Veľmi chutný liek: Dobrá kávička na zdravie!

Veľmi chutný liek: Dobrá kávička na zdravie!
Zdá sa, že káva naozaj pozitívne vplýva na naše zdravie.
(Zdroj: Pixabay)

Posedíte si radi pri šálke dobrej kávy? Vedci a lekári majú pre vás dobrú správu. Malé dávky kofeínu sú vášmu zdraviu prospešné. Prečo teda každý deň nespojiť veľmi príjemnú činnosť s niečím užitočným?

Pravidelná konzumácia mierneho množstva kávy a kofeínu môže podľa nového výskumu ponúkať ochranný účinok proti rozvoju viacerých kardiometabolických ochorení, vrátane cukrovky typu 2, koronárnej choroby srdca a mŕtvice.

Aj každý deň

Ľudí, ktorí majú s pribúdajúcim vekom rôzne problémy zasahujúce predovšetkým srdce a srdcovo-cievny systém, ale aj metabolizmus, stále pribúda. Ako celosvetovo starneme, zaťažuje množstvo starších pacientov s týmito problémami zdravotnícky systém a zároveň klesá kvalita ich života.

Ukázalo sa však, že pravidelný príjem kávy alebo kofeínu v miernych dávkach je spojený s nižším rizikom týchto zdravotných problémov. Ak teda nie ste vyznávačom silnej kávy, stále môžete svojím obľúbeným nápojom prospieť svojmu zdraviu.

S dobrou náladou

Vedci na základe výskumu zistili, že si pokojne môžete denne dopriať tri šálky kávy, teda zhruba 200 až 300 mg kofeínu. Zaujímavé je, že tí, ktorí pijú  kávu alebo kofeínové nápoje s nižšou dávkou ako 100 mg, majú takmer o polovicu vyššiu šancu na rozvoj viacerých chorôb spájaných so srdcom.

Svoje tvrdenia lekári postavili na sledovaní vyše pol milióna pacientov vo veku od 37 do 73 rokov. Zdá sa teda, že ak patríte medzi kávičkárov alebo pijete poctivý silný čaj, môžete tak robiť bez výčitiek svedomia. A nezabudnite si pri rannej šálke kávy niečo dobré prečítať alebo len tak prehodiť pár slov s priateľmi či najbližšími. Je to dobrý spôsob, ako posilniť aj svoje psychické zdravie.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
káva zdravie

Zaujímavosti

Socialne siete