Veľkonočný baranček

Sladká tradícia na štyri spôsoby.
(Zdroj: Pixabay)

Na veľkonočnom stole mali naši predkovia tradične vajíčka, koláče, šunku, chren i chlieb. Počas veľkonočného obeda nesmela chýbať polievka ani pečené mäso, samozrejmosťou boli veľkonočné koláče a víno. Na západnom Slovensku sa piekli rôzne koláče z kysnutého cesta, dopĺňali ich makové a orechové rožteky a piekol sa aj veľkonočný baránok. Patril medzi tradičné veľkonočné pokrmy spolu s mazancami a je symbolom Ježiša a upomienkou na jeho obetu.

Tradícia pečenia baránka ako sladkého múčnika je známejšia u našich západných i severných susedov. Múčnik v tvare baránka sa pečie na Veľkú noc v Česku, ale aj v Nemecku, kde ho nazývajú Osterlamm. Naši severní susedia ho poznajú ako baraniek wielkanocny, zatiaľ čo vo francúzskom Alsasku ho volajú Osterlammele či Lammele.


Sladký baránok nadväzuje na židovský zvyk obete a konzumácie baránka počas sviatku Pesach. Baránok je tiež pre svoju nevinnosť a miernosť symbolom Ježiša Krista, čo posilnilo jeho spojenie s kresťanskou Veľkou nocou. Podľa tradície má byť biely vďaka cukru alebo poleve a doplnený o niečo zelené a obklopený kraslicami. Cez sviatok Zmŕtvychvstania Pána bol svätený v kostole a potom prinesený domov, kde sa stal stredom ozdobeného stola. Krájal sa odzadu, aby si čo najdlhšie zachoval dôstojnú formu.


Klasický baranček


Potrebujeme:
3 ks vajec
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor     
5 PL rastlinného oleja
5 PL horúcej vody
150 g polohrubej múky
1 KL kypriaceho prášku do pečiva
1 Zlatý klas
1 KL kôry z citrónu
10 kvapiek citrónovej arómy
štipku soli
hrozienka na očká
1 vanilkový cukor


Postup:
Na prípravu cesta vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme olej a horúcu vodu. Elektrickým šľahačom vyšľaháme do peny. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pudingom a citrónovou kôrou. Pridáme do žĺtkovej peny. Do bielkov pridáme citrónovú arómu a štipku soli. Ušľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do cesta. Všetko jemne, ale dôkladne premiešame.
Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej spodnej časti formy. Priklopíme vrchnú časť. Pečieme v predhriatej rúre – v elektrickej na 180 °C, v teplovzdušnej na 160 °C, v plynovej rúre stupeň 3 približne 40 minút.
Po upečení necháme barančeka vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme, hrozienka pritlačíme ako očká a barančeka pocukrujeme.


Tvarohový baranček


Potrebujeme:
200 g zmäknutého masla
200 g kryštálového cukru
250 g mäkkého hrudkového tvarohu
4 vajcia
200 g polohrubej múky
1 balíček kypriaceho prášku
100 g mletých vlašských orechov
1 PL rumu
kôru z jedného citróna
práškový cukor na posypanie


Postup:
Rúru rozohrejeme na 170 °C a formu na veľkonočného barančeka vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Vo veľkej miske spolu vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do krémova. Potom do zmesi zašľaháme tvaroh a postupne po jednom aj celé vajcia.


Do krémového základu preosejeme múku, kypriaci prášok a pridáme tiež zomleté orechy. Vymiešame hladké cesto, pridáme trošku rumu a strúhanú citrónovú kôru.
Cesto navrstvíme do pripravenej formy a barančeka pečieme pri 170 °C zhruba 45 až 50 minút. Upečeného tvarohového barančeka opatrne vyklopíme z formy, necháme vychladnúť, ozdobíme peknou mašľou a posypeme preosiatym práškovým cukrom.


Čokoládový baránok


Potrebujeme:
200 g masla
170 g kryštálového cukru
4 vajcia
250 g polohrubej múky
1 kúsok vanilky
2 PL krupice
100 g čokolády na varenie
60 g masla
trochu pomarančovej kôry


Postup:
Zmäknuté maslo vymiešame s 2/3 kryštálového cukru do peny. Oddelíme bielka od žĺtkov, žĺtka postupne vmiešame do maslovej peny. Do zmesi nakoniec vmiešame preosiatu múku. Z vaječných bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame do neho zvyšný cukor. Múku zmiešame spoločne s vanilkou, pomarančovou kôrou z polky pomaranča a sladkým snehom do cesta.
Cesto naplníme do formy vymastenej maslom a vysypanej krupicou, pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 až 50 minút, podľa výšky múčnika. Čokoládu rozpustíme v horúcom kúpeli, vmiešame maslo a necháme chvíľku vychladnúť. Upečeného barančeka vytiahneme z rúry, necháme vychladnúť, vyberieme z formy a nakoniec ho polejeme pripravenou čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.


Kysnutý baranček


Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
50 g práškového cukru
200 ml mlieka
75 g masla
1 vajce
1 KL soli
40 g droždia
50 ml teplého mlieka
1 vajce na potretie
práškový cukor na posypanie


Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Rozdrobené droždie zmiešame s cukrom a vlažným mliekom. Všetky suroviny zmiešame s kváskom vo väčšej miske. Zmes vymiesime na hladké cesto, povrch cesta posypeme múkou a dáme na teplé miesto kysnúť na 30 až 60 minút.
Z vykysnutého cesta odoberieme asi štvrtinu cesta. Zo zvyšku cesta tvarujeme malé guľaté „slimáky“ a ukladáme ich na plech vystlaný papierom tesne vedľa seba do tvaru barančeka. Z odloženého cesta vytvarujeme hlavu, ucho, nohy a chvost.
Nakoniec barančeka potrieme vajíčkom, necháme ešte trochu podkysnúť a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 30 minút pri teplote 180 °C. Vychladnutého barančeka posypeme cukrom.
 


Zdroj foto: Pixabay

Recepty

Socialne siete