Poradňa

Vaše problémy rieši sociálna koučka Annamária Higgins: Mama anorektička?

Vaše problémy rieši sociálna koučka Annamária Higgins: Mama anorektička?
Vaše problémy rieši sociálna koučka Annamária Higgins: Máme obavy, že mama je anorektička

Dobrý deň, dovolím si vás požiadať o malú radu. Moja mama vždy rada jedla a výborne varila. Minulý rok, tesne pred odchodom do dôchodku, zmenila prácu a pracovne výrazne postúpila. S novou funkciou je spojená aj reprezentácia firmy na konferenciách, chodí na medzinárodné rokovania a my ako rodina si začíname všímať veľké zmeny. Začala až priveľmi o seba dbať, konzumuje množstvo všelijakých výživových doplnkov, organickú stravu, dokonca začala navštevovať rôznych liečiteľov. Z nášho pohľadu takmer nič neje, a keď ju na to upozorníme, reaguje podráždene. Moja sestra má podozrenie, že sa u mamy začína prejavovať anorexia. Obávame sa, že sa tieto zmeny môžu vypomstiť na maminom zdraví. To však ona, pochopiteľne, nepripúšťa. Ako postupovať, aby sme sa o tom s mamou mohli porozprávať bez toho, aby sme sa nepochytili? Lebo táto téma jej je zjavne nepríjemná...

Dobrý deň, veľmi rozumiem vašim obavám. Zmena stravovacích návykov v rodine býva veľkou témou a zdrojom konfliktov. Máme zaužívané generačné návyky prenášané z rodiny na rodinu, zrazu jeden z príslušníkov rodiny vnesie do tohto zabehaného štandardu výraznú zmenu. V dnešnej dobe je téma výživy už ľahšie dostupná, celospoločensky sa tejto téme venuje veľa priestoru.

Otázkou u vašej mamy je, či zmena stravovania je pre ňu prínosná. Či sa cíti dobre vo svojom tele, či má dostatok energie a sily na život a prácu. Pokles váhy nie je až taký určujúci, ale jej laboratórne výsledky z preventívnej prehliadky. A najmä jej vitalita ako taká. V súčasnosti sa neorientujeme na počet jedál za deň, ale na výživovú hodnotu, ktorú človek prijme počas dňa. Môžem zjesť štyri jedlá denne a výživová hodnota jedla je nulová, ale energeticky bohatá. Nás zaujíma nutričná hodnota (výživová hodnota jedla), a to môže byť aj jedno-dve jedlá denne a ostatné pôstny čas.

Vyjadrite mame v pokoji vaše obavy, nechajte si vysvetliť jej zámery, čo ju viedli k zmene stravovacích návykov, požiadajte ju o častejšiu kontrolu formou laboratórnych testov, aby mala prehľad o svojej výžive a rešpektujete jej rozhodnutie. Je dospelá.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
poradňa

Rady a tipy

Socialne siete