Už ste ochutnali Waldorfský šalát?

Už ste ochutnali Waldorfský šalát?
Už ste ochutnali waldorfský šalát?

Netradičný waldorfský šalát s ovocím vznikol koncom 19. storočia v newyorskom hoteli Waldorf-Astoria ako pochúťka na charitatívnej akcii. Neskôr k tomuto vynikajúcemu osviežujúcemu pokrmu pridali aj sladké orechy. Ak chcete prekvapiť hostí alebo hľadáte obmenu ku klasickým šalátom, vyskúšajte určite práve tento recept.

Potrebujeme:  

Na sladké orechy: 

1 hrsť vlašských orechov 

1 bielok 

1 PL cukru 

mletú papriku 

mletý koriander 

mletú škoricu 

na dresing: 

2 PL jogurtu 

2 PL kyslej smotany alebo majonézy 

1 PL citrónovej šťavy 

1 PL oleja z vlašských orechov (al. iný orechový olej) 

podľa chuti 

soľ, biele korenie 

na šalát:  

Polovica menšieho zeleru 

1 veľké jablko 

10 bobuliek červeného hrozna 

Listový šalát 

Postup: 

Orechy premiešame s bielkom, pridáme cukor a koreniny a všetko premiešame. Ochutené oriešky vysypeme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 až 20 minút. Jogurt alebo kyslú smotanu vymiešame v miske s citrónovou šťavou, olejom a bielym korením. Zeler i jablko postrúhame na hrubom strúhadle a v miske premiešame s pripraveným dresingom. Jablko môžeme aj pokrájať na menšie kocky. 

Na taniere navrstvíme listový šalát, jablkovo-zelerovú zmes, pridáme hrozno a sladké orechy. 

Náš tip: 

Do šalátu môžete naspodok použiť rôzne druhy listovej zeleniny. Aby bola pochúťka sýtejšia, možno ju kombinovať s rybacím, kuracím alebo iným jemným mäsom. Ak nemáte radi chuť zeleru, môžete ho nahradiť aj karfiolom.  

 


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Waldorfský šalát

Rady a tipy

Socialne siete