Exkluzívne

Zlatý chlapec z Göteborgu Jozef Stümpel: Na majstrovstvá v hokeji musíme ísť s pokorou

Zlatý chlapec z Göteborgu Jozef Stümpel: Na majstrovstvá v hokeji musíme ísť s pokorou

Patrí k zlatej generácii slovenského hokeja, v roku 2002 získal v Göteborgu titul majstra sveta. Koncom minulého roka ho potrápili zdravotné problémy, neposlúchal ho chrbát či bedrový kĺb. Podľa vlastných slov sa však snaží cvičiť a zlepšovať, čo môže, aby sa udržiaval vo forme. Hokeju totiž aj napriek piatim krížikom na chrbte zatiaľ neplánuje povedať zbohom. Okrem zdravia sa však Nový Čas Nedeľa pýtal našej hokejovej legendy Jozefa Stümpela (51) aj na tému, ktorá je v týchto dňoch v športe mimoriadne aktuálna – hokejové majstrovstvá sveta.

Slovensko žije hokejovými majstrovstvami, nejaké zápasy už máme za sebou, určite ste ich sledovali. Napokon jeden z vašich odkazov hráčom bol, aby nezabúdali na poriadok pred bránou. Mňa by ale zaujímalo, aký šampionát, na ktorom ste sa zúčastnili vy ako hráč, pokladáte za svoj najúspešnejší?

Určite to boli majstrovstvá vo Švédsku, ale zaradil by som tu aj Fínsko. Vo Švédsku som došiel na vyraďovaciu časť, lebo v zámorí sme ešte mali play off a ja som prišiel na poslednú chvíľu. Vo Fínsku som už bol na celých majstrovstvách sveta.

Spomínam si na to, aké búrlivé oslavy tu boli po šampionátoch, ktoré ste spomenuli, bolo to úplné hokejové šialenstvo. Čo myslíte, zažije ešte Slovensko takú hokejovú slávu, ako ste vtedy zažívali vy?

Musíme tomu pevne veriť. Musíme pracovať s mladými hokejistami a viesť ich k tomu. A verím, že úspešnou robotou sa tam vieme prepracovať.

Myslíte si teda, že ešte príde, ako sa hovorí, ďalšia zlatá generácia?

Bodaj by prišla, verím tomu.

Vďaka svojim športovým úspechom ste vzorom pre mnohých mladých hráčov, ako je to ale s vašimi hokejovými vzormi?

Keď som začínal v Nitre, tak to bol určite Ičo Hrtús. V slovenskej reprezentácii to boli Igor Liba a Daro Rusnák, lebo všetci boli praváci a ja tiež. V útoku sa mi určite najlepšie hralo so Žigom Pálffym, a to platí aj pre reprezentáciu, aj pre LA Kings.  A moje vzory zo Zámoria? Mario Lemieux, Wayne Gretzky. Tak ako majú teraz mladí hráči za vzor Connora McDavida, tak ja som mal týchto hráčov.

Ako vidíte tohtoročný šampionát, naše mužstvo? Koho tipujete za majstra sveta?

Ťažko povedať, kto bude víťaz, takto dopredu to nedokážem povedať. Ale čo sa týka našich šancí, podľa mňa má naše mužstvo dobré šance. Verím tomu, že sa prepracujú do štvrťfinále, aj keď to nebude jednoduché, a potom to už ide od zápasu k zápasu. A naozaj je to tam na jednom zápase a môžu dosiahnuť úspech. Môžeme prekvapiť aj niektorých favoritov. Držím palce a verím, že tento rok sa im bude aj s tou veľkou domácou kulisou dariť.

Niektorí hokejoví odborníci, ktorých sme oslovili, si myslia, že pri troche šťastia môžu hrať Slováci finále. Ako to vidíte vy?

Všetko je možné, ale, samozrejme, nechcem nič dopredu hovoriť. Myslím si, že na majstrovstvá sveta treba ísť s pokorou. Ale ísť, samozrejme, aj s tým cieľom, že chceme dosiahnuť štvrťfinále. A potom, ako sa hovorí, keď Bože dá, potom môžeme “zarúbať“ aj vyššie.

Hokejové začiatky

S hokejom začínal v rodnej Nitre v klube HK Nitra. Ako 17-ročný začal hrať vo vtedajšej 1. slovenskej národnej hokejovej lige, klubu pomohol k historickému postupu do československej ligy. V tejto súťaži zaznamenal v 49 zápasoch 45 bodov za 23 gólov a 22 prihrávok, pričom ťažil zo spolupráce so Žigmundom Pálffym, ktorý do Nitry prestúpil zo Skalice.

Olympijská vizitka

Šport: ľadový hokej

Narodený: 20. júl 1972, Nitra

Účasť na OH: Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Turín 2006, Vancouver 2010

Hokejový Beckham

„Jožko je slovenský hokejový David Beckham. Má skvelú časovanú prihrávku, periférne videnie, dobre číta hru, je nezištný ako celá jeho dobrácka duša. Po tvrdej lopote v NHL som sa vždy tešil, že si pri ňom v reprezentácii zahrám konečne radostný hokej.“

(Žigmund Pálffy o Jozefovi Smpelovi)

Kauza “drevená hokejka“

Jozef Stümpel je známy tým, že nikdy nedal dopustiť na svoje drevené hokejky. Na zápasy ich nosil aj vtedy, keď už mali jeho spoluhráči hokejky kompozitné a z neho si preto uťahovali. Jožo sa však nedal a odkázal im, že ešte nevymysleli hokejku, na ktorej čepeli by tak jemne cítil puk. Občas mu vraj napadne, že svet sa predsa len ešte niekedy môže vrátiť k dreveným hokejkám. Osoh by z toho vraj mali najmä mládežnícke kategórie, kde hráči získavali citlivejšiu kontrolu nad pukom.

Čo o ňom (ne)viete

Ako doplnkový šport hráva hokejbal a v októbri 2012 bol zvolený za prezidenta Slovenskej hokejbalovej únie, ktorú viedol mimoriadne úspešne desať rokov. Je ženatý, s manželkou Martinou majú dve dcéry (Kali a Frea) a syna Olivera.


Zdroj foto: anc, olympic.sk

Šport

Socialne siete