Vodný slalomár Jakub Grigar (27): Olympiáda? Sen každého športovca!

Vodný slalomár Jakub Grigar (27): Olympiáda? Sen každého športovca!

Zranenie svalu na ľavom ramene nemilo prekvapilo nielen samotného pretekára, ale aj jeho fanúšikov. Pre vodného slalomára Jakuba Grigara (27) je však vrcholom sezóny olympiáda v Paríži a tú si rozhodne nechcel nechať ujsť. Veď napokon jednu olympijskú trofej už doma vo vitrínke má – striebro z Tokia.

Keď sa spomenie vaše meno, tak aktuálnou témou je zranenie svalu, ktoré vás vyradilo na niekoľko týždňov z prípravy a vynechali ste aj Majstrovstvá Európy. Neohrozí to váš štart na olympiáde?

- Bolesť ramena ma trápi približne od roku 2020, a preto už viem, čo od toho očakávať. Pred Majstrovstvami Európy som sa chcel po 6-týždňovej pauze, kvôli natrhnutiu svalu zo zadnej strany ramena, dostať čím skôr do formy a preto som na tréningoch išiel naozaj na hranu. Pár dní pred odchodom sa ale bolesť veľmi vystupňovala a ja som vedel, že by som nebol schopný podať výkon podľa mojich predstáv. A navyše pokračovať v tréningu cez veľkú bolesť by mohlo byť hrozbou pre olympiádu. Práve preto sme sa rozhodli, že radšej ostaneme doma a rameno poriadne preliečime, aby zvládlo prípravu na jediný vrchol tejto sezóny, a tým sú olympijské hry. O môj štart na olympiáde sa teda nikto báť nemusí. (úsmev) 

Ste strieborný medailista z Tokia, Paríž bude už vaša tretia olympiáda, takže určite môžete zhodnotiť, aké to je, žiť na chvíľu pod piatimi kruhmi.

- Olympijské hry sú splneným snom každého športovca. Už v Riu 2016 som zažil tú úžasnú atmosféru, kedy sa každé ráno zobudíte v „dedine“ plnej tých najlepších športovcov na svete. Vo vedľajšej bytovke býva Usain Bolt, a na večeri môžete bežne stretnúť Rafaela Nadala. Je to niečo neopísateľné. Je to zážitok na celý život. Na druhej strane v Tokiu som pochopil, že som tam neprišiel, aby som obdivoval iných športovcov, ale aby som sa sústredil na svoje výkony, pretože každý športovec sníva o olympiáde, ale len hŕstke sa podarí uspieť a doniesť domov medailu. A práve preto som takmer nevnímal nič z môjho okolia, a myslel iba na to, čo mám robiť na vode. 

Poďme k vašim športovým začiatkom. Prečo u vás vyhral práve vodný slalom?

- Pravdupovediac to vôbec nebol môj nápad. K vodnému slalomu som sa dostal ako 9-ročný chlapec, ktorý trávil veľa času za počítačom, a rodičom sa to veľmi nepáčilo. Práve preto chodili za mnou s rôznymi športovými ponukami, a medzi nimi bol aj letný kemp vodného slalomu, kedy som cez leto mohol jazdiť na vode. Otec povedal, že ak sa mi to nebude páčiť, už ma nebudú do ničoho nútiť. Ja som sa veľmi bál, a bol som si takmer istý, že sa mi to páčiť nebude, ale dal som tomu šancu. Mama ma priviedla na prvý tréning, dostal som svoju prvú loď, pádlo a staré ošúchané veci, sadol som si na vodu, a pocítil, že práve toto je to, čomu sa chcem venovať do konca života. (úsmev)

Vodný slalomár Jakub Grigar (27): Olympiáda? Sen každého športovca!
Vodný slalomár Jakub Grigar (27): Olympiáda? Sen každého športovca!

Ktorý svoj športový úspech pokladáte za najcennejší a prečo?

- Ak by som mal rozprávať o medailách, určite by to bolo striebro z Olympijských hier. Sú to špecifické preteky, ktoré vám dokážu zmeniť život. Práve preto pri štarte na olympiáde pociťujete veľký stres a je naozaj ťažké psychicky to ustáť. Som rád, že sa mi to podarilo. Ak by som mal ale hovoriť o tom, čo ma teší najviac, tak potom to, že som ako dieťa začal robiť niečo, čo ma veľmi baví, veril som si a zlepšoval sa v tom. A teraz môžem povedať, že toto moje „hobby“ živí mňa aj moju rodinu, a zabezpečilo mi to veľmi pekný život. Práve na to som veľmi hrdý. (úsmev)

Vieme o vás, že ste sa pred nedávnom oženili, máte už aj dcérku. Povedzte nám niečo o ženách svojho života.

- Je to tak. Dokonca už mám dcérky dve, a je to tá najkrajšia vec, aká môže človeku prísť do života. Úplne sa vám obráti rebríček priorít, pochopíte, čo je skutočná radosť. Deťom je úplne jedno, či ste mali dobrý alebo zlý deň, oni sú jednoducho šťastné, že vás vidia a môžu s vami tráviť čas. A to vám do života vnesie obrovský pokoj a šťastie. No a že to celé môžem prežívať s mojou úžasnou manželkou, ktorá mi ešte popri všetkých tých materských povinnostiach dovolí odcestovať a venovať sa svojim snom, to je proste niečo, za čo som nesmierne vďačný. 

Ako prebieha váš typický deň?

- Každé ráno sa snažím vstať aspoň hodinku pred deťmi, aby som mal chvíľu pre seba, pripravil sa na to, čo ma v ten deň čaká, nachystal im čajík a trocha poupratoval v domácnosti. Hneď potom nasledujú raňajky, a to už sa pomaly zobúdzajú aj všetky tri dievčatá. Pomôžem manželke s deťmi a odchádzam na rannú rozcvičku. Je to séria kompenzačných cvičení od mojich fyzioterapeutov, aby som dobre nastavil telo na nasledujúcu záťaž. Nasleduje prvý tréning na vode, na ktorom zvyčajne robíme nejakú fyzickú intenzívnu záťaž. Potom mám chvíľu čas, aby som vybavil všetko, čo vybaviť musím, od papierov cez platby až po nákupy a utekám domov, aby som navaril obed, s manželkou uspal deti a chvíľu si oddýchol. Potom nasleduje druhý tréning, po ňom väčšinou fyzioterapia, večera, chvíľa hry s detičkami a potom ich už len uložíme do postele. Nasleduje ešte krátky strečing a nakoniec idem spať aj ja. 

Čím bude olympiáda v Paríži pre vás osobne iná ako tie predchádzajúce? V rámci prípravy, kondície, skúsenosti, očakávaní...?

- Pravdepodobne bude iná asi práve kvôli tomu, že je to prvá olympiáda, pri ktorej v príprave už nemôžem myslieť len na seba. Doteraz som mohol celý deň venovať iba tomu, aby som bol lepším športovcom, ale v príprave na Paríž sa k tomu pridala aj rola otca, a preto je niekedy náročné skĺbiť rodinu a tréningy. Na druhej strane ale už viem, čo si olympijský úspech vyžaduje, a verím, že tie skúsenosti dokážem zúročiť. 

Vodný slalom je najúspešnejší slovenský olympijský šport v našej histórii. Čo myslíte, prečo je to tak?

- Máme to šťastie, že sme mali úžasných pracovitých športovcov ako Elena Kaliská, Mišo Martikán a bratia Hochschornerovci. Položili základy a inšpirovali ďalšiu generáciu športovcov, ktorí chceli dosiahnuť ich výsledky. Ja osobne som s nimi strávil veľa času a videl, čo musí športovec urobiť preto, aby sa ten úspech nakoniec dostavil. A práve tieto pozitívne vzory podľa mňa robia zo slovenského vodného slalomu šport, akým je dnes. 

 

Vodný slalomár Jakub Grigar (27): Olympiáda? Sen každého športovca!
Vodný slalomár Jakub Grigar (27): Olympiáda? Sen každého športovca!

Čo o ňom (ne)viete

Meno: Jakub Grigar

Vek: 27

Rodné mesto: Liptovský Mikuláš

Šport, ktorému sa venuje: vodný slalom

Šport, ktorému by sa chcel venovať: hokej

Obľúbený film: Zelená Kniha

Obľúbená hudba: rock

Obľúbené jedlo: hovädzí burger

Životné motto: Váž si, čo máš. 

Životný sen: Žiť šťastne so svojou rodinou

Odkaz fanúšikom: Robte čo vás baví a tešte sa z toho.


Zdroj foto: olympic.sk

Šport

Socialne siete