Paprika sa objavuje v našej kuchyni na mnoho spôsobov. Ak práve nemáte chuť na tradičnú plnenú papriku, vyskúšajte zapečené papriky s mletým mäsom. Sú sýte a netreba k nim žiadnu prílohu, výborne však chutia so zapečenými zemiakmi.
Potrebujeme:
6 ks farebných paprík
600 g mletého mäsa
1 cibuľu
6 strúčikov cesnaku
1 vajce
2 PL strúhanky
4 vetvičky (čerstvého) tymianu
mleté čierne korenie
soľ
olivový olej
200 g cherry paradajok
400 ml paradajkového pretlaku
2 bobkové listy
2 PL kryštálového cukru
Postup:
Cibuľu a cesnak ošúpeme, štyri strúčiky cesnaky necháme vcelku, zvyšok spolu s cibuľou nadrobno nasekáme. Mleté mäso vložíme do misy, pridáme vajce, strúhanku, cibuľu, nasekaný cesnak, lístočky tymianu, dochutíme soľou, čiernym korením a premiešame. Z paprík odstránime stopky a zrniečka, papriky naplníme mäsovou zmesou, pokvapkáme olejom a vložíme do misy na zapekanie. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút.
Paradajky rozpolíme a pridáme do misy k paprikám spolu s celými strúčikmi cesnaku. Necháme ďalších 5 minút piecť, potom prilejeme paradajkový pretlak, pridáme bobkový list, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a cukrom. Pečieme ešte 30 minút. Hotové papriky ozdobíme vetvičkami tymianu.
Náš tip:
Papriky sú ideálnou zeleninou, do ktorej možno pripravovať rôzne plnky. Plnené papriky môžete podávať na studeno s ingredienciami, ktoré si nevyžadujú tepelnú úpravu alebo ich naplníte zmesou zo surovín, ktoré práve máte po ruke. Kombinovať možno nielen mäso ale aj syry či dokonca huby.
Zdroj foto: Pixabay