Van Goghova Hviezdna noc je vedecky presná: Dokonalá podoba oblohy

Van Goghova Hviezdna noc je vedecky presná: Dokonalá podoba oblohy
Slávny Van Goghov obraz Hviezdna noc dokonale kopíruje nočnú oblohu.
(Zdroj: wikipédia )

Jedno z najväčších umeleckých diel všetkých čias a zároveň jeden z najznámejších obrazov Vincenta Van Gogha Hviezdna noc mimoriadne prekvapil fyzikov. To, čo mohlo byť výplodom umelcovej fantázie, sa ukázalo ako skutočný vedecký fakt!

Vincent van Gogh bol holandský postimpresionista známy svojimi psychedelickými krajinami a autoportrétmi. Rok pred svojou nešťastnou smrťou bol na liečení v Saint-Rémy-de-Provence v južnom Francúzsku, kde vytvoril svoju ikonickú maľbu. Sám ju však považoval za veľký neúspech.

Podľa pamäti

Ide o pohľad z okna jeho izby s jasnými hviezdami a polmesiacom na nočnej oblohe, pričom scénu dopĺňa imaginárna dedina. Obloha je plná explodujúcich farieb a tvarov, každá hviezda je zapuzdrená vo farebných vlnách. Van Gogh maľoval podľa pamäti, pretože mal zakázané maľovať vo svojej izbe. Napriek tomu sa mu podarilo dokonalo vystihnúť viaceré fyzikálne javy i zachytiť vzdialenú galaxiu.

Vedci z Číny a Francúzska, ktorí obraz skúmali vo vysokom rozlíšení, zistili, že ide o presný odraz veternej noci, ktorý ukazuje „skrytú turbulenciu“ – víriace masy vzduchu, ktoré nie je možné vidieť voľným okom.

Vedúci autor štúdie Yongxiang Huang z Hongkonskej univerzity vedy a techniky povedal, že umenie „odhaľuje hlboké a intuitívne pochopenie prírodných javov“. „Presná Van Goghova reprezentácia turbulencie môže pochádzať zo štúdia pohybu oblakov a atmosféry alebo z vrodeného zmyslu, ako zachytiť dynamiku oblohy,“ povedal akademik.

Dobrý pozorovateľ

Van Goghove ťahy štetcom vytvárajú ilúziu pohybu oblohy tak presvedčivo, že viedli vedcov k tomu, aby ju porovnali so skutočnosťou. Konkrétne sa pozreli na 14 hlavných vírivých tvarov maľby a na medzery medzi ťahmi štetca, ktoré sprostredkúvajú pocit pohybu vzduchu z jedného bodu do druhého.

Maľba podľa nich podporuje fyzikálnu teóriu nazývanú „teória kaskádovej energie“. Jedna zo zachytených hviezd by zároveň mala byť známou galaxiou M51a, ktorá je vzdialená asi 23 miliónov svetelných rokov a má približne veľkosť Mliečnej dráhy s priemerom asi 60 000 svetelných rokov.


Zdroj foto: Wikipédia

Súvisiace:
Vincent Van Gogh

Zaujímavosti

Socialne siete