V športe je dôležité hrať čestne: Kto sú slovenskí laureáti ceny fair play?

Európsku plaketu fair play a diplom získal mnohonásobný majster sveta i Európy vo vodnom motorizme Marián Jung.
(Zdroj: SOŠV)

Športovci a fanúšikovia aktívneho pohybu si pravidelne pripomínajú, že aj tu musia platiť isté pravidlá, ktoré umožňujú všetkým súťažiť spravodlivo a bez podvádzania. Hovorí sa tomu „fair play“. A určite by bolo ideálne, keby sa na to vôbec nemuselo upozorňovať. Znamenalo by to totiž, že hodnoty, ktoré fair play šíri a chráni, máme v sebe „zakódované“.

Svetový deň fair play nám pripomína, že tento výraz nesmie zostať len prázdnou frázou. Európske hnutie fair play preto každoročne udeľuje špeciálne ceny pre tých, ktorí svojím výnimočným prístupom v športe dokázali, že aj v kritických situáciách je možné vybrať si správnu cestu. Laureátmi Európskych cien fair play za rok 2024 sa stali Slováci Marián Jung, Tatiana Švecová a Peter Toman.

Najväčšie víťazstvo v živote

Najvyššie ocenenie – Európsku plaketu fair play a diplom získal mnohonásobný majster sveta i Európy vo vodnom motorizme Marián Jung, ktorý bol súčasťou nehody so svojím najväčším rivalom Talianom Giuseppem Rossim. Vo veľkej rýchlosti sa ich člny priblížili blízko k sebe, v dôsledku čoho sa stráca prítlak. Člny sa vzniesli do vzduchu, urobili niekoľko kotrmelcov a jazdci dopadli do vody dolu hlavami.

Marián Jung sa z lode dostal hneď. Rossi bol však v bezvedomí a po nehode zostal viac ako 6 minút pod vodou. Z iniciatívy a s pomocou Slováka a jeho tímu sa ho podarilo vytiahnuť zo zakliesnenia spod volantu a záchranári mohli začať s oživovaním. „Bol to zvláštny pocit. Pripravujete sa na to, že podáte maximálny výkon a behom chvíle sa všetko zmení. Bolo to najväčšie víťazstvo, čo som v živote dokázal. Verím, že som bol v niečom príkladom,“ spomínal na udalosti Jung.

Športový duch je dôležitý

Medzi desiatimi osobnosťami, ktoré dostali od Európskeho hnutia fair play ocenenie v podobe Diplomu uznania za rok 2024, sú aj Tatiana Švecová a Peter Toman. Obaja boli ocenení za ich výnimočného športového ducha a osobný príklad pre mladých ľudí, ktorý vytvára podmienky na ich zdravý a všestranný osobnostný rozvoj. Ich prínos k fair play hodnotám je neoceniteľný, čo uznala aj samotná porota.

Marián Jung a šéf Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel
Marián Jung a šéf Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel
(Zdroj: SOŠV)


Zdroj foto: SOŠV

Súvisiace:
SOŠV

Šport

Socialne siete