Zlatý hlas z Prahy nám chýba už päť rokov: Aké príbehy skrývajú Gottove piesne?

Zlatý hlas z Prahy nám chýba už päť rokov.
(Zdroj: Tibor Géci)

Akoby to bolo včera, čo nám božský Kája spieval naživo Včielku Maju alebo slávnu Lady Carneval! Od smrti legendárneho Karla Gotta († 80) uplynulo už päť rokov, a predsa stále vychádzajú na povrch veci, o ktorých sa nevedelo alebo o ktorých vôbec nerozprával. Jednou z nich sú aj príbehy ukryté za jeho najslávnejšími a najznámejšími hitmi.

Presne 1. októbra sme ci pripomenuli päť rokov bez božského Káju. a hoci si doteraz mnohí jeho skladby pospevujú, nevedia, aký príbeh sa skrýva za ich vznikom. A keďže ide o príbehy veselé aj smutné, prekvapivé aj dojemné, dvojica autorov zaujímavej knihy venovanej práve tejto téme, Michaela Remešová a Jan Adam, sa rozhodla zverejniť to, čo doteraz prekvapivo zverejnené nebolo.

Dobre ho poznali

Kniha s názvom Príbehy skryté za piesňami Karla Gotta, ktorá vyšla 19. septembra, odkrýva pozadie vzniku jeho 55 slávnych hitov, pričom samotný maestro ich naspieval takmer tritisíc. S každou skladbou je pritom prepletený kúsok jeho života, či už z hudobnej kariéry alebo zo súkromia.

Je dôležité dodať, že obaja autori patria k dobre informovaným ľuďom, keďže mnohonásobný Zlatý slávik sa s nimi dlhé roky o súkromie delil. Jan Adam bol jeho dlhoročný tajomník a Michaela Remešová je významná novinárka, ktorá sa preslávila rozhovormi so známymi osobnosťami.

Tajomstvo Karla Gotta bolo, že na začiatku kariéry spieval pod pseudonymom.
Tajomstvo Karla Gotta bolo, že na začiatku kariéry spieval pod pseudonymom.
(Zdroj: ancn)

Kávu si osladím

„Kávu si osladím o trochu víc, v duchu tě pohladím, a jinak nic. Pustím svůj žal zadními vrátky a půjdu zase klidně o dům dál.“

Táto pieseň bola inšpirovaná samotným spevákom a jeho rituálom pitia kávy, ktorým vraj bol schopný doslova „týrať“ každú návštevu. Paradoxom je, že Karel Gott si niekedy kávu sladil a niekedy nie. Zvykol hovorievať, že typické malé talianske espresso by sa sladiť nemalo, pretože iba tak vynikne jeho skvelá chuť. V hlavnom meste Českej republiky zvykol navštevovať miestne známe kaviarne a rád si doprial kvalitnú kávu, odmietal však konkretizovať svoju najobľúbenejšiu kaviareň. Trval na tom, že v Prahe sa dá výborná káva nájsť na mnohých miestach.

Ringo, George, Paul, John

„Ringo, George, Paul, John – tak co, ještě při nich omdlíváš? Ringo, George, Paul, John, oni jako my jsou každý zvlášť.“

Pieseň o skupine Beatles naspieval Karel Gott ako reakciu na smrť slávneho muzikanta Johna Lennona, ktorého vo veku 40 rokov zastrelil šialený fanúšik David Chapman. Stalo sa tak 8. decembra v roku 1980. Celý hudobný svet vtedy plakal a smrť tejto legendy sa dotkla aj božského Káju, ktorý sa netajil tým, že dlho túžil po ich spoločnom koncerte. Celé roky sa dokonca snažil Johna Lennona dostať do Prahy, ale komunistická garnitúra Gottove plány zatrhla, aj keď sa ním už raz v Londýne na všetkom dohodol. Ako spomienku na spevákov veľký obdiv kapely Beatles začal Karel Svoboda komponovať túto pieseň v kuchyni – za výdatnej pomoci trieskajúcich hrncov a panvíc.

Zůstanu svůj

„Zůstanu svůj, a tónům stále náležím. Zůstanu svůj, na tom mi nejvíc záleží.“

Určite ste netušili, že jeden z Karlových najväčších hitov začal spievať s úplne iným textom a názvom. Pieseň sa volala „Důvěřivá“ a až po spevákovom dlhom naliehaní ju Zdeněk Rytíř prepísal do súčasnej podoby.

Čau, lásko!

„Čau, lásko, čau, lásko! Ty jediná, nejdražší, nejsladší, na shledanou!“

Pred fanúšikmi ostalo dlho utajené, že táto pieseň bola pôvodne napísaná len pre Marcelu Holanovú, ktorá ju mala spievať ako sólistka. Keď ju však počul Gott, zapáčila sa mu tak veľmi, že ju chcel spievať s ňou za každú cenu ako duet.

Včielka Mája

„Z něj každé ráno vyletává včelka Mája, naše kamarádka včelka Mája, máme jí co závidět, výšku, z které vidí svět.“

Tento Karlov legendárny hit tu vôbec nemusel byť! Stalo sa tak len preto, že skladateľ Karel Svoboda speváka Karla Gotta doslova naháňal po mníchovských uliciach, aby ho zavrel do nahrávacieho štúdia, inak by túto roztomilú pesničku v nemecky hovoriacich krajinách nikdy nenaspieval.


Zdroj foto: Tibor Géci, ancn

Súvisiace:
Karel Gott

Šoubiznis

Socialne siete