Poradňa

Vaše problémy rieši sociálna koučka Annamária Higgins

Vaše problémy rieši sociálna koučka Annamária Higgins
Vaše problémy rieši v Novom Čase Nedeľa sociálna koučka Annamária Higgins.
(Zdroj: Pixabay)

Mojim vnúčatám rodičia plánujú čas na minúty.

Milá redakcia, dovolím si podeliť sa s vami o môj problém. Som milujúca stará mama 7 vnúčat. Moji synovia a moje nevesty sú veľmi pracovití ľudia a dokázali v živote naozaj veľa. V takom pracovitom duchu vedú aj svoje deti. Deti od malička strážim, keďže sú obe rodiny časovo vyťažené. Pri mladšom synovi a neveste sa však začínam stretávať až s nadmerným plánovaním času. Všetko majú vypočítané na minúty, v rodine sú neustále nejaké aktivity. A už pol roka visia plánovače aj v detských izbách. Rozumiem, že aj ich treba naučiť plánovať si aktivity, ale keď sa pozriem na tie denné a týždenné rozvrhy u 10- a 13-ročnýh detí, cítim úzkosť. Žiaden priestor na oddych a len také „lelkovanie“. Chcela som sa porozprávať o tom so synom, ale odbil ma, že je potrebné, aby sa už teraz naučili využívať efektívne svoj čas.

Dobrý deň,

vo svojej poradni sa stretávam čoraz častejšie s témou efektivita a výkon u pomerne malých detí. Táto téma má oveľa širší záber, a tak sa povenujem podstate. Naučiť deti aj dospelých pracovať s časom je dôležité. Mať prehľad o svojich povinnostiach, termínoch, cieľoch a svojom oddychu je potrebné. Ľudia však robia jednu častú a podstatnú chybu, že pri plánovaní sa zameriavajú na pracovné a osobné povinnosti, výkon. Základ je však v prvom rade zabezpečiť si k výkonu svojich povinností a aktivít, ktoré chceme robiť, svoju osobnú energiu. A to fyzickú i mentálnu.

Energiu získavame v pokoji. Preto je veľmi potrebné pri plánovaní najprv pracovať s aktivitami a časovým priestorom, kde tú energiu nadobúdame. Spánok, čas so sebou, len tak byť, čas na svoje koníčky, rozprávanie sa, čas na túlenie. U detí je veľmi dôležité aj nudenie sa –časovo neefektívny priestor a bez výkonu. A v neposlednom rade sa dieťa potrebuje hrať a aj samo si zaplniť čas svojimi aktivitami. Len tak – kreslením, počúvaním hudby, stavaním, tvorením. Nemusí to dávať dospelému zmysel, ale pre ich zdravý vývoj je takýto čas podstatný. V pokoji totiž nadobúdame energiu a zrejeme. Som zástanca efektívneho narábania s časom a v poradni s deťmi pracujeme s kalendárom, ale vedieme ich k rovnováhe medzi povinnosťami a oddychom. A to platí aj pri dospelých.

A ešte si dovolím jednu podstatnú poznámku, ktorú často my dospelí robíme. A to – veľmi trváme na upratanej detskej izbe podľa nás. Dieťa v puberte má mať však možnosť nechať si rozrobené veci, aby sa k nim mohlo vrátiť, neskladať ich neustále. Je to jeho životný priestor a je vhodné to rešpektovať.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
poradňa

Rady a tipy

Socialne siete