Windsorovci a ich manželskí partneri sa pýšia génom dlhovekosti: Nádej pre princeznú Kate?!

Windsorovci a ich manželskí partneri sa pýšia génom dlhovekosti: Nádej pre princeznú Kate?!

Už dávno nespôsobila nejaká správa taký šok celému svetu, ako oznámenie manželky následníka britského trónu, princa Williama, že má rakovinu a podstupuje chemoterapiu. Správa bola o to horšia, že všeobecne obľúbená Kate Middleton je matkou troch malých detí. Viacero faktorov však naznačuje, že princezná z Walesu má dôvod na to, aby nestrácala optimizmus a verila vo víťazstvo svojho náročného boja s vážnou chorobou.

42-ročná Catherine priznala boj s rakovinou po mesiacoch špekulácií, čo sa s ňou vlastne deje a prečo sa neukazuje na verejnosti. Dnes už dôvod poznáme. Sama ho priznala v emotívnom videu s tým, že to bol obrovský šok. „V januári som v Londýne podstúpila vážnu operáciu brucha a v tom čase sa predpokladalo, že môj stav nesúvisí s rakovinou. Operácia bola úspešná. Testy po operácii však zistili prítomnosť rakoviny. Môj lekársky tím mi preto odporučil, aby som podstúpila preventívnu chemoterapiu, teraz som v počiatočnom štádiu tejto liečby,“ informovala princezná. Zároveň naznačila, že nestráca vieru, nádej a to isté odporúča všetkým, ktorí zvádzajú rovnako ťažký boj ako ona.

Prognóza najlepšieho onkológa

Tento pozitívny prístup potešil popredného svetového onkológa, Karola Sikoru, ktorý pre britské médiá vyhlásil, že toto vystúpenie Kate Middleton ho napĺňa veľkým optimizmom. Samotný Sikora patrí medzi lídrov v liečbe karcinómov, má v tomto odbore 50-ročnú prax a už v roku 1997 sa stal šéfom onkologického programu Svetovej zdravotníckej organizácie. „Keď som začínal v medicíne, rakovina bola niečo ako špinavé slovo a všetci dostali rovnakú liečbu, väčšinou vo forme univerzálnej chemoterapie. Dnes liečbu prispôsobujeme pacientovi - na základe obrovského rozvoja molekulárnej a genomickej analýzy. Vyšetrením rakovinových buniek v patologickom laboratóriu môžu lekári zistiť veľa informácií o tom, či sa rakovina rozšírila a aké je presné riziko jej návratu,“ povedal onkológ pre britský Daily Mail.

Podpora rodiny

Nielen pokrok v liečbe onkologických ochorení môže pomôcť princeznej Kate. Nemenej dôležitá je psychická pohoda. „Je veľmi dôležité, aby ľudia s rakovinou cítili, že nie sú opustení, že im má kto pomôcť, poradiť, vypočuť ich,“ hovorí zakladateľka a prezidentka pacientskej organizácie Nie rakovine Jana Pifflová Španková. Kate Middleton našťastie má veľkú oporu v rodine, čo napokon sama priznala. „To, že mám pri sebe Williama, je veľkým zdrojom útechy a uistenia.“ Nie každý však má také šťastie. Ako dodala pre Nový čas Nedeľa Jana Pifflová Španková, veľa ľudí okrem vážnej diagnózy rieši aj iné náročné problémy. Stáva sa napríklad, že ženu s onkologickým ochorením opustí partner a ona musí okrem svojej liečby zabezpečiť aj starostlivosť o deti, nákupy, varenie a postarať sa o bežný chod domácnosti. „Mali sme kamarátku, ktorá ochorela a ktorej sme pomáhali so synmi. Aj oni totiž museli spracovať, že ich mama má onkologické ochorenie a mali o ňu – a stále majú, aj po jej vyliečení – trvalý strach.“

Gén dlhovekosti

Nemenej zaujímavý fakt, ktorý by mohol pomôcť pri uzdravení krásnej princeznej je, že rodina Windsorovcov sa pýši dlhovekosťou. A pozor, netýka sa to iba členov kráľovskej rodiny, ktorí sa do nej narodili. Zahŕňa to aj ich manželských partnerov. Ako sa dá vysvetliť tento fenomén? Odborníci na britskú kráľovskú rodinu nad tým už nejaký čas špekulujú a zdá sa, že vysvetlenie je úplne jednoduché. Všetci členovia kráľovskej rodiny, aj tí „priženení,“ vrátane Kate Middleton, si totiž dávajú dobrý pozor na jedlo, doprajú si dostatok spánku a každý deň sa venujú fyzickej aktivite, ktorá zahŕňa dlhé prechádzky či jazdu na koňoch.

Kráľovná Alžbeta II. s manželom
Kráľovná Alžbeta II. s manželom

Kráľovskí športovci

Príkladom môže byť vnučka zosnulej kráľovnej Alžbety, Zara Philips, ktorá bola v jazde na koni majsterkou sveta a niekoľkokrát ju nominovali aj na olympiádu. Profesionálne športuje aj jej otec a manžel. Aj Zarina matka, sestra súčasného kráľa Karola, princezná Anna, reprezentovala krajinu na Olympijských hrách v roku 1976 v Montreale. „Priženený“ člen rodiny Windsorovcov, princ Philip, ktorý zomrel pred oslavou svojich stých narodenín, aktívne športoval až do svojej osemdesiatky, pričom sa venoval plávaniu a jazde na konských záprahoch. Láskou k atletike a jazde na koni bola známa aj jeho manželka, kráľovná Alžbeta, ktorá zomrela vo veku 96 rokov. Čierna ovca rodiny, princ Harry, je kvalifikovaný tréner anglického rugby a vyniká tiež v jazdeckom póle. Tento šport miluje aj jeho brat, princWilliam, ktorý je síce ľavák, ale dovtedy trénoval „odpaly“ pravou rukou, kým nebol v tomto športe rovnako dobrý ako rodení praváci.

Jednoduchá strava

Okrem športu si Windsorovci a ich manželskí partneri dávajú dobrý pozor aj na jedlo. Vzhľadom na pomery v jednej z najbohatších rodín sveta by sme možno čakali, že si doprajú tie najdrahšie gurmánske lahôdky, opak je však pravdou. Rodina je známa striedmym a racionálnym stravovaním. Kráľ Karol napríklad vôbec neobeduje a dáva prednosť rybám. Kráľovná Alžbeta mala menej pestrý jedálniček ako zamestnanci paláca, dávala prednosť ovociu a zelenine. Princezná Catherine svoj jedálniček už dávnejšie zverejnila a potešila tým všetkých odborníkov na zdravú výživu. Dozvedeli sme sa, že raňajkuje smoothie alebo omeletu, obeduje ryby, olovrantuje ovocie a
večeria zeleninu.

Dostatočný spánok


Členovia kráľovskej rodiny si ďalej bez rozdielu doprajú aj dostatočne dlhý spánok, čo podľa lekárov pomáha predchádzať civilizačným chorobám a môže byť tiež zdrojom ich dlhovekosti. Kráľovná Alžbeta napríklad chodila do postele najneskôr o 23.00 a vstávala o 7.30. Kate Middleton si dopraje vždy minimálne sedem hodín spánku a výnimkou nie sú ani ostatní Windsorovci. Odborníci na kráľovskú rodinu a protokol urobili z témy ich dlhovekosti dokonca samostatnú štúdiu a zistili, že takmer tridsať členov slávnej rodiny si pripísalo na chrbát osemdesiat a viac krížikov. Z tohto počtu dlhovekých sa pritom až desať mužov a žien začlenilo do rodiny sobášom.

7 faktorov, ktoré Kate pomôžu v boji s chorobou

  • vek – Mladý, silný organizmus lepšie zvláda chemoterapiu
  • štádium – Choroba bola zrejme dostatočne skoro zachytená.
  • rodina – Windsorovci sú známi dlhovekosťou a týka sa to aj členov, ktorí sa k nim priženili.
  • kondícia – Kate sa venuje golfu, potápaniu, tenisu, rugby a lukostreľbe.
  • životný štýl – Princezná nefajčí a neholduje alkoholu
  • jedlo – Dáva prednosť zelenine, smoothie, ovseným vločkám a spiruline.
  • spánok – Pomáha regenerovať organizmus

Nie rakovine

Podporu princeznej Kate vyjadrila za pacientsku organizáciu Nie rakovine aj jej zakladateľka Jana Pifflová Španková. „Mnohí sme si tým prešli. Vieme, aké ťažké je vypočuť si - „máte rakovinu". Aké ťažké je informáciu spracovať - prijať, povedať to deťom, rodine - a hlavne, aké dôležité je nebyť sám. Princeznej Kate na ceste za uzdravením zo srdca želáme vytúžený pokoj, silu a ničím nerušené súkromie, ktoré v týchto chvíľach ona a jej rodina potrebujú. A najmä skoré uzdravenie. Zároveň myslíme na to, aké dôležité je byť zhovievavý a tolerantný, pretože nikdy nevieme, čím si kto vo svojom vnútri prechádza. Kráčajme svetom súcitne a láskavo s vedomím, že rakovina si nevyberá - týkať sa môže skutočne každého... Sme s Vami, drahá princezná Kate!“


Zdroj foto: Facebook Royal Family

Šoubiznis

Socialne siete