Zdravé varenie? Máme pre vás tri dôležité tipy

Zdravé varenie? Máme pre vás tri dôležité tipy

Reštaurácie nie sú najlacnejšie a - povedzme to na rovinu - ani zdravé potraviny. My však pre vás máme tri dôležité tipy, ktoré vám pomôžu variť výživne a rýchlo.

Variť zdravo nie je v dnešnej dobe vôbec ľahké. Bio potraviny vedia svojimi cenami spotrebiteľa nepríjemne prekvapiť, a preto je dôležité sa na zdravé varenie vopred pripraviť. Samotná činnosť v kuchyni sa potom zmení z nepríjemnej povinnosti na dobrú zábavu. Stačí sa len držať týchto troch pravidiel. 

  • Varte vždy v rovnakom čase 

Či už je to pondelok alebo piatok, určite si stabilný dátum, kedy sa vyberiete do kuchyne a svoj čas venujete len príprave jedál a to pokojne aj na niekoľko dní vopred. Zostavte si jedálny lístok tak, aby ste ho mohli variovať a nemuseli ste každý deň jesť to isté. 

  • Varte jednoducho

Komplikované jedlá náročné na časovú prípravu si nechajte na víkend, varenie cez týždeň má byť najmä zo surovín, ktoré sa dajú uskladniť v chladničke aspoň na tri dni. Skúste si vybrať napríklad z týchto surovín: kuracie prsia, quinoa, kuskus, ryža, tortilla, tekvica, zemiaky, bataty, strukoviny či olivový olej.

  • Pripravte si jedálniček

Inšpirovať sa môžete na internete, kde nájdete množstvo dobrých rád na to, ako z jednej zdravej potraviny vyčarovať aj niekoľko jedál. Dobrým príkladom je šošovica. Viete si z nej uvariť polievku, prívarok, kari či placky. 

 

Zdravé varenie? Máme pre vás tri dôležité tipy
Zdravé varenie? Máme pre vás tri dôležité tipy

Polievka z mrazeného špenátu 
Ingrediencie
  • 1 špenát mrazený
  • 1l zeleninový vývar
  • 2lyžice maslo
  • 1,5 lyžice múka hladká
  • 1strúčik cesnak
  • 1ks smotana na varenie
  • soľ, čierne korenie
  • 2 ks vajcia
Postup

Špenát je bohatý na vitamíny B a C, preto je dobré zaradiť si ho do jedálničku. Poďte si teda spolu s nami pripraviť jednoduchú a výživnú polievku. Do hrnca dáme maslo a múku, z ktorej spravíme zápražku. Zalejeme ju zeleninovým vývarom a pridáme mrazený špenát. Osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak, rozmixujeme a na koniec vlejeme do polievky rozmiešané vajíčka. Dobrú chuť!

 


Zdroj foto: pixabay

Rady a tipy

Socialne siete