Výstava výtvarného umenia v hlavnom meste: Pastva pre oči, potešenie pre dušu

Výstava výtvarného umenia v hlavnom meste láka návštevníkov.
(Zdroj: archív SH)

V priestoroch Pálffyho paláca na Zámockej ulici v Bratislave otvorili výstavu s názvom Stručne? Ručne! Kurátorka projektu Plató Creative Clash, skúmajúceho prieniky umenia, módy a remesla, Miloslava Hriadelová vybrala štyroch autorov s nevšednými prístupmi k textilným technikám. V rovnakých priestoroch sa pokocháte výstavou Medzi oči. Autorom pozoruhodných diel je mladý výtvarník Martin Král. Jeho tvorbu predstavil na vernisáži kurátor Miro Procházka. Obe výstavy si môžete pozrieť od utorka do nedele od 14. do 18. hodiny.

Eva Cisárová-Mináriková

Inštalácia významnej textilnej výtvarníčky a teoretičky textilu Evy Cisárovej-Minárikovej sa zameriava na niekoľko etáp autorkinej tvorby. Kurátorka sa sústredila na sériu textilných kníh – Vzorníkov, Väzebníkov, Abecedníkov a Herbárov, v ktorých výtvarníčka pracuje s útržkami archívnych výšiviek, štruktúrami, farbami a útržkami filigránskej ručnej práce neznámych žien a tie dotvára dadaistickými zásahmi. Od začiatku tvorby kládla dôraz na zvládnutie a pochopenie tradičného remesla. Zaoberala sa ním už vo svojej diplomovej práci zameranej na fenomén výšivky svetoznámej výšivkárky Márie Hollósyovej z Cífera, odkiaľ pochádza aj autorka. 

Ivana Kocmanová

Jemný ženský aktivizmus vo výšivke definuje tvorbu projektu BRO Ivany Kocmanovej z Prahy. Známa ilustrátorka sa posledné roky venuje ručnému vyšívaniu. Ovplyvňuje ju život vo veľkomestách, streetstylová fotografia a rôzne subkultúry. Začalo sa to hodvábnymi nohavičkami, na ktoré vyšívala rôzne citáty. Inštalácii dominuje hodvábna šatka Salvatore Ferragamo, nájdená v odpadkoch, do ktorej autorka jemnou hodvábnou niťou zachytila spomienky, myšlienky, momenty a cestovateľské denníky. 

Výstava výtvarného umenia v Bratislave
Výstava výtvarného umenia v Bratislave
(Zdroj: archív SH)

Ľudmila Bubánová 

Scénografka a kostýmová výtvarníčka slovenského pôvodu žije a tvorí vo Varšave. V poslednom čase sa venuje ručnému pleteniu a vytvára zložité odevy a objekty z mohéru, hodvábu, alpaky a starých čipiek farbených prírodnými farbami, ktoré pripomínajú podmorský svet, fantastické príšery, ako aj vnútorné krajiny tela. Svetlanka je prvý objekt z plánovanej série textilných panorám zaoberajúcich sa pamäťou a detstvom.

Matúš Hlavatý 

Mladý autor je príkladom inovatívneho prístupu k ručnej pletenine s presahmi do street artu a digitálnym prostredím ovplyvneného streetwearu. K pleteniu sa dostal spontánne. Naučila ho to mama ešte v detstve. Nepletie podľa návodov, ale vytvára si ich sám, pristupuje k pletenine vlastnou estetikou, tvorí slobodne. Nezaťažený pravidlami handmade vytvára pleteninu s výraznými siluetami.

Martin Král

Jeho hlavnou tvorbou je portrétna maľba, zaujímavo dokáže rozvinúť výtvarné interpretácie tváre človeka, ale aj celého ľudského tela. Bravúrna kresba je silnou stránkou umeleckého prejavu. Kresbu vie dokonale využiť aj v grafickom dizajne, grafických úpravách katalógov a plagátov.


Zdroj foto: ancn, archív SH

Súvisiace:
výstava

Slovensko

Socialne siete