Veľký úspech Slovenského olympijského a športového výboru: Čoraz viac žiakov chce bojovať o odznak všestrannosti

Veľký úspech Slovenského olympijského a športového výboru: Čoraz viac žiakov chce bojovať o olympijský odznak všestrannosti

Športovo najvšestrannejší a najzdatnejší žiaci v školskom roku 2023/24 sú na Základnej škole kapitána Jána Nálepku v Stupave. Mladí Stupavčania sú prví dvojnásobní víťazi Olympijského odznaku všestrannosti, celoslovenské finále OLOV sa konalo nedávno v Šamoríne a v Bratislave.

Do celoslovenského finále OLOV postúpili víťazi ôsmich jarných krajských kôl. V každom tíme bolo po osem žiakov, vždy po jednom chlapcovi a dievčati zo 6. až 9. ročníka základných škôl. Stupavčania triumfovali v OLOV už v školskom roku 2020/21. V ďalších dvoch ročníkoch boli vždy vo finále, avšak na najvyšší triumf nedosiahli. Tentoraz sa ale ukázala veľká všestrannosť ich žiakov. OLOV je v Základnej škole kapitána Jána Nálepku veľmi obľúbený a jeho podmienky plnia každoročne všetky triedy.

Hrdí učitelia

„Do finále sme vybrali najlepších žiakov z jednotlivých ročníkov podľa výsledkov základného kola OLOV. Všetko sú to žiaci z našich hádzanárskych tried. Ukazuje sa, že dnes sú na Slovensku Stupavčania a hádzanári najvšestrannejší športovci,“ zhodne konštatovali učitelia a vedenia zo ZŠ kapitána Jána Nálepku v Stupave po skončení celoslovenského finále OLOV.

Víťazná škola dostala finančnú prémiu na nákup športového vybavenia vo výške 1200 eur. Na druhom mieste skončili žiaci zo Základnej školy Okoličianska v Liptovskom Mikuláši, ktorí si v Bratislave a Šamoríne pre svoju školu vybojovali prémiu 1000 eur. Obhajcovia vlaňajšieho prvenstva zo Základnej školy Jána Hollého v Topoľčanoch obsadili 3. priečku a ich škola získala prémiu 800 eur. Zvyšných 5 finálových škôl dostalo pre svoje potreby od ALLIANZ odmenu 400 eur.

Veľký úspech Slovenského olympijského a športového výboru: Čoraz viac žiakov chce bojovať o olympijský odznak všestrannosti
Veľký úspech Slovenského olympijského a športového výboru: Čoraz viac žiakov chce bojovať o olympijský odznak všestrannosti
Rekordný počet žiakov  

V školskom roku 2023/24 sa do projektu OLOV zapojilo rekordných 41 838 žiakov (21 804 chlapcov a 20 034 dievčat) zo 465 škôl, čo robí z iniciatívy Slovenského olympijského a športového výboru podľa počtu zapojených detí najväčšiu školskú športovú súťaž na Slovensku. Najviac škôl i žiakov sa zapojilo v Žilinskom kraji. O Z celoslovenského pohľadu bol najväčší záujem bol medzi chlapcami narodenými v roku 2010 (5674) a dievčatami narodenými v roku 2011 (5193).

Olympijský odznak všestrannosti

Slovenský olympijský a športový výbor chce projektom Olympijský odznak všestrannosti za pomoci učiteľov telesnej výchovy podporiť všestranný pohybový rozvoj žiakov. Cieľom OLOV je zároveň aktivácia detí k pravidelnému športovaniu, motivácia rozvíjať všetky pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie, identifikácia talentovaných žiakov smerom k ich prípadnej ďalšej športovej výkonnostnej úrovni vo vybranom športe a tiež podpora súťaživosti.


Zdroj foto: olympic.sk, Roman Miča

Súvisiace:
SOŠV olympiáda žiaci

Šport

Socialne siete