Všetko najlepšie k päťdesiatke, Rubikova kocka!

Všetko najlepšie k päťdesiatke, Rubikova kocka!
Všetko najlepšie k päťdesiatke, Rubikova kocka!

Aj vy ste ako deti radi trávili čas pri obľúbenom hlavolame a snažili ste sa čo najrýchlejšie poskladať Rubikovu kocku tak, aby mala na každej strane tú správnu farbu? Je to neuveriteľné, ale známa hračka oslavuje v týchto dňoch už svoje 50. narodeniny!

O Rubikovej kocke sa múdro hovorí, že je to mechanický hlavolam a v roku 1974 ho vymyslel pre svojich študentov maďarský architekt Ernő Rubik. Určite si ale nemyslel, že jeho vynález bude mať úspech aj o polstoročie neskôr ako najpredávanejšia hračka na svete. Stalo sa tak vďaka festivalu zábavy a hračiek v roku 1979, ktorý sa uskutočnil v Norimbergu. Tam už bola Rubikova kocka absolútnym hitom! O rok neskôr sa jej predalo viac ako 350 miliónov kusov a v roku 1981 sa už zorganizovali majstrovstvá sveta v jej skladaní. Mimochodom, svetový rekord v poskladaní Rubikovej kocky patrí Maxovi Parkovi, ktorému sa to podarilo za 3,13 sekundy.

Ako na to?

Mechanický hlavolam sa dá poskladať vždy, za každých okolností, pričom matematici zistili, že vám na to stačí maximálne 20 ťahov. Samotná kocka sa skladá z menších rôznofarebných kociek, ktoré sú prepojené pohyblivým mechanizmom a vrstva 9 kociek sa tak môže otáčať. V zloženom stave má každá stena veľkej kocky rovnakú farbu. Úlohou hráča je poskladať po zamiešaní jednotlivých farieb kocku do pôvodného stavu. Pre štandardnú pritom existuje 43 triliónov možných výsledkov.

Rekordér Dalibor

Slovenským šampiónom v skladaní Rubikovej kocky je Dalibor Mrška (23), ktorý ju dokáže poskladať aj nohami. Je držiteľom až piatich slovenských rekordov.

 


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Rubikova kocka

Zaujímavosti

Socialne siete