Dokonalé jedlo do chladných januárových dní? Pripravte si spolu s nami tradičné gemerské zemiakové guľky.
Potrebujeme:
1 diel údeného mäsa
1 diel surových zemiakov
1 diel zemiakov uvarených v šupke
cibuľu, cesnak
olej alebo masť
soľ, mleté čierne korenie, majoránku, drvenú rascu
hladkú múku
1 vajce
bobkový list, nové korenie
Postup:
Zemiaky uvarené v šupke očistíme a pretlačíme. Surové zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno. Posolíme, aby uvoľnili šťavu. Údené mäso nakrájame na menšie kusy a pomelieme.
Na panvici rozohrejeme olej alebo bravčovú masť. Cibuľu pokrájame na malé kúsky a tie upražíme do zlatista. Surové zemiaky scedíme, zmiešame s varenými zemiakmi a mäsom. Dochutíme cibuľkou a cesnakom. Pridajte soľ, čierne korenie a majoránku, vajce a hladkú múku, aby sme dosiahli hustú, ale nie tuhú konzistenciu.
Vytvarujeme menšie guľky a hneď ich obalíme v múke. Varíme ich vo vode, do ktorej sme pridali polievkovú lyžicu múky, soľ, nové korenie a bobkový list. Podávame s cibuľkou opraženou do chrumkava, guľky polejeme olejom.
Náš tip:
Zemiakové guľky možno podávať aj s mäsovou plnkou, dusenou kyslou kapustou či domácimi škvarkami. Výborne sa k nim hodí aj kyslá smotana. Spolu s týmto receptom sa často varí aj tradičná pôstna polievka na kyslo. Chutné zemiakové guľky môžete podávať po celý rok a zo základného receptu môžete vyrobiť mnoho slaných i sladkých jedál.
Zdroj foto: Pixabay