Už 15 rokov nemá popmusic svojho kráľa: Záhadná smrť Michaela Jacksona (†50)

Už 15 rokov nemá popmusic svojho kráľa: Záhadná smrť Michaela Jacksona

Milovaný aj nenávidený, populárny aj zatracovaný, ale navždy kráľ! 25. júna to bude presne 15 rokov, odkedy kráľ popu Michael Jackson (†50) navždy odišiel z pódia. Jeho život a rovnako aj smrť sú dodnes opradené množstvom nezodpovedaných otázok.

Najslávnejší spevák v histórii a rovnako talentovaný tanečník Michael Jackson zomrel 25. júna 2009 v Holmby Hills. Podľa záchranára, ktorého privolali do domu, vyzeral muzikant na prvý pohľad ako dlhodobo chorý človek, vychudnutý a bledý. „Vravel som si, že to je možno nejaký pacient z hospicu,“ povedal záchranár počas jedného zo súdnych procesov, ktoré sa viedli po smrti hudobnej ikony. 

Súdna pitva

Dôvodov na proces bolo viac ako dosť. Napokon ako prvý podal podnet na prešetrenie hudobníkovej smrti losangeleský súdny lekár, ktorému sa nepozdávali výsledky pitvy. Podľa nej mal totiž Jackson nohy, ramená a boky doslova posiate vpichmi po ihlách, telo mal pokryté škaredými reznými ranami, modrinami, bol slepý na ľavé oko, trpel degeneratívnym ochorením kostí, následkom čoho mal silné bolesti chrbta a súdny lekár objavil aj zapálené a zjazvené pľúca. Bolo vraj veľkým zázrakom, že spevák vôbec žil.

Už 15 rokov nemá popmusic svojho kráľa: Záhadná smrť Michaela Jacksona (†50)
Už 15 rokov nemá popmusic svojho kráľa: Záhadná smrť Michaela Jacksona (†50)

Smrtiaci kokteil liekov

To najhoršie sa však svet dozvedel až neskôr. Podľa lekárov mal Michael Jackson v tele doslova kokteil liekov na bolesť a spánok, ktoré mu spôsobili smrť, a bolo jasné, že mu ich podával osobný lekár Conrad Murray. Súdny lekár voči nemu vzniesol žalobu a rodina Jacksonových sa pridala so žalobou voči produkčnej spoločnosti, ktorá pripravovala jeho posledné turné. Takto sa teda začal jeden z najsledovanejších súdnych procesov v celej histórii.

Lekár za mrežami

„V tú noc, keď zomrel, ma takmer so slzami v očiach žiadal o propofol, aby dokázal zaspať. Neochotne som mu vstrekol nepatrnú dávku a on zaspal skôr, než som vyšiel z izby. Som presvedčený, že sa potom zobudil, vzal si z vlastného propofolu, ktorý mal niekde ukrytý, a sám si ho vstrekol. Spravil to však príliš rýchlo a dostal infarkt,“ obhajoval sa Murray, jeho slová však porotu nepresvedčili. Podľa súdu bolo totiž predložených dostatok dôkazov o lekárovej vine. „Podával mu množstvo nebezpečných farmaceutík bez primeraného lekárskeho vybavenia, prevencie a prítomnosti personálu,“ vyhlásila porota a odsúdila Jacksonovho lekára za neúmyselné zabitie na štyri roky za mrežami. Odpykal si presnú polovicu. V súvislosti so smrťou hudobnej legendy však aj tak ešte stále nemáme odpoveď na všetky otázky.

Už 15 rokov nemá popmusic svojho kráľa: Záhadná smrť Michaela Jacksona
Už 15 rokov nemá popmusic svojho kráľa: Záhadná smrť Michaela Jacksona

Na toto stále nepoznáme odpovede

1. Speváka našli s otvorenými očami, podľa expertov sa to však pri predávkovaní nestane.

2. Detektív Orlando Martinez vyhlásil, že spevák bol drogovo závislý a jeho smrť bola nevyhnutná. Podľa jeho slov za to nesú zodpovednosť aj iní ľudia, nielen Murray. Nepodarilo sa mu to však dokázať.

3. Jacksonove deti priznali, že ich otec bol presvedčený o tom, že sa ho niekto pokúša zabiť.

Škandály a obvinenia

Úspech, sláva a peniaze mu šťastie nepriniesli. Michael Jackson trávil stále viac času v izolácii a podstupoval plastické operácie. Chcel sa totiž podobať na svoju sestru Janet. V posledných rokoch musel riešiť aj obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí. V roku 1993 bol obžalovaný po prvýkrát, s rodinou chlapca sa dohodol mimosúdne. V roku 2003 bol naňho pre zneužívanie detí vydaný ďalší zatykač, súd ho ale oslobodil. V roku 2019 odvysielala televízia HBO dokument Leaving Neverland, kde Wade Robson a James Safechuck otvorene rozprávali o tom, že ich ako deti kráľ popu dlhé roky zneužíval.

Už 15 rokov nemá popmusic svojho kráľa: Záhadná smrť Michaela Jacksona
Už 15 rokov nemá popmusic svojho kráľa: Záhadná smrť Michaela Jacksona

4 x naj

- Album Thriller sa stal najpredávanejším albumom na svete.
- Videoklipy k hitom Beat It, Billie Jean či Thriller prelomili rasové bariéry.
- Jeho pódiové vystúpenia patria k tomu najlepšiemu v dejinách populárnej hudby.
- Vymyslel tanečné kreácie moonwalk a sidewalk.

Takto sa to začalo

Narodil sa 29. augusta 1958 v americkom meste Gary ako posledné z deviatich detí manželov Josepha a Katherine Jacksonovcov. Od útleho detstva prejavoval veľký talent. Vedel výborne imitovať a začínal v skupine Jackson Five, ktorú v roku 1966 založil jeho otec. Kapelu tvorilo päť súrodencov Jacksonovcov – Marlon, Jermaine, Tito, Jackie a najmladší Michael. Už v decembri 1969 mali v americkom hitparádovom rebríčku prvú skladbu I Want You Back, pričom Michael už vtedy výrazne vyčnieval talentom.

Zvláštne manželstvá

V roku 1994 sa oženil s Lisou Marie Presley, dcérou kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho. Manželstvo im vytrvalo do roku 1996. Jeho druhou ženou bola zdravotná sestra Debbie Rowe, s ktorou mal dve deti – dcéru Paris a syna Princa. Po troch rokoch sa rozviedli, pričom jeho tretie dieťa, syn, známy pod prezývkou „Blanket“ sa narodil v roku 2002. Meno jeho matky nikdy nebolo zverejnené.


Zdroj foto: Pixabay, wikimedia commons, wikipedia

Súvisiace:
Michael Jackson

Šoubiznis

Socialne siete