Netradičný waldorfský šalát s ovocím vznikol koncom 19. storočia v newyorskom hoteli Waldorf-Astoria ako pochúťka na charitatívnej akcii. Neskôr k tomuto vynikajúcemu osviežujúcemu pokrmu pridali aj sladké orechy. Ak chcete prekvapiť hostí alebo hľadáte obmenu ku klasickým šalátom, vyskúšajte určite práve tento recept.
Potrebujeme:
Na sladké orechy:
1 hrsť vlašských orechov
1 bielok
1 PL cukru
mletú papriku
mletý koriander
mletú škoricu
na dresing:
2 PL jogurtu
2 PL kyslej smotany alebo majonézy
1 PL citrónovej šťavy
1 PL oleja z vlašských orechov (al. iný orechový olej)
podľa chuti
soľ, biele korenie
na šalát:
Polovica menšieho zeleru
1 veľké jablko
10 bobuliek červeného hrozna
Listový šalát
Postup:
Orechy premiešame s bielkom, pridáme cukor a koreniny a všetko premiešame. Ochutené oriešky vysypeme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 až 20 minút. Jogurt alebo kyslú smotanu vymiešame v miske s citrónovou šťavou, olejom a bielym korením. Zeler i jablko postrúhame na hrubom strúhadle a v miske premiešame s pripraveným dresingom. Jablko môžeme aj pokrájať na menšie kocky.
Na taniere navrstvíme listový šalát, jablkovo-zelerovú zmes, pridáme hrozno a sladké orechy.
Náš tip:
Do šalátu môžete naspodok použiť rôzne druhy listovej zeleniny. Aby bola pochúťka sýtejšia, možno ju kombinovať s rybacím, kuracím alebo iným jemným mäsom. Ak nemáte radi chuť zeleru, môžete ho nahradiť aj karfiolom.
Zdroj foto: Pixabay