Výnimočná nádhera z Japonska: Priehľadná kvetina

Výnimočná nádhera z Japonska: Priehľadná kvetina
Výnimočná nádhera z Japonska: Priehľadná kvetina

Divy prírody nemajú konca. Ani tá najbujnejšia fantázia nedokáže vymyslieť toľko zvláštností ako sama matka príroda. Jedným z jej botanických divov je rastlinka, ktorej kvietky dostali príznačnú prezývku kostrový alebo sklenený kvet.

Diphylleia grayi, ako sa volá po latinsky, patrí medzi rastliny z čeľade Berberidaceae. Ak ste ju doteraz nemali možnosť vidieť, je to hlavne preto, že jej pôvodnou vlasťou je krajina vychádzajúceho slnka – Japonsko. Nájsť ju možno hlavne na ostrovoch Honšú, Hokkaidó, ale aj na Sachaline. Rastlinka miluje mierne vlhké miesta v lesoch vysokých hôr.  

Mokrá premena 

V tomto období, od júna do júla, diphylleia začína kvitnúť a pútať pozornosť. Kvety tejto sotva polmetrovej rastlinky sú na prvý pohľad takmer biele. Majú však zaujímavú vlastnosť. Keď zaprší, kontakt s vodou spôsobí, že sa zmenia na priehľadné a jasne sa ukáže ich vnútorná žilková štruktúra, ktorá pôsobí ako kostra. Keď však oschnú, sú opäť biele.  

Pre vedcov je dôvod tejto zvláštnej premeny okvetných lístkov stále záhadou. Netušia, akú evolučnú výhodu by tento proces mohol mať. Zmenu farby spôsobujú bunky v kvetoch, prečo si ich však rastlina vytvorila, je nateraz záhadou. 

Milá spoločnosť 

Samozrejme, milovníci exotických rastlín z celého sveta zvláštny kvet milujú. Skúsení záhradníci si ho dokonca môžu zasadiť na tienistom a vlhkom mieste v záhrade. Najlepšie sa darí malým sadeničkám, pretože vypestovať „sklenený kvet“ zo semienka je pomerne náročné. Ak sa však uchytia, vytvoria malé kolónie, ktoré skrášľujú svoje okolie po dlhé roky.  


Zdroj foto: internet

Zaujímavosti

Socialne siete