Známe tváre spomínajú na svojich pedagógov: V úlohe učiteľov

Herečka Eva Pavlíková si v minulosti zahrala láskavú a dobrú učiteľku.
(Zdroj: Tv Markíza )

Nový školský rok je už v plnom prúde, žiaci nasávajú nové vedomosti. Isto sú medzi nimi aj budúci herci, ktorí si po mnohých rokoch zahrajú filmových učiteľov. A možno si spomenú na svojich pedagógov, ktorí ich pripravovali na životnú profesiu. Presne tak, ako známe tváre z televízie a divadla. Ako si spomínajú na školské časy a na svojich učiteľov?

Eva Pavlíková (63): Čítali sme zakázanú literatúru

Učiteľku, veľmi dobrú a veľmi láskavú, si zahrala Eva Pavlíková v inscenácii Keď príde september v roku 1985, kde hrala spoločne so synom Vlada Černého – Jurajom. Ten bol vtedy úplne malý chlapec, trpel v reálnom živote leukémiou, z ktorej sa, našťastie, vystrábil. Inscenácia je o problémoch malého prváčika, ktorý sa musí zžiť s novou situáciou a povinnosťami školáčika. Herečka Eva Pavlíková hovorí o svojich učiteľoch s láskou a dojatím v hlase. Mala šťastie na prísnych, ale spravodlivých a hlavne vzdelaných učiteľov, ktorí sa snažili vštepiť jej a jej spolužiakom čo najviac vedomostí. „Začalo sa to v prvej triede na základnej škole v Košiciach, odkiaľ pochádzam. Súdružka učiteľka Takáčová bola úžasná, mám dokonca od nej kresbičku v pamätníku – kačičku so školskou taškou na chrbte. Pokračovalo to profesorkou na gymnáziu Grúňovou, ktorá vyučovala matematiku, a ja sa priznám, nemám na tento predmet bunky. Ale naučila ma to tak skvele, že som dokonca zmaturovala a nestratím sa vo svete čísel. Treťou profesorkou, na ktorú nechcem zabudnúť, je Oľga Sabolová, na gymnáziu nás učila literatúru, na ktorú kládla mimoriadny dôraz a oboznamovala nás s kvalitnou slovenskou literatúrou. Odvážne sme čítali Ladislava Mňačka, ktorý bol zakázaný, a som jej nesmierne vďačná za znalosti a lásku k literatúre.“

Rodičia herca Mila Kráľa boli učitelia.
Rodičia herca Mila Kráľa boli učitelia.
(Zdroj: tv joj)

Milo Kráľ (49): Matikár ma nechal školou preplávať

Učiteľa geografie a angličtiny, triedneho učiteľa a riaditeľa na osemročnom gymnáziu Dušana Molnára, bývalého hokejistu, si zahral Milo Kráľ v seriáli Nový život. V triede má nezvládnuteľných pubertiakov, hľadá si cestu k vlastnému synovi Tomášovi a neustále bojuje s podceňovaním a podpichovaním od egoistického svokra. „Na základnej škole sme mali na prvom stupni neuveriteľného učiteľa Barcíka,“ spomína na školu Milo Kráľ. „Ten bol niečo ako Hnízdo z legendárnej Obecnej školy a zaujímavé bolo, že trestal aj za dobré, aj za zlé výsledky. Oplatilo sa však učiť, lebo tí, ktorí vedeli, dostávali menej bitky. Janko Adámik bol úžasný skvelý profesor na gymnáziu, ktorý veľmi rýchlo pochopil, že matematika ma nebude živiť, a tak bol ku mne veľmi ústretový a nechal ma strednou školou preplávať. Čo sa týka slovenčiny, nemali na mňa vplyv žiadni profesori ani učitelia, že sa dnes živím slovom. Ale naopak, tu asi najviac zapôsobila na mňa moja mama. Obaja rodičia boli učitelia a dokonca aj meno mi vybrala zo skupinky Štúrovcov, aj keď dnes neviem presne, či ju viac ovplyvnil Hodža alebo Hurban. Ale mamina láska k Štúrovcom ma ovplyvnila natoľko, že som v martinskom divadle o nich robil inscenáciu.“

Zuzana Mauréry (55): Učitelia si ma veľmi nevšímali

Najznámejším a najpopulárnejším filmom súčasnosti je stále film Jana Hřebejka Učiteľka z roku 2016, kde si hlavnú postavu doslova vychutnala Zuzana Mauréry. Udalosti jednej školy z roku 1983 približujú príbeh učiteľky, ktorá manipuluje celým okolím. Nekompromisnej bezdetnej vdovy po armádnom dôstojníkovi nie je jednoduché zbaviť sa a ochrániť tak deti aj ich rodiny. Zuzana Mauréry má na školské časy možno trochu zvláštne spomienky. „Bola som priemerná, niekedy až podpriemerná žiačka a učitelia si ma veľmi nevšímali,“ zamýšľa sa najznámejšia filmová učiteľka. „Nemám žiadnu konkrétnu spomienku na učiteľa či učiteľku, ktorá by mi utkvela natoľko v pamäti, že by som ju teraz oživila. Žiadny učiteľ nezanechal vo mne výraznú stopu. Teraz naozaj neviem, či chvalabohu alebo bohužiaľ... Možno až na vedúcu jedného tanečného krúžku, ktorá mi nedovolila tancovať s ostatnými. Keď sa otec prišiel spýtať prečo, povedala, že s vašou dcérou tu nikto nebude robiť odtučňovaciu kúru. Mala som 5 rokov, ale dodnes si to pamätám.

Herečka Barbora Švidraňová si pred kamerou vyskúšala úlohu učiteľky.
Herečka Barbora Švidraňová si pred kamerou vyskúšala úlohu učiteľky.
(Zdroj: tv joj)

Barbora Švidraňová (36): Učiteľka videla vo mne umelecké sklony

Sympatická speváčka a herečka si zahrala učiteľku slovenčiny v seriáli Nový život. Zároveň bola zástupkyňou riaditeľa a rola sa jej veľmi páčila, keďže slovenčinu a literatúru naozaj milovala a miluje. Najradšej spomína na profesorov zo strednej školy, kde študentov vnímali skôr ako partnerov, viedli spolu dialógy. „Mali sme napríklad angličtinárku, ktorá žila istý čas v Amerike,“ ponára sa do spomienok na študentské časy Barbora. „Bol to úplne iný prístup, veľa nám rozprávala o Amerike, ani sme nezbadali, ako s ňou vlastne konverzujeme a učíme sa. Rovnako slovenčinárka, ktorá bola prísna v rámci pravopisu, ale kládla nesmierny dôraz na literatúru. Vedela nás tak svojím výkladom zaujať, že sme sami zháňali a čítali povinnú literatúru. Matematička pochopila, že tento predmet nie je moja silná stránka, a naučila ma základy, ale nebazírovala na tom, že musím vedieť matematiku, lebo vo mne videla moje umelecké sklony. Ale musím vyzdvihnúť aj angličtinára zo základnej školy, ktorý mal 45 rokov a zdal sa nám veľmi starý, napriek tomu bol priateľský, scestovaný, múdry a svoje povolanie i žiakov mal rád.


Zdroj foto: ancn, tv joj, tv markíza

Šoubiznis

Socialne siete