera Donča, ktorý v zúrivosti odsekol svojej manželke ruku. Tá sa postavila na obranu slúžok, ktoré jej manžel týral. Po zranení jeho žena trpela celé mesiace, rana sa nehojila. Vydržala od Dušičiek až do Kvetnej nedele, kedy skonala. Zdá sa, že sa v Dončovi nakoniec aspoň trochu pohlo svedomie, lebo sa vraj po jej smrti poriadne trápil.

Nakoniec stretol ducha svojej ženy v strednom hrade, hoci ju mnohí videli aj v kuchyniach a po chodbách. Dnes sa tradične zjavuje hlavne počas Dušičiek a Kvetnej nedele. V bielom habite stále čosi hľadá na pozemskom svete.

Duch zo Starého mesta

Všetko za začalo zrejme v 15. storočí, keď sa na Ventúrskej ulici v bratislavskom Starom meste začala počas zimných splnov objavovať biela pani.

V máji 1927 sa objavila správa o tomto zvláštnom duchovi v bratislavských novinách Pressburger Zeitung od profesora Pazmányho univerzity v Budapešti Elmara von Schwartza. V dome po bývalej bratislavskej minciarni žil Štefan Gmaitl, bývalý trojnásobný richtár slobodného kráľovského mesta Prešporok. Tajomnou bielou pani mala byť jeho vdova Irma Daxová, dcéra chudobného rybára. Tá viedla po smrti manžela veselý život a užívala si zdedené peniaze. Počas jedného večierku údajne rozhorúčená vyšla na balkón, prechladla a zomrela. Odvtedy nešťastná blúdi v okolí s krčahom v ruke.


Zdroj foto: Pixabay

Slovensko

Socialne siete