Poradňa

Vaše problémy rieši sociálna koučka Annamária Higgins

Vaše problémy rieši sociálna koučka Annamária Higgins
Vaše problémy rieši sociálna koučka Annamária Higgins

Dobrý deň, chcel by som sa vám zdôveriť s mojím problémom. Potreboval by som nezávislý názor, ako sa zariadiť. Mám 68 rokov, som športovec a veľmi aktívny muž, podnikám a priznám sa, som zvyknutý, že rodina ide v mojom rytme a potrebách. Doteraz som zažíval v rodine harmóniu, s manželkou som si sadol v každej oblasti života, aj keď je o 21 rokov mladšia. Najviac nás spájala intimita. A tu nastal kameň úrazu. Moja manželka ma začala intímne odmietať a po trištvrte roku mojich pokusov rázne povedala NIE. Naďalej fungujeme v iných oblastiach v harmónii, len nie je ochotná so mnou zdieľať intimitu a neuvádza ani konkrétny dôvod prečo. Sama povedala, že to nevie vysvetliť. Neviem, ako to riešiť, obávam sa, aby to neublížilo nášmu manželstvu.

Dobrý deň, s vaším problémom sa v poradni stretávam pomerne často. Muži sú často zranení odmietaním svojich partneriek. Dôvodov, prečo nastáva odmietanie v intímnom živote, môže byť viac, ale jeden z najčastejších je zmena hormónov u druhého partnera. Ak dobre počítam, vaša manželka má 47 rokov, čo je z vášho pohľadu mladá žena, ale z pohľadu jej hormonálneho profilu už môže vchádzať do obdobia perimenopauzy. Tie prvotné znaky nie sú ešte zjavné. Mení sa preferencia vôní, partner zrazu prestáva byť „voňavý“, prichádza únava, ťažšie sa sústredí.

Menia sa emócie, telo je citlivejšie, koža suchšia, častejšie bolí hlava, môže prísť syndróm pálenia úst, keď sa žena zrazu odmieta bozkávať. Rovnako sa menia vzťahy, koníčky a neraz i priatelia. A mení sa aj intimita partnerov. Ak vám môžem odporučiť, choďte svojej polovičke v ústrety. Naštudujete si oblasť ženského prechodu a prejavte pochopenie. Mnoho žien ani nevie, že sa im začína obdobie prechodu, lebo nemajú návaly, ich menštruačný cyklus je ešte v rytme a nemajú výrazné zmeny na tele, nepotia sa, relatívne dobre spia.

V tejto fáze života potrebuje žena od partnera prijatie a pochopenie. Postoj partnera a miera informovanosti a prijatie stavu partnerky je pre kvalitu vzťahu dôležitá. Buďte vedomý a milujúci muž, ktorý spolu s manželkou toto obdobie prejde a začne nachádzať to vzájomné prepojenie v blízkosti duše v spoločnom čase a spoločných zážitkoch. Komunikujte s ňou s pochopením a bez tlaku. Dovolím si vás upozorniť, že je to v živote ženy obdobie, ktoré nevie ovplyvniť, len cezeň prejsť.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Poradňa

Rady a tipy

Socialne siete