Valí sa na nás storočná voda! Čo o nej hovoria odborníci?

Valí sa na nás storočná voda! Čo o nej hovoria odborníci?

Hladina Dunaja stúpa, povodní pribúda a mnohí sa pýtajú, čo robiť? Múdrosť našich starých rodičov totiž hovorí, že najťažšie je utekať pred ohňom a vodou. Čo nám teda radia odborníci?

Portál iMeteo.sk už dlhší čas informuje, že sa máme pripraviť na nepríjemnosti. Od našich susedov z Nemecka a Rakúska sa totiž ku nám valí takzvaná storočná voda. V hlavnom meste už boli nahlásené zaplavené cyklotrasy a promenády pri Dunaji. Je dôvod na obavy?

"Dunaj stúpa najmä následkom intenzívnych zrážok v Nemecku posledných dňoch a podobnú situáciu očakávame aj v najbližších hodinách. Slovensko zdieľa údaje s rakúskymi partnermi a tak 48 hodín vopred vieme predpovedať vývoj hladiny, čo nám dáva dostatok času na realizovanie dostatočných protipovodňových opatrení. Situáciu monitorujeme v teréne a v prípade potreby vieme operatívne zasiahnuť, postaviť mobilné hradenia a tak bezpečne previesť Dunaj cez zastavané územia. Aktuálne je hladina Dunaja ustálená a v najbližších dňoch sa očakáva jej mierny vzostup a to v závislosti od intenzity zrážok ako u nás tak aj v Rakúsku či Nemecku. V súčasnosti nie je dôvod na paniku," informoval na sociálnej sieti Slovenský vodohospodársky podnik.
 
Mesto je pripravené
  
Možno si ešte pamätáte, že podobné problémy sme riešili aj v roku 2013, kedy - opäť v júni - vytrápili silné povodne celú strednú Európu a Dunaj narobil v našom hlavnom meste veľké škody. Hlavné mesto preto nič nepodceňuje a prijíma viaceré preventívne opatrenia. "Na stúpajúcu hladinu vodných tokov sa zodpovedne pripravujeme. V predošlých dňoch sme spoločne s Hasičským a záchranným zborom a ďalšími kľúčovými aktérmi absolvovali koordinačné protipovodňové cvičenie pod taktovkou Slovenského vodohospodárskeho podniku. V rámci nácviku sme precvičovali montáž mobilného hradenia, ktoré je súčasťou protipovodňovej ochrany Bratislavy, ako aj vrecovanie piesku. Hladina Dunaja aj Moravy aktuálne stúpa najmä z dôvodu veľkého úhrnu zrážok v Nemecku a Rakúsku, v najbližších hodinách sa očakáva nárast na hranicu 1. stupňa povodňovej aktivity. Na rieke Morava má hladina stúpať najmä v dôsledku vzdutia zo stúpajúcej hladiny Dunaja, ktorý priteká práve z Nemecka a Rakúska. Kulminácia hladiny sa očakáva počas nasledujúcich 48 hodín, v závislosti od počasia. Aktuálne sa neočakáva výrazné vyliatie tokov, s výnimkov dvoch lokalít v záplavovom území," dozvedeli sme sa na sociálnej sieti hlavného mesta Bratislavy.
 
"Z tohto dôvodu preto dnes od 17:00 uzatvárame dolné parkovisko na Tyršovom nábreží. Aktuálna prognóza predpokladá hladinu tesne pod úrovňou vybreženia, parkovisko však bude uzatvorené z preventívnych dôvodov, ak by sa situácia rýchlo zmenila. Ohľadom možného vybreženia koryta Karloveského ramena do záplavového územia pod Devínskou cestou, dnes poobede zasadol krízový štáb mestskej časti Devín a v prípade potreby je pre túto lokalitu pripravený vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Situáciu budeme aj naďalej dôsledne monitorovať a o ďalších prípadných opatreniach vás budeme informovať," dodali kompetentní.
 
Valí sa na nás storočná voda! Čo o nej hovoria odborníci?
Valí sa na nás storočná voda! Čo o nej hovoria odborníci?


Zdroj foto: Pixabay

Slovensko

Socialne siete