Recepty

Zemiakové guľky

Zemiakové guľky
Zemiakové guľky sú skvelým receptom do chladných dní.
(Zdroj: Pixabay)

Dokonalé jedlo do chladných januárových dní? Pripravte si spolu s nami tradičné gemerské zemiakové guľky.

Potrebujeme:

1 diel údeného mäsa

1 diel surových zemiakov

1 diel zemiakov uvarených v šupke

cibuľu, cesnak

olej alebo masť

soľ, mleté čierne korenie, majoránku, drvenú rascu

hladkú múku

1 vajce

bobkový list, nové korenie

Postup:

Zemiaky uvarené v šupke očistíme a pretlačíme. Surové zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno. Posolíme, aby uvoľnili šťavu. Údené mäso nakrájame na menšie kusy a pomelieme.

Na panvici rozohrejeme olej alebo bravčovú masť. Cibuľu pokrájame na malé kúsky a tie upražíme do zlatista. Surové zemiaky scedíme, zmiešame s varenými zemiakmi a mäsom. Dochutíme cibuľkou a cesnakom. Pridajte soľ, čierne korenie a majoránku, vajce a hladkú múku, aby sme dosiahli hustú, ale nie tuhú konzistenciu.

Vytvarujeme menšie guľky a hneď ich obalíme v múke. Varíme ich vo vode, do ktorej sme pridali polievkovú lyžicu múky, soľ, nové korenie a bobkový list. Podávame s cibuľkou opraženou do chrumkava, guľky polejeme olejom.

Náš tip:

Zemiakové guľky možno podávať aj s mäsovou plnkou, dusenou kyslou kapustou či domácimi škvarkami. Výborne sa k nim hodí aj kyslá smotana. Spolu s týmto receptom sa často varí aj tradičná pôstna polievka na kyslo. Chutné zemiakové guľky môžete podávať po celý rok a zo základného receptu môžete vyrobiť mnoho slaných i sladkých jedál.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
recepty

Recepty

Socialne siete