Zebra, ty prefíkaný nezbedník!

Zebra, ty prefíkaný nezbedník!
Zebra má srsť, ktorá je prírodným repelentom.
(Zdroj: Pixabay)

Zebry patria medzi ikonické zvieratá. Stačí jediný pohľad na toto koňovi podobné zviera a už nikdy na ne nezabudnete. Ich prúžkované telá fascinujú malých i veľkých. Nezvyčajný zjav však nie je len rozmarom prírody, ale dokonalou tajnou zbraňou proti malým bzučivým nepriateľom.

Je to už nejaký čas, čo zvedaví biológovia prišli s myšlienkou, že pruhy na zebrách musia mať nejaký účel. Všimli si, že každé zviera má na tele jedinečnú maľbu. Napriek tomu, že sa neskúsenému oku všetky zebry podobajú, ony sa navzájom bez problémov pomocou pruhov rozoznajú. Ich pruhy sú totiž také unikátne ako naše odtlačky prstov.

Africký repelent

Zdá sa však, že slávne pruhy nie sú iba poznávacím znamením. Pásikavé telo prináša zebrám v divočine aj ďalšiu výhodu. Tmavé a svetlé prúžky totiž odpudzujú bodavé muchy. Vedci si túto hypotézu viac ráz overovali a vždy im vyšlo, že agresívne muchy Stomoxys radšej pristáli na zvieratách, ktoré mali kompaktnú farbu srsti, napríklad hnedej farby. Zebry sa im už na prvý pohľad nepozdávali. Dvojfarebná srsť zjavne funguje ako účinný repelent na krátke vzdialenosti.

Čo je však záhadou, s ktorou si veda doteraz nevie rady, je samotný mechanizmus, akým sú muchy či iný hmyz odpudzované. Nehovoríme pritom len o nejakom pohodlí zvieraťa, africký hmyz, ktorý útočí na väčšinu kopytníkov vo veľkých množstvách, dokáže spôsobiť výraznú stratu krvi, prenášať choroby či zviera oslabiť.

Ako na muchy

Ani po štyridsiatich rokoch výskumu odborníci netušia, či pruhy ovplyvňujú hmyz vizuálne, napríklad im znižujú viditeľnosť zvieraťa, alebo im jednoducho nie sú pruhy po chuti.

Zebry si z toho, samozrejme, ťažkú hlavu nerobia a možno sa dokonca tajne zabávajú nad úsilím biológov preniknúť do tajov ich pruhov. Zrejme by sme im mali viac načúvať, sú totiž mimoriadne komunikatívne a medzi sebou si vymieňajú okrem šiestich zreteľných zvukov s rôznym významom aj ďalšie informácie pomocou výrazov tváre.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
zebra

Zaujímavosti

Socialne siete