Vytvorte si elegantnú zbraň - vlastný svetelný meč

Vytvorte si elegantnú zbraň - vlastný svetelný meč

Len máloktorý filmový fanúšik by aspoň raz v živote nezatúžil vlastniť úžasný svetelný meč zo slávnej sci-fi série Hviezdne vojny. Už v roku 1977 ho predstavili ako elegantnú zbraň civilizovanejšieho veku. Podľa vedcov by malo byť možné si ho skutočne zostrojiť.

Slávna zbraň Jediov by sa mohla dostať aj do vašich rúk. Teoreticky by mala fungovať jednoducho. Po zapnutí by batéria v rukoväti meča odovzdávala elektrickú energiu laseru, ktorý by vytváral svetelnú energiu. Táto svetelná energia by bola následne sústredená kryštálom, aby ionizoval plyn - zmenil ho na plazmu, ktorá by vystrelila a vytvorila čepeľ.

Len s tyčou

Aby sa zabránilo zmiznutiu plazmy krátko po jej zapnutí, plazma by musela byť chránená  magnetickým poľom - rovnako ako silný zdroj energie, ktorý by sa zmestil do rukoväte. Toto magnetické pole by tiež umožnilo, aby dve čepele svetelných mečov na seba narazili ako vo filmoch namiesto toho, aby prešli cez seba.

Hoci britský chemik z univerzity vo Warwicku varoval, že ohnivá zbraň bude v rukách verejnosti príliš nebezpečná, už teraz si mnohí lámu hlavu nad tým, ako ho skutočne zostrojiť. Najviac starostí vedcom robí magnetické pole, pre ktoré by meč potreboval dlhú tenkú kovovú tyč, cez ktorú by prechádzal elektrický prúd.

Plazmová slučka

Takto by vzniklo správne tvarované magnetické pole, ktoré by mohlo udržať na mieste “slučku“ plazmy, ale tyč by musela prechádzať po dĺžke čepele. V samotných filmoch ale tvorcovia namiesto kovovej tyče nechali rytierov, aby používali svoju silu.

Výzvou tiež bude dostatočne silný zdroj, pretože s bežnými tužkovými batériami takúto mocnú zbraň jednoducho neudržíte pri živote. Ten, kto prekoná aj túto poslednú prekážku sa zrejme v očiach fanúšikov stane nesmrteľným hrdinom.


Zdroj foto: pixabay

Zaujímavosti

Socialne siete